logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG UltraGear 27GS85Q-B - problemy z wyświetlaniem na Windows 11 i RTX 4070 Ti

Cobradini 18 Lut 2025 15:56 534 0
REKLAMA
  • #1 21445195
    Cobradini
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Mam problem z nowym monitorem LG UltraGear 27GS85Q-B. - monitor jest podłączony za pomocą przewodu DisplayPort dołączonego wraz z monitorem do karty graficznej Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti SUPER WINDFORCE MAX OC 16GB GDDR6X (komputer jest nowy). Mam włączony tryb HDR, odświeżanie 200 Hz, rozdzielczość natywna zalecana do monitora 27" tzn. 2560 x 1440.

1) Kiedy wyłączę monitor podczas pracy Windowsa 11 i ponownie włączę, wygaszacz ekranu zmniejsza swój rozmiar i tak jak widać na dołączonym zdjęciu, pojawia się w małym kwadraciku po lewej stronie ekranu
    2) Włączam komputer system startuje, po czym włączam monitor i niekiedy, nie za każdym razem, wyskakuje na dosłownie sekundę pozioma linia przez całą szerokość na środku monitora.
    3) System Windows 11 jest już włączony, pojawia się pulpit i kiedy wyłączę monitor następnie po kilku minutach włączę, czasem pojawia się pozioma linia u góry przez całą jego szerokość (zaznaczyłem czerwoną strzałką)
    4) Oglądając film przez przeglądarkę Chrome/Firefox, na dole po prawej stronie, gdzie jest informacja o aktywacji systemu Windows, czasem pojawia się kilkukrotnie biały prostokąt (Windows jest oryginalny, ściągnięty ze strony Microsoft, niemniej nieaktywowany). Przeglądarki mają najnowszą aktualizację.
    5) Zauważyłem szybkie miganie monitora (ok. dwusekundowe) kiedy system ładuje BIOS oraz kiedy włącza się ekran powitalny Windows.

Powyższe usterki występują również, kiedy podłączę monitor do płyty głównej MSI B650 GAMING PLUS WIFI. Dodam, że problem również występuje na przewodzie HDMI dołączonym wraz z monitorem. Z racji tego, że nie mam drugiego monitora, to komputer podłączyłem do telewizora LG 65" przewodem HDMI i wtedy nie stwierdziłem takich problemów (wiadomo, że to jest TV nie monitor, więc nie wiem czy taki test jest miarodajny). Windows 11 Home 24H2 z najnowszymi aktualizacjami na luty 2025 (przed aktualizacją było tak samo). Dodatkowo dołączam parametry z programu MSI Center (w spoczynku bez obciążenia)

Czy można z tym coś zrobić, czy lepiej oddać na reklamację?
    AI: Czy próbowałeś zaktualizować lub ponownie zainstalować sterowniki karty graficznej? To może pomóc w rozwiązaniu problemów z wyświetlaniem.
    Tak, sterowniki do karty graficznej są najnowsze.
    AI: Czy miałeś możliwość przetestowania monitora z innym komputerem lub kartą graficzną, aby sprawdzić, czy problem występuje również w innych konfiguracjach?
    Tak, niemniej podpiąłem komputer pod TV Lg 65" przewodem HDMI.
  • REKLAMA
REKLAMA