logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Epson L3250 - migające diody i błąd 031004 po wymianie części, co robić?

Dawidkee 28 Lut 2025 14:36 774 7
REKLAMA
  • #1 21459928
    Dawidkee
    Poziom 5  
    Mam problem z drukarką Epson L3250. Na początku moich problemów drukarka przestała drukować kolory, czyszczenie głowicy w oprogramowaniu Epsona nic nie dawało i pod koniec procesu czyszczenia coś dziwnie zgrzytało w środku, więc postanowiłem ją otworzyć i wyczyścić głowice cleanerem do głowic i poszukać przyczyny zgrzytania. Okazało się, że cała głowica razem z taśmą jest w atramencie, wszystko dokładnie wyczyściłem i podpiąłem. Po włączeniu drukarki chwilę pochodziła i przestała całkiem działać, nawet nie reagowała na przycisk od uruchomienia. Postanowiłem ją rozebrać i zobaczyłem, że styk na taśmie jest upalony, wymieniłem płytę główną, głowice, taśmę głowicy i sensora karetki. Drukarka zaczęła się uruchamiać, głowica się rusza, ale migają wszystkie diody i na komputerze pojawia się kod błędu: 031004.
  • REKLAMA
  • #2 21460780
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    A części nowe? Głowica na pewno była sprawna?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21460798
    Dawidkee
    Poziom 5  
    Wyglądała jak nowa, w ogłoszeniu też było, że nowa. Taśma używka tylko, ale to z zaufanego źródła.
  • Pomocny post
    #4 21461173
    robwik
    Poziom 25  
    Ocena: 143
    Masz podpowiedzi z instrukcji serwisowej .

Schemat rozwiązywania problemu błędu 031004 w instrukcji serwisowej.
    Instrukcja serwisowa dotycząca błędów drukarki dla modeli bez wyświetlacza LCD oraz z wyświetlaczem LCD.
    Fragment instrukcji serwisowej dotyczący błędu temperatury głowicy.
  • REKLAMA
  • #5 21461425
    Dawidkee
    Poziom 5  
    >>21461173 Czyli muszę szukać nowej głowicy, tak z ciekawości? Jest jakaś strona, z której można pobrać takie instrukcje serwisowe?
  • Pomocny post
    #7 21463418
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    Ta "nowa" głowica mogła uszkodzić płytę. Sprawdź bezpiecznik i tranzystory.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 21469265
    Dawidkee
    Poziom 5  
    Oddałem nową głowicę, zamówiłem inną i drukarka zaczęła działać bez problemów. Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką Epson L3250, która przestała drukować kolory. Po czyszczeniu głowicy i wymianie uszkodzonych części, w tym płyty głównej i taśmy, drukarka zaczęła działać, ale pojawił się błąd 031004 oraz migające diody. Użytkownik otrzymał porady dotyczące sprawdzenia nowej głowicy oraz bezpieczników. Po wymianie głowicy na inną, drukarka zaczęła działać poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA