logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do ściągania simlocka z Nokii 6020 przez kabel COM

pueb 15 Gru 2005 03:54 1881 12
REKLAMA
  • #1 2084685
    pueb
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, mam kabelek na coma opisany jest jako do nokii 6100 w programie Oxygen Phone Manager zapewnia komunikację z telefonem ale jakim programem śćiągnę simlocka?
  • REKLAMA
  • #2 2084750
    heugoo
    Poziom 13  
    napewno nie tym kablem
    nalezy odrozniac kable do przesylania danych od kabli serwisowych
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2084771
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2085
    Do ściągnięcia simlocka nie wystarczy sam kabel, potrzebny jest jeszcze box np tornado. Możesz oczywiście próbować też kodem ale nikłe szanse powodzenia.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #4 2084875
    pueb
    Poziom 11  
    Dzięki za zainteresowanie, rozumiem że port podczerwieni też odpada?
  • #5 2085393
    krzykos
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    tino2003 napisał:
    Do ściągnięcia simlocka nie wystarczy sam kabel, potrzebny jest jeszcze box np tornado. Możesz oczywiście próbować też kodem ale nikłe szanse powodzenia.
    pozdr

nie mow tak, jesli nikt wczesniej nie wpisywal zadnych kodow do tego fona - to mozna na 100% sciagnac simloka z modelu 6020 za pomoca kodu, a natomiast jesli ktos juz wklepywal to pozostaje box - tak jak np. napisales Tornado, moze byc JAF, Twister, MTbox , PBB itd
  • REKLAMA
  • #6 2085467
    tino2003
    Admin grupy GSM
    @ krzykos na 100% to można boxem a kodami to zależy od wersji SW miałem już parę sztuk, a ostatnio z orange i nie poszedł lock kodem.
    pozdr
  • #7 2085528
    krzykos
    Poziom 15  
    Jeszcze nie trafilem noki z ktorej nie moglem sciagnac kodem pod warunkiem ze nikt w niej nie grzebal, to jest kwestia ustawien w kalkulatorze oraz jaka jest wersja softu, ale nie kloce sie bo przyznam Ci racje -box to box :))
  • #8 2087057
    heugoo
    Poziom 13  
    krzykos napisał:
    Jeszcze nie trafilem noki z ktorej nie moglem sciagnac kodem pod warunkiem ze nikt w niej nie grzebal, to jest kwestia ustawien w kalkulatorze oraz jaka jest wersja softu, ale nie kloce sie bo przyznam Ci racje -box to box :))

niestety nie moge sie z toba zgodzic nie raz juz mialem nokie typu 6020 czy tez 6610i z wersja SW któraa nie szla zadnym kalkulatorem a nikt w nie wczesnij kodow nie wpisywal. Takze autor tematu moze probowac kalkulatorem jak nie pojdzie to wtedy zostaje Gryffin, UFS ,Twister czy Prodigy
  • #9 2087199
    krzykos
    Poziom 15  
    heugoo napisał:
    krzykos napisał:

niestety nie moge sie z toba zgodzic nie raz juz mialem nokie typu 6020 czy tez 6610i z wersja SW któraa nie szla zadnym kalkulatorem a nikt w nie wczesnij kodow nie wpisywal. Takze autor tematu moze probowac kalkulatorem jak nie pojdzie to wtedy zostaje Gryffin, UFS ,Twister czy Prodigy

jaka to była wersja SW oraz jakie ustawienia w generatorze stosowales? dla przykladu powiem ze jesli chodzi o np, nokie 6610i to sa 3 rozne kombinacje w ustawieniach jesli chodzi o generator - w zaleznosci jaka jest wersja softu - czy to np 4.10 czy tez 4.20 - i wtedy jesli uzywasz standardowych ustawien to na pewno kody nie zadzialaja :(((
    podaj dokladnie - jaka wersja SW - jaki kod, jaka kombinacja generatora ..
  • #10 2087254
    Jurek220
    Poziom 31  
    Ocena: 253
    Właśnie ostatnio miałem nowiutką Nokie 6020 do locka i tak z czystej ciekawośi sprubowałem urzyć kalkulatora i jak się okazało efekt Negatywny.Fon po prostu wcale niereaguje na wpisany kod,zaś Tornado zachowało sie profesjonalnie.Mając profesjonalne urządzenie niema się co bawić w kalkulatory,po prostu szkoda czasu w takich modelach to mało realne,jednak nietwierdze że niemożliwe.
    Pozdr.
  • #11 2087310
    tino2003
    Admin grupy GSM
    U mnie często klienci zostawiają fonka na 15 min bo mam komis w pawilonie handlowym i idą sobie na inne sklepy, to ja zawsze próbuję nokię zrobić kodem a ustawienia kalkulatorów mam obcykane i własnie nie zawsze kalkulator zadziała. Ściągnoł ktoś kodem locka z 2300 z tych co były w zestawah heyah sprzedawane? Mi jeszcze nigdy się nie udało.
    Wniosek jeden jak się ma sprzęt to można się bawić kalkiem bo zawsze jest pod ręką coś co zrobi locka w 5s.
    pozdr
  • #12 2087533
    krzykos
    Poziom 15  
    @Jurek220 jaka byla wersja softu tej noki 6020 i z jakies sieci? co to znaczy ze telefon wogole nie reagowal? wpisywales kod z wloona karta SIM? potwierdzam ze najlepiej dzialac boxem - ale sam zawsze z czystej ciekawosci bawie sie kalkulatorami aby poznac algorytm - a potem w razie czego uzyc boxa - nie mialem jeszcze zadnego problemu

a co do noki 2300 z heyah - @tino2003 sciagalem kodem bez problemu:)

nie mam zamiaru sie tutaj wyklocac co jest lepsze - wiec mysle ze zakonczmy temat - bo sie robi male OT
    wiadomo ze jak sie ma dobrego boxa - to mozna zdzialac o wiele wiecej niz kodami - i tu sie chyba ze mna zgadzacie :))

koniec tematu:)
  • #13 2102571
    kacu83
    Poziom 12  
    ja robie kalkulatorem crux i jak narazie nie mialem problemow z lockami. jesli nawet na liscie nie mam 6020 to poprostu przechodze do ustawien ustawiam na tryb expert i wersji boxa ustawiam na original lub asic6 :)nie wybieram modelu phona jesli go nie ma na liscie tylko wpisuje imei i siec :)

Podsumowanie tematu

✨ Do ściągnięcia simlocka z Nokii 6020 za pomocą kabla COM opisanego jako do Nokii 6100 w programie Oxygen Phone Manager nie wystarczy sam kabel, ponieważ kable do przesyłania danych różnią się od kabli serwisowych. Skuteczne usunięcie simlocka wymaga użycia profesjonalnego sprzętu serwisowego, takiego jak boxy (np. Tornado, JAF, Twister, MTbox, PBB, Gryffin, UFS, Prodigy). W przypadku gdy telefon nie był wcześniej odblokowywany kodami, istnieje możliwość użycia kalkulatora kodów do simlocka, jednak skuteczność zależy od wersji oprogramowania (SW) telefonu oraz odpowiednich ustawień w generatorze kodów. W praktyce wiele modeli Nokia 6020 z nowszym softem, zwłaszcza z sieci Orange, nie reaguje na kody, co wymusza użycie boxa. Kalkulatory kodów, takie jak Crux, mogą działać, jeśli poprawnie ustawione są tryby i wersje boxa, a model telefonu nie jest na liście. Port podczerwieni nie jest skuteczną metodą do ściągania simlocka w tym przypadku. Profesjonalne urządzenia serwisowe zapewniają szybsze i bardziej niezawodne odblokowanie niż metody kodowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA