logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt Arduino: Termometr, wilgotnościomierz i zegar z DS18B20, DHT22, DS3231

Trabi 19 Mar 2025 14:06 456 0
REKLAMA
  • #1 21486530
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Kilka lat temu postanowiłem spróbować coś zrobić na Arduino skoro tak ludzie to chwalą i lubią. Nie miałem do czynienia z programowaniem ale postanowiłem że spróbuję - żeby samemu zobaczyć czy to ogarnę czy nie.
    Padło na termometr + wilgotnościomierz + zegar.
    Wykorzystałem:
    - Arduino-NANO (bo małe) jako serce
    - moduł DS18B20 - czujnik temperatury zewnętrznej
    - moduł DHT22 - czujnik temp. wewnątrz pokoju oraz wilgotnościomierz
    - moduł DS3231 - zegar RTC
    - wyświetlacz LCD 20x4

Korzystałem dużo z podpowiedzi w necie jak to działa i jak połączyć oraz jak dać im "życie". Całość zrobiona na jednostronnej PCB własnego pomysłu i projektu oraz wielkości wyświetlacza LCD, i złożona "w kanapkę". Zasilam toto z ładowarki USB, czujnik zewnętrzny na 3 przewodach wyrzucony za okno.
    Obudowy do teraz się nie doczekałem ;) , ważne że działa bez przerwy od 2021 roku.
    Soft "złożony" z dostępnych kawałków i opisów w necie do obsługi poszczególnych modułów + ogarnięcie wyświetlania "przesuwających się po ekranie temperatur" żeby stały w miejscu; nie ma tu nic wykwintnego, chodziło mi o to, żeby w ogóle ruszyło i czy dam radę. A skoro zadziałało, to już nic w sofcie nie zmieniałem.

Wstawiam schemat który się zachował, niestety rysunku PCB całego projektu już nie mam (padł dysk w międzyczasie i wywiało mi projekt). Wygląda jak wygląda, ważne że działa. Stoi sobie na stole w pracy i świeci w oczy :D .

PS: na schemacie jest opis LCD 16x2 bo taki był na początku, ale później wstawiłem 20x4. Miał być też DHT11 ale padło na DHT22 stąd małe różnice w opisach.
    PS2: miało być w DIY ale wrzuciło mi temat tutaj. Nie wiem czemu.
  • REKLAMA
REKLAMA