logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saunier duval thelia condens 25. Jak ustawić priorytet ciepłej wody w systemie bez zasobnika?

leonkrzystanek 11 Mar 2025 09:57 879 25
REKLAMA
  • #1 21474917
    leonkrzystanek
    Poziom 3  
    Witam, mam pytanie(piec saunier duval thelia condens 25), mianowicie po wyłączeniu funkcji grzania co, a zostawieniu tylko grzania wody, woda z kranu znacznie szybciej staje się ciepła. Przy ogrzewaniu c.o.w. musiało zlecieć z 8 l, zanim pojawiła się ciepła(dodam, że nie mam zasobnika). Wiecie może, czy da się tam ustawić jakiś priorytet na ciepłą wodę, tak żeby działało to identycznie jak teraz z włączonym ogrzewaniem co? Dzięki za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 21475859
    Szczecin62
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    Kolego, nie ma kotła Thelia Condens 25! Można wnioskować, że chodzi Ci o dwufunkcyjną, czyli 25 A. Co to znaczy "wyłączenie funkcji c.o."? Czy robisz to na kotle, usuwając ikonę "grzejnik", czy wyłączasz grzanie c.o. na jakimś termostacie pokojowym? Szczerze mówiąc, tak czy siak, nie ma to znaczenia, tylko pytam z ciekawości. Pisząc te słowa, moja w/w wisi z 10 metrów ode mnie. Jedna łazienka obok niej za ścianą, druga piętro wyżej i ani ja, ani żaden z klientów serwisu takiego problemu nie zauważyli, a serwisuję je od ponad 10 lat. Sprecyzuj swoje obserwacje, może to coś wyjaśni. Zapomnij o menu, tam nic więcej nie osiągniesz. Dla kotła przygotowującego c.w.u. nie ma znaczenia, czy jest aktywne c.o.! Można teoretyzować, że kocioł pracujący w międzyczasie na c.o. ma już częściowo nagrzany wymiennik pierwotny, więc szybciej będzie transportował ciepło do wymiennika płytowego, ale to jest sekunda pracy (pojemność wymiennika pierwotnego nie jest duża, a moc to 25 kW), ale to nie są różnice tak drastycznie zauważalne! Może jest problem z zaworem 3D, co nie do końca przełącza na c.w.u. i część strumienia idzie w grzejniki, a nie na c.w.u. To daje oznaki losowo lub trwale przy c.w.u., ale nie w sensie czasu dogrzania c.w.u., a generalnie w jej niższej temperaturze przy danym przepływie (krótko mówiąc, mniejsza moc na c.w.u.). Tak na marginesie, sprawdź, czy w D88 jest wartość 0, to przyspiesza start c.w.u. Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 21476135
    leonkrzystanek
    Poziom 3  
    Tak, tak, masz rację, chodziło mi o 25a. Tak, robię to na kotle, zostawiając tylko ikonkę kraniku (grzanie samej wody). Gdy nie ma grzania podłogówki, to ciepła woda zaczyna lecieć znacznie szybciej. Dowiedziałem się od kolegi wczoraj, że kotły dwufunkcyjne nigdy nie grzeją jednocześnie na „wodę i centralne”. Zawór trójdrożny musi się przełączyć, trwa to czasem nawet kilkanaście sekund, stąd prawdopodobnie może wynikać to, że zimna woda leci tak długo. Gdy mam włączone samo grzanie wody, zawór pozostaje cały czas w jednym położeniu i ciepła woda pojawia się szybciej.
    Sprawdzę to d88, może dałoby się to ustawić, żeby ten zawór przełączał się szybciej.
    Dam znać, czy to pomogło.
    Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 21476538
    Szczecin62
    Poziom 21  
    Witaj kolego,
    Nie rozumiemy się!
    Żaden kocioł przepływowy nie grzeje CO i c.w.u. jednocześnie i tu kolega nic nowego nie powiedział. Dalej to już tylko bzdury pisze, zawór 3D przełącza się w ok. 2 sekundy i nie sądzę, abyś miał to zauważyć, gdyż jest to czas krótszy niż cała procedura startu palnika! Mówiąc krótko, gdy zawór 3D musi się przełączyć na drugą funkcję, to jest to zakończone przed startem palnika, więc niech Twój szanowny kolega nie gada bzdur i nie wprowadza Cię w błąd. Powtarzam też, że nie ma czegoś takiego jak przyspieszanie przełączania zaworu 3D. D88 to zwiększenie czułości przepływu c.w.u., żeby przy mniejszym przepływie już kocioł startował (ta regulacja ma nieraz sens). Niestety nie widzę związku w sprawnym kotle między załączonymi trybami pracy a szybkością dopływu c.w.u. do punktu poboru. Jakbyś miał jakieś inne spostrzeżenia, to pisz.
    Pozdro
  • #5 21487230
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 533
    leonkrzystanek napisał:
    Przy ogrzewaniu c.o.w. musiało zlecieć z 8l zanim pojawiła się ciepła(dodam że nie mam zasobnika).

W kotłach dwufunkcyjnych występuje priorytet grzania c.w.u. a nie c.o.
    Zawór trójdrożny 3 D może się nie domykać, stąd problem i ta dolegliwość.
  • #6 21487430
    leonkrzystanek
    Poziom 3  
    To, co teraz mi zostaje, to wymiana tego zaworu? Siłownika, który go domyka?
  • #7 21487580
    Szczecin62
    Poziom 21  
    Jeśli chcesz sam wymieniać 3d (proste ale nie polecam) to najpierw sprawdź, czy faktycznie zawór 3d nie domaga,czyli nie przełącza się szczelnie na obieg c.w.u. Łatwo to sprawdzić, włącz w kranie c.w.u. i pomacaj trzecią rurkę (od lewej) czyli wyjście c.o. na instalację. Jeśli zrobi się bardzo gorąca to znaczy, że część wody grzewczej idzie na grzejniki zamiast w całości na wymiennik płytowy c.w.u. W tym kotle typowo wymienia się sam wkład z napędem (na ten czas ok 270 zł brutto), korpus zaworu jest zintegrowany z innymi elementami. Bardzo bardzo rzadko zdarza się, że niepełne przełączanie wynika z awarii płyty głównej ale to może 1 na 100 przypadków.
  • #8 21487627
    leonkrzystanek
    Poziom 3  
    Ok, zrobię tak, jak mówisz, jeśli się okaże, że woda ucieka na c.o., będę musiał skontaktować się ze specjalistą.

Dodano po 2 [minuty]:

A czy jeżeli 3d byłby do wymiany, to gwarancja mi to pokryje? Piec grzeje pierwszy sezon.
  • #9 21487646
    ROWE
    Poziom 34  
    leonkrzystanek napisał:
    Piec grzeje pierwszy sezon.

W ramach gwarancji serwisant winien Ci to zrobić za darmo.
  • #10 21487777
    Szczecin62
    Poziom 21  
    To kocioł na gwarancji?! Jeśli od daty uruchomienia (karta gw.) nie minęło 24 miesiące i przed 12 miesiącem zrobiłeś płatny przegląd to jest gwarancja i nie baw się w naprawę.Akurat w tym kotle wkład wymienia się dość prosto ale różne osoby różnie są wprawionje w takie techniczne drobiazgi.
  • REKLAMA
  • #11 21487780
    leonkrzystanek
    Poziom 3  
    Kocioł został odpalony we wrześniu ubiegłego roku, przegląd nie był jeszcze konieczny. Jak się okaże, że wszystko ok, to nie będę musiał płacić?
  • #12 21487784
    Szczecin62
    Poziom 21  
    Kocioł jeszcze nie musiał mieć żadnego przeglądu (ale o tym pamiętaj,chyba,że nie zależy Ci na gwarancji na drugi rok). Sprawdź jak mówiłem, czy nie ucieka woda grzewcza na instalację. Jak już mówiłem Twój opis, że c.w.u. dochodzi później gdy jest tryb tylko c.w.u. jest dla mnie jakoś nie przekonywujący ale masz prawo zgłosić niedomaganie może coś się okaże gdy fachowiec to obejrzy. Za to nie musisz płacić. W jakiej części kraju jest ten kocioł zamontowany?
    No i pamiętaj by mieć przy kotle kartę gwarancyjną gdy przyjedzie serwis!
  • #13 21487817
    ROWE
    Poziom 34  
    leonkrzystanek napisał:
    Kocioł został odpalony we wrześniu ubiegłego roku, przegląd nie był jeszcze konieczny. Jak się okaże że wszystko ok to nie będę musiał płacić?

To w ramach gwarancji wezwij już serwis do przeglądu i powiedz mu o problemie.
    Ps. Serwisanci też przeglądają "elektroda.pl, m.in./Systemy Grzewcze Serwis/Systemy Grzewcze Użytkowy/"
  • #14 21487837
    leonkrzystanek
    Poziom 3  
    Szczecin62 napisał:
    Twój opis, że c.w.u. dochodzi później, gdy jest tryb tylko c.w.u., jest dla mnie jakoś nieprzekonywujący

Napisałem, że jak mam c.o. i c.w.u., to woda później leci ciepła, przy samym c.w.u. jest akceptowalnie.
  • #15 21488198
    ROWE
    Poziom 34  
    @leonkrzystanek, @Szczecin62, patrz #5.
  • #16 21488312
    Szczecin62
    Poziom 21  
    Czy rowe może powiedzieć o jakim przeglądzie pisze? I po co ten przegląd bo na pewno nie przedłużający gwatrancję
  • #17 21488346
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    Po roku od uruchomienia przez serwisanta robi się przegląd, jak zadzownisz na infolinie, to na pewno będą o niego pytać, ale od września ubiegłego roku nie ma jeszcze 12 miesięcy, możesz wpierw zadzwonić na infolinie, choć zbyt kumaci to Oni tam nie są, możesz zadzwonić do tego co uruchamiał i podpytac, może już miał taki przypadek i co podpowie albo podjedzie, niemniej musisz się liczyc z kosztami jak nic nie stwierdzą.
  • #18 21488351
    ROWE
    Poziom 34  
    Cytat:
    ROWE napisał:
    To w ramach gwarancji wezwij już serwis do przeglądu i powiedz mu o problemie.

Szczegółowiej winno być napisane tak:
    "To w ramach gwarancji wezwij już serwis do przeglądu technicznego (naprawy) i powiedz (xx) im o problemie."
  • #19 21488357
    Szczecin62
    Poziom 21  
    Kolego pchlaw81!!!!! Nie PO ROKU a PRZED UPŁYWEM ROKU (ile przed jest napisane w karcie gwarancyjnej)! I dalej brniesz w bzdury!
    Żadna infolinia nie udziela porad na temat awarii! Ten co uruchamiał nie musi mieć uprawnień serwisu gwarancyjnego! Klient ma prawo zgłosić zauważalne jego zdaniem niedomaganie i nie ponosi za to kosztów! Nie masz pojęcia o temacie to daruj sobie błędne i szkodliwe dla pytającego informacje!!!

Dodano po 3 [minuty]:

rowe!!!! O czym ty stosunkujesz? bo niestety portal nie pozwala głupoty głupotą nazwać! Nie ma czegoś takiego jak PRZEGLĄD TECHNICZNY (NAPRAWA)!!!! Ty to sam wymyślasz czy dżipiti z EjAj ci pomaga?
  • #20 21488383
    PchlaW81
    Poziom 31  
    a gdzie ja pisze zeby dopytywać o awarii? Niech zadzwoni i się dopyta co go boli, czy to dobrze działa czy nie, moze nawet filmik im wysłać.
    Już się nie czepiaj słówek, przyjedzie serwisant 20stego, a wpisze 19stego że był serwis, a jak ma duzo roboty to przyjedzie po miesiącu i powie, że wpisze miesiąc wcześniej, już nie płacz to jest życie.
  • #21 21488390
    Szczecin62
    Poziom 21  
    Daj spokój z tym beł kotem! Nie ma dopytywać o awarię ale ma się dopytać co go boli..... i kolejny bezobjawowo mądry pomysł z wysyłaniem filmika! Ty człowieku pojęcia nie masz o czym piszesz!! Co ma wspólnego 19 z 20 czy +/- miesiąc ?Tutaj mamy PÓŁ ROKU a PRZEGLĄD GWARANCYJNY jest PŁATNY czyli potwierdzony DOKUMENTEM FISKALNYM więc masz tolerancję +/- 15 dni jeśli to potrafisz zrozumieć!
  • #22 21488530
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Człowieku naucz się czytać i wróć na forum, albo zadzwoń na infolinie i sie wygadaj zamiast pisać.
  • #23 21488628
    ROWE
    Poziom 34  
    Kol. Szczecin62, odnośnie: #18 21488357, #19 21488357 i #21 21488390.
    Jak jest naprawa przez serwisanta to wpierw winien on ustalić, wyszukać usterkę, czyli "potocznie przeglądnąć pod względem technicznym sprawność kotła - aby go naprawić!

Czy trudno jest to zrozumieć, tak jak dla Ciebie. A skrótowy wpis był tylko dla autora, czyli laika i tyle.
    To po co się tak uzewnętrzniasz? Po za tym za kogo się masz robiąc niegrzeczne wpisy, m. in.
    "…brniesz w bzdury", "Daj spokój z tym beł kotem!", "Ty człowieku pojęcia nie masz o czym piszesz!!",
    O czym ty stosunkujesz?
    itp. To nie upoważnia Cie czy masz racje czy nie.
    Publiczna kultura pisania obowiązuje nas wszystkich, na forum też.

Do autora tematu, podsumowując:
    - kocioł jest na gwarancji,
    - sami w kocioł nie ingerujemy - nic w nim nie naprawiamy,
    - tel. infolinia / dział techniczny i zgłaszamy swoje uwagi co do obecnego funkcjonowania kotła,
    - (serwis wzywamy, niezależnie czy będzie opłata czy nie - umowa gwarancyjna obowiązuje obie strony)
    - i czekaj na reakcje gwaranta, serwisanta.
  • #24 21489007
    leonkrzystanek
    Poziom 3  
    Ok, tak zrobię, wrócę z informacją po.
  • #25 21490549
    Szczecin62
    Poziom 21  
    Rove twa potoczność to powtarzam gadanie bzdur!
    Nie ma "przeglądu pod względem technicznym sprawności kotła" jest to tylko wytwór twej wyobraźni wprowadzający pytającego w błąd!
    Jest co najwyżej "ekspertyza stanu kotła" i jest ona po gwarancji płatna bo klient może nie zdecydować się na naprawę.
    Na gwarancji klienta nic nie obchodzi i ma prawo zgłosić coś co jego zdaniem nie jest poprawną pracą kotła!!!
    Na stronie firmy klient może znaleźć serwis fabryczny przypisany do tego rejonu lub od razu serwisanta ze statusem SA z prawem do napraw gwarancyjnych.
  • #26 21490710
    ROWE
    Poziom 34  
    Niech ci będzie.
    Teraz ładnie napisałeś, da się.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące kotła Saunier Duval Thelia Condens 25A, dotyczące ustawienia priorytetu grzania ciepłej wody użytkowej (c.w.u.) w systemie bez zasobnika. Po wyłączeniu funkcji grzania centralnego (c.o.) zauważył, że ciepła woda z kranu pojawia się szybciej. Odpowiedzi wskazują, że kotły dwufunkcyjne nie grzeją c.o. i c.w.u. jednocześnie, a zawór trójdrożny (3D) przełącza się na c.w.u. w czasie krótszym niż 2 sekundy. Użytkownik rozważa wymianę zaworu, jeśli okaże się, że nie domyka się on prawidłowo. Wskazano również, że w przypadku problemów z kotłem, serwis powinien być wezwany w ramach gwarancji, a użytkownik nie powinien samodzielnie ingerować w urządzenie.
REKLAMA