logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak ustawić kolory na monitorze Cooler Master GA271 z kartą GTX 660?

zdolnyadam 18 Lut 2025 22:14 168 6
REKLAMA
  • #1 21445903
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Cześć,

zakupiłem monitor Cooler Master GA271.

Nie za bardzo wiem jak go "ustawić" aby wyświetlał poprawnie/właściwie kolory.

Jakieś podpowiedzi?

Karta: EVGA GEFORCE GTX 660; 1920x1080, 60Hz max.
    W zasadzie FHD jest ok.
    Przy 1440 - 75Hz max.

Kabel HDMI: zwykły; przejściówka/adapter zwykła DP-HDMI (DP karta / HDMI monitor).
    Zastosowanie: biurówka, filmy/seriale.

Google pod hasłem "cooler master ga271 best settings" nie zwraca jakiś powalających wyników.

Za wszelkie podpowiedzi dziękuję!
  • REKLAMA
  • #2 21446126
    psine.pl

Specjalista Serwis Elektroniki
    Ocena: 328
    Co to znaczy prawidłowe kolory ?
    Zazwyczaj trzeba zrobić profil za pomocą kalibratora
    npo EIZO czy jakiegoś innego, wiesza się go na monitorze odpala program i tworzy on profil korekcji kolorów. Potem się go "aktywuje" w systemie i tyle.

Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
    ul.Karczówkowska 8A, KIELCE, 25-019 | Strona WWW: https://www.psine.pl
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21446352
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    @techlock: dzieki za wypowiedz. Myslalem, ze moze mozna jakos poprzez regulację opcji w menu ustawić tak żeby było ok.
  • #5 21446354
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 493
    Można przez regulację, ale tylko w przybliżeniu na podstawie Twojej subiektywnej oceny, nie będą to jednak kolory wiernie odzwierciedlające rzeczywistość.
  • REKLAMA
  • #6 21446500
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    No to tak zrobilem...ale mam wrazenie, ze cos jest nie tak ;)

Wysłałem też zapytanie do supportu. Zobaczymy co odpiszą...
  • #7 21451278
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Brak rozwiązania.

Support CM w mailu zwrotnym przysłał mi: instrukcje w PDF, link do produktu i.... do filmików na jutubie... tyle, że sam to wcześniej wszystko zrobiłem. Generalnie żenada.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił monitor Cooler Master GA271 i poszukuje wskazówek dotyczących ustawienia kolorów. Odpowiedzi sugerują, że najlepszym sposobem na uzyskanie prawidłowych kolorów jest użycie kalibratora, takiego jak EIZO, który pozwala na stworzenie profilu kolorów. Alternatywnie, kolory można regulować manualnie w menu monitora, jednak będzie to jedynie subiektywna ocena, a nie wierne odwzorowanie rzeczywistości. Użytkownik skontaktował się z supportem Cooler Master, ale otrzymał jedynie ogólne instrukcje, co nie rozwiązało jego problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA