logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Toshiba TA-7129P: Szukam datasheet lub chociaż informacji o zakresie napięć zasilania

aldek_ 24 Lut 2025 22:51 171 4
REKLAMA
  • #1 21454895
    aldek_
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Poszukuję datasheet do pradawnego układu scalonego Toshiba TA-7129P. Lub informacji, jakim napięciem (maksymalnie i minimalnie) powinno się go zasilać.
    Jest to przedwzmacniacz audio używany w wzmacniaczach i amplitunerach (głównie firmy Technics) z lat 70. ub. wieku. Technics, zgodnie ze swoją manierą, oznaczał ten układ dodając litery "SVI" na początku nazwy.
    Po co? Ano wygrzebałem z kosza płytkę przedwzmacniacza gramofonowego z tym układem do wkładek MM (czyli z korekcją RIAA), i – dla zabawy – zestawiłem to na płytce montażowej z prostym zasilaczem (mostek plus elektrolit) dającym przypadkowo takie zasilanie, jakie miał ten układ w oryginalnej aplikacji (pojedyncze 33 V). Wcześniej wymieniłem kondensatory. Podłączyłem to wykopalisko do gniazda liniowego w swoim amplitunerze Onkyo TX-866 (więc wcale niekulawym) no i...
    Gra to znakomicie! Znacznie lepiej, niż wbudowany w to Onkyo fabrycznie preamp.
    No więc postanowiłem zrobić z tego preamp już dla siebie. Żeby było po bożemu, to dałbym mu porządny stabilizowany zasilacz, więc szukam informacji, jakie jest optymalne napięcie zasilania dla tego zabytku. Gdyż jeśli użyję stabilizator do posiadanego transformatora, to oczywiście napięcie spadnie i trochę się boję, że będzie za niskie.

Aplikacja: Schemat ideowy układu scalonego Toshiba TA-7129P jako przedwzmacniacza audio.
    Płytka po wymianie kondensatorów:
    Płytka przedwzmacniacza gramofonowego z wymienionymi kondensatorami.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21454934
    aldek_
    Poziom 8  
    Dzięki!
    Wynika z tego, że maksimum to 36 V pojedynczego napięcia (na tej płytce nie ma zasilania symetrycznego, tylko pojedyncze). A minimalne – spokojnie się zmieszczę w zakresie.
  • #5 21454938
    aldek_
    Poziom 8  
    Dzięki informacji kol. Chast
REKLAMA