logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Analiza logów FRST - restarty i problemy z działaniem komputera

falco.v 23 Mar 2025 15:28 282 12
REKLAMA
  • #1 21491821
    falco.v
    Poziom 11  
    Witam,
    czy mogę prosić o sprawdzenie logów z FRST, gdyż mam wątpliwości co do działania komputera, restarty itp.
    AI: Czy możesz podać więcej szczegółów na temat problemów, które występują, np. konkretne komunikaty o błędach lub sytuacje, w których komputer się restartuje?
    Czasami sam się restartuje, z niewiadomej przyczyny.
    AI: Jakie są specyfikacje sprzętowe i programowe Twojego komputera, np. system operacyjny, wersja, podzespoły?
    Asus laptop, i7-8750H, Win 10, 64
    Załączniki:
    • FRST_23-03-2025 15.04.35.txt (65.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Addition_23-03-2025 15.06.25.txt (35.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21491955
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Nie ma to zwiazku z tym dzialem.
  • REKLAMA
  • #3 21492043
    falco.v
    Poziom 11  
    >>21491955
    Dlaczego nie ma związku z tym działem, podejrzewam infekcję systemu.
    Widzę, że logi z FRST tutaj wszyscy wstawiają, by uzyskać pomoc.
  • Pomocny post
    #4 21492064
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1701
    Ale nie w tym zakresie... ;-)

Do sprawdzenia -podmiany:
    - w pierwszej kolejności:
    - temperatury
    - zasilacz
    - RAM
    - SMART dysku

jak to będzie ogarnięte to wtedy dalsza diagnostyka
  • REKLAMA
  • #5 21492067
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Zwyczaj nie nie ma, nie masz infekcji. To raczej problem sprzetowy.
  • #6 21492081
    falco.v
    Poziom 11  
    >>21492064

Sprzęt działa bezbłędnie.

Dodano po 3 [minuty]:

>>21492067

Może dodam, że pendrive został zablokowany i jest tylko do odczytu.
    Dysk USB z danymi wysypał się i jest całkowicie nieczytelny, podobnie karty pamięci w telefonie, który był czasami podłączony do komputera.
    Malwarebytes po zainstalowaniu i w pierwszym skanie się wyłączył i sam zamknął.
    Skype był nie w Program Files, tylko w jakimś dziwnym folderze.

Zastanawia mnie, dlaczego w logu wyskakuje ścieżka (services.exe ->):

(services.exe ->) (Intel Corporation -> Intel Corporation) C:WindowsSystem32DriverStoreFileRepositorylms.inf_amd64_a55aa2cd52a3429dLMS.exe
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21492128
    Kolobos
    Spec od komputerów
    > Może dodam, że pendrive został zablokowany i jest tylko do odczytu.
    > Dysk USB z danymi wysypał się i jest całkowicie nieczytelny, podobnie karty pamięci w telefonie, który był czasami podłączony do komputera.

Co w tym dziwnego? To czeste i typowe usterki, infekcje nie psuja nosnikow.

> Malwarebytes po zainstalowaniu i w pierwszym skanie się wyłączył i sam zamknął.

W takim razie moze sprzet jednak nie dziala tak bezblednie jak myslisz? Laptopy to badziewie, ktore sie szybko psuje.

> Skype był nie w Program Files, tylko w jakimś dziwnym folderze.

Widze, ze jest: (explorer.exe ->) (Skype Software Sarl -> Skype Technologies S.A.) C:\Program Files (x86)\Microsoft\Skype for Desktop\Skype.exe <4>

> (services.exe ->) (Intel Corporation -> Intel Corporation) C:WindowsSystem32DriverStoreFileRepositorylms.inf_amd64_a55aa2cd52a3429dLMS.exe

Plik uruchamia sie jako usluga.

Nie masz infekcji i nie ma to zwiazku z tym dzialem i na tym zakonczymy.
  • #8 21492166
    falco.v
    Poziom 11  
    >>21492128
    Wiem, że nośniki wymienne czasami padają, ale pendrive Sandiska dobrej serii, karty w telefonie działały 2-3 dni, też markowe,
    dysk Toshiba nowy, 5 tygodni wcześniej kupiony, by dane zgrać, zaczął się zacinać, nie chciał się otwierać, aż finalnie jest niewidoczny, mimo że pracuje.

Skype odinstalowałem i ponownie wgrałem, miał inną ikonę z czarnym tłem, nigdy takiej nie widziałem, ścieżka Microsoft.SkypeApp_kzf8qxf38zg5c!App
    to chyba podejrzane....

Nie wiem, dlaczego twierdzisz, że nośniki usb, karty nie ulegają awarii po wirusach....myślę, że bardzo często właśnie przez infekcje stają się nieczytelne, tylko do odczytu
    albo całkowicie się wysypuje oprogramowanie tych urządzeń.
  • Pomocny post
    #9 21492191
    Kolobos
    Spec od komputerów
    To moze masz jakis problem z zasilaniem w tym zasilaniem portow usb.
  • #10 21492213
    falco.v
    Poziom 11  
    >>21492191

Laptop ma kilka lat , z pewnością już trochę popracował i zawsze może coś padać, ale było wiele dziwnych sytuacji
    z softem, komendami płatnego antywirusa , skype często się pytał o wprowadzenie zmian na komputerze i instaluje się jakby
    ponownie , do tego nośniki padają, a są używane nie tylko na laptopie ale również na stacjonarnym....
    Adw Cleaner znalazł jakieś i usunął

Klucz Usunięto : HKCU\Software\pdfforge
    Klucz Usunięto : [x64] HKLM\SOFTWARE\pdfforge

i do tego te dziwne restarty, które dziwnym trafem dzieją się w gdy laptop jest nieużwany, nigdy w czasie pracy , gdy pracuje
    na zwiększonych obrotach.
  • Pomocny post
    #11 21492236
    Kolobos
    Spec od komputerów
    NIE MASZ INFEKCJI, ile razy mozna Ci to pisac? Reinstaluj system i testuj.
  • #12 21492265
    falco.v
    Poziom 11  
    >>21492236
    Ok, skoro potwierdzasz, że w logach nie ma nic, to pozostaje mi tylko podziękować.
  • #13 21492779
    falco.v
    Poziom 11  
    Kontrola sprzętu, nowa instalacja windows.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy analizy logów FRST w kontekście problemów z restartami i niestabilnym działaniem laptopa Asus z procesorem Intel i7-8750H na systemie Windows 10 64-bit. Użytkownik zgłasza samoczynne restarty, problemy z nośnikami USB (pendrive Sandisk, nowy dysk Toshiba, karty pamięci w telefonie) które stają się tylko do odczytu lub całkowicie nieczytelne, a także nietypowe zachowania oprogramowania, takie jak awarie Malwarebytes i podejrzane lokalizacje instalacji Skype. Wskazano, że problemy raczej nie wynikają z infekcji, lecz mogą mieć podłoże sprzętowe, w tym potencjalne uszkodzenia zasilacza, pamięci RAM, dysku twardego (SMART) lub zasilania portów USB. Zalecana jest kontrola parametrów sprzętowych oraz reinstalacja systemu Windows. Wskazano, że restarty występują głównie w stanie bezczynności, co może sugerować problemy z zasilaniem lub sterownikami. Usunięto także podejrzane wpisy rejestru za pomocą AdwCleaner. Ostatecznie rekomendowano diagnostykę sprzętową i czystą instalację systemu jako kroki naprawcze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA