logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Modem Wi-Fi EPC3928 - brak internetu po podłączeniu nowego urządzenia

Tadsos 22 Mar 2025 22:48 294 5
REKLAMA
  • #1 21491005
    Tadsos
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Bardzo proszę o pomoc odnośnie modemu Wi-Fi EPC3928. Miałem okazję kupić niemalże nowy i identyczny jak ten, który posiadam, modem Wi-Fi (jako zapasowy). Po podłączeniu w miejsce starego okazało się, że owszem, niby wszystko działa, jednak diody mrugają długo, po czym się niejako stabilizują, ale internet nie działa. Próbowałem resetować modem, włączać i wyłączać, ale każda kolejna próba kończyła się tak samo. Będę wdzięczny za pomoc. Czy może mieć jakieś znaczenie, że ten dokupiony przeze mnie modem pracował poprzednio w innym operatorze sieci Wi-Fi? Ja mam w Inei, ale nie wiem, do jakiej był podłączony ten zakupiony.

Modem WiFi Technicolor EPC3928 z widocznymi diodami sygnalizacyjnymi i przyciskami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21491021
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 577
    Ten modem wymaga rejestracji w systemie operatora kablowego.
    Nie możesz podłączać do sieci kablowej modemu użytkowanego w innej sieci.
  • REKLAMA
  • #3 21491044
    Tadsos
    Poziom 5  
    Serdeczne dzięki za odpowiedź. Żałuję teraz, że wcześniej nie napisałem, bo głowiłem się w nieskończoność nad przyczyną tego stanu rzeczy. A czy mogę zapytać czy jest w ogólnej sprzedaży jakiś modem, który mógłbym podłączyć bez żadnej rejestracji i który "odpalił by" zaraz po podłączeniu? Ten który mam jest już trochę przestarzały, tak przynajmniej ocenił go mój znajomy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21491392
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 577
    Tylko jeśli podłączysz własny nowoczesny router Ethernet z wifi (nie modem) do tego modemu. Aktualnie użytkowany modem przełączysz w tryb bridge (mostka).
    Nie wiem czy twój operator kablowy udostępnia na tym urządzeniu możliwości przełączenia w tryb mostka.
    Możesz się zalogować na modem przez stronę www jeśli operator daje taką możliwość użytkownikowi.
    Dane do logowania mogą być dostępne na etykiecie modemu lub możesz zapytać operatora o tryb bridge (mostka) na tym modemo routerze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21491494
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5333
    @Tadsos
    W sieciach kablowych DOCSIS zadziała tylko i wyłącznie modem-router udostępniany przez operatora, i tylko taki, który jest przypisany do konta klienta.
    Każdy modem kablowy wymaga rejestracji w sieci operatora.
    W USA możesz sobie kupić modem kablowy, jaki chcesz, i taki podłączyć, ale on też wymaga rejestracji w systemie operatora.
    Takie urządzenie jest zakończeniem sieci operatora, więc to logiczne, że operator musi wiedzieć, co jego sieć udostępnia.
  • #6 21491589
    Tadsos
    Poziom 5  
    Dzięki otrzymanym na Forum, informacjom, wiem jak w przyszłości zarejestrować nowy Modem.
REKLAMA