logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Samsung WW60K52109W - czy amortyzator powinien być suchy?

tradeitdamn 02 Mar 2025 22:07 186 2
REKLAMA
  • #1 21463348
    tradeitdamn
    Poziom 10  
    Ocena: 20
    Mam pralkę Samsung WW60K52109W która ma problem z osiągnięciem pełnej prędkości wirowania przy ubraniach które mocno nasiąkają woda (kocyk, polar itp.). Przy zwykłej bawełnie raczej nie ma problemu ale czasami wyciągam rzeczy mokre pomimo 1200 obrotów wirowania. Przy mocno nasiąkliwych rzeczach nie może się rozkręcić, widać jak bęben mocno wychyla sie na boki, wyhamowuje, znowu próbuje i tak do końca cyklu.

Zerknąłem od spodu i mam pytanie. Czy amortyzator może być upaprany olejem/smarem czy goleń powinna być sucha jak w samochodzie czy rowerze.
    Zdjęcia jak to wygląda u mnie.
    Widok wnętrza pralki Samsung z amortyzatorem pokrytym olejem lub smarem. Amortyzator w pralce Samsung z widocznymi śladami oleju lub smaru.
  • REKLAMA
  • #2 21463362
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6908
    tradeitdamn napisał:
    Przy mocno nasiąkliwych rzeczach nie może się rozkręcić,

Może łapać niewyważenie wsadu, taki klimat.

tradeitdamn napisał:
    Czy amortyzator mozę być upaprany olejem/smarem czy goleń powinna być sucha jak w samochodzie czy rowerze.

Jak jest nowy to bedzie suchy, z czasem się upapra, wizualnie jest ok, pozostaje kwestia siły tłumienia, bo to amor cierny, nie olejowy.
  • #3 21463365
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3368
    tradeitdamn napisał:
    Przy mocno nasiąkliwych rzeczach nie może się rozkręcić, widać jak bęben mocno wychyla sie na boki, wyhamowuje, znowu próbuje i tak do końca cyklu.

I tak będzie, jeżeli nie uda jej się równomiernie rozłożyć prania w bębnie.
    Amortyzator wygląda prawidłowo.
REKLAMA