logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można odzyskać bazę danych WordPress z web.archive.org?

rafdyd 21 Lut 2025 01:27 258 11
REKLAMA
  • #1 21449262
    rafdyd
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Dzień dobry. Potrzebuję porady w temacie serwisu https://web.archive.org/, który archiwizuje strony internetowe. Chcę pomóc koleżance, która miała stronę internetową prowadzoną przez jakiegoś pana, któremu niestety się zmarło. O tym, że nie została przedłużona domena i hosting dowiedziała się po utracie tej domeny i zawartości strony. Domenę udało się odzyskać, ale zawartości strony już nie. Hosting był na https://seohost.pl/, a konto na jakieś dane tego pana, ale niestety po jego nazwisku itd. pracownicy seohost nie mogli podać żadnych danych. Zadziwiające jest to, że nie mogli znaleźć takiego serwisu u siebie w archiwum po nazwie domeny. Trudno... nie o tym jest temat. Serwis był wykonany w wordpress (bazodanowy). I teraz moje pytanie. Czy poprzez https://web.archive.org/ można zassać taką bazę, czy jednak tylko odnośniki statyczne?
  • REKLAMA
  • #2 21449269
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Witaj.
    Web archive oraz inne strony nie mają bezpośredniego dostępu do bazy i jej nie kopiują w całości. Archiwizowana jest wyrenderowana wersja strony. Jedyne miejsce, w którym ta baza ma szanse być dostępna to hosting, na którym była postawiona.
  • REKLAMA
  • #4 21449588
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    @k45i89o98j66 niby do czego Ci to potrzebne? Chyba nie myslisz, ze znajdziesz gdzies baze jakiejs losowej strony, ktorej juz nie ma?
  • REKLAMA
  • #5 21449847
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 966
    >>21449588

Chcę po prostu wiedzieć i coś sprawdzić.

MySQL
    Baza danych WordPress, zarządzana przez MySQL, zostaje zlokalizowana na serwerze, na którym hostowana znajduje się Twoja strona. MySQL to system zarządzania bazami danych, który przechowuje i zarządza danymi Twojej witryny. Baza danych nie jest plikiem, który możesz bezpośrednio zobaczyć w systemie plików, ale raczej zbiorem tabel zarządzanych przez MySQL.

Lokalizacja fizyczna bazy danych na serwerze zazwyczaj znajduje się w ścieżce ‘/var/lib/mysql/’, gdzie ‘twoja_baza_danych’ to nazwa folderu odpowiadającego Twojej konkretnej bazie danych WordPress.
  • REKLAMA
  • #6 21449869
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 892
    Cytat:
    MySQL
    Baza danych WordPress, zarządzana przez MySQL, zostaje zlokalizowana na serwerze, na którym hostowana znajduje się Twoja strona. MySQL to system zarządzania bazami danych, który przechowuje i zarządza danymi Twojej witryny. Baza danych nie jest plikiem, który możesz bezpośrednio zobaczyć w systemie plików, ale raczej zbiorem tabel zarządzanych przez MySQL.

No i?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21449875
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 620
    dt1 napisał:
    Witaj.
    Web archive oraz inne strony nie mają bezpośredniego dostępu do bazy i jej nie kopiują w całości. Archiwizowana jest wyrenderowana wersja strony. Jedyne miejsce, w którym ta baza ma szanse być dostępna to hosting, na którym była postawiona.

No chyba nie do końca tak jest, udawało mi się z web archive ściągać np pdf z instrukcjami do sprzętu obecnie już niedostępne (bo sprzęt od lat jest EOL) albo oprogramowanie do urządzeń które też już nie jest dostępne. Tyle że jest to całkowicie losowe w jednym snapshocie były możliwość pobrania plików a w kilka tygodni starszym/nowszym już nie było, trzeba było mozolnie ręcznie sprawdzać wszystkie snapshoty.
  • #8 21449876
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    k45i89o98j66 napisał:
    Lokalizacja fizyczna bazy danych na serwerze zazwyczaj znajduje się w ścieżce ‘/var/lib/mysql/’, gdzie ‘twoja_baza_danych’ to nazwa folderu odpowiadającego Twojej konkretnej bazie danych WordPress.

Autor nie ma fizycznego dostępu do serwera, to jest serwer firmy hostingowej. Nie ma też do niego jakiegokolwiek zdalnego dostępu, ponieważ dostęp administracyjny dla jego konta miała inna osoba.

Dodano po 3 [minuty]:

strucel napisał:
    No chyba nie do końca tak jest, udawało mi się z web archive ściągać np pdf z instrukcjami do sprzętu obecnie już niedostępne (bo sprzęt od lat jest EOL) albo oprogramowanie do urządzeń które też już nie jest dostępne. Tyle że jest to całkowicie losowe w jednym snapshocie były możliwość pobrania plików a w kilka tygodni starszym/nowszym już nie było, trzeba było mozolnie ręcznie sprawdzać wszystkie snapshoty.

To nie ma żadnego związku z bazą danych MySQL. Pliki były dostępne w którymś momencie na stronie i zostały zarchiwizowane, tak to właśnie działa. Baza danych jako całość nie jest dostępna dla mechanizmów pobierających pliki jako część strony.
  • #9 21449884
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    @strucel do konca, chyba widzisz roznice miedzy dostepem do bazy, a pobraniem kopii strony z plikami jakie na niej byly w tym pdf?
  • #11 21449887
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 620
    @Kolobos Widzę, ale zastanawiałem się ile to musi miejsca na serwerach archiwizujących zajmować skoro non-profit działają.
  • #12 21450050
    rafdyd
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    k45i89o98j66 napisał:
    No i czekam na podanie nazwy bazy i nazwę domeny.

Przepraszam, ale byłem w pracy :) Bardzo dziękuję, ale nie będę podawał nazwy domeny. Dostałem już sensowne wyjaśnienie w pierwszej odpowiedzi. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy można odzyskać bazę danych WordPress z archiwum internetowego (web.archive.org). Odpowiedzi wskazują, że archiwum nie przechowuje baz danych w całości, a jedynie wyrenderowane wersje stron. Baza danych WordPress, zarządzana przez MySQL, znajduje się na serwerze hostingowym, a dostęp do niej jest ograniczony, ponieważ użytkownik nie ma fizycznego dostępu do serwera. Wskazano, że pliki mogą być archiwizowane, ale cała baza danych nie jest dostępna dla mechanizmów pobierających pliki. Użytkownik podziękował za wyjaśnienia i nie podał nazwy domeny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA