Mikrofon Tonsil mdo 21 mam bez wtyczek, mam wtyczki oddzielne nowe i nie wiem, jak podłączyć, by działało to na magnetofonie Mk 125. Wiem, że są 2 wtyczki na jednym i drugim kablu.
Z tego co pamiętam to miałem wtedy mikrofon z dwoma wtyczkami, jedna była o włączania magnetofonu (z wciśnietym klawiszem nagrywania) przyciskiem na mikrofonie a druga do samego sygnału.
Jedno typu DIN 545 dla sygnału a drugie DIN 660 do sterowania i może czegoś jeszcze.
Obrazki: https://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C5%82%C4%85cze_DIN Do gniazda DIN 660 pasuje także wtyczka bez środkowego styku DIN 560 i taka była w mikrofonie.
Wtyczka sygnałowa - ekran na 2, sygnał mikrofonu na 1
Wtyczka sterowania - styki wyłącznika na 5-1
Musisz poszukać styków wyłącznika - omomierz/test przejścia z sygnałem akustycznym i sprawdzasz na których przewodach jest reakcja na przełączanie tego włącznika.
Jak nie potrzebujesz sterowania z mikrofonu to wystarczy wtyczka sygnałowa (ta DIN 545)
Jak wetkniesz nie podłączoną wtyczkę DIN 560 to magnetofon nie ruszy bo wetknięcie mechanicznie odcina zasilanie które można zewrzeć stykami 1-5 i to właśnie robi wyłącznik mikrofonu.
Witam, podłączyłem mikrofon do stylu w 1 3 i nie działa.
A dla czego 1 i 3?
Jak je numerujesz? tak jak na schemacie MK-125 i w innych publikacjach?
Wyk DIN 545 ma taka dziwna historyczna numeracje. W wersji mono miał tylko 3 styki - skrajne i środkowy. Ponumerowane 1 2 3 gdzie 2 to był ten środkowy i tam trzeba przyłączyć masę/ekran od mikrofonu.
W wersji stereo dodano styki 4 i 5 i numeracja jest taka 1 4 2 5 3.
Sygnał mikrofonu (ta środkowa żyła) miał trafić na styk/bolec/pin numer 1.
✨ Mikrofon Tonsil MDO 21 posiada dwa kable z wtyczkami, z których jedna służy do przesyłania sygnału audio, a druga do sterowania włączaniem magnetofonu MK 125 podczas nagrywania. Magnetofon MK 125 ma dwa gniazda DIN: DIN 545 dla sygnału mikrofonowego oraz DIN 660 (lub kompatybilne DIN 560) do sterowania. Wtyczka sygnałowa powinna mieć ekran podłączony do pinu 2, a sygnał mikrofonu do pinu 1. Wtyczka sterowania wykorzystuje styki 1 i 5 do przełączania zasilania magnetofonu. Aby poprawnie podłączyć mikrofon, należy zidentyfikować styki wyłącznika mikrofonu za pomocą omomierza i podłączyć je do odpowiednich pinów wtyczki sterującej. Podłączenie sygnału do pinów 3 i 1 (zgodnie z numeracją DIN 545) okazało się skuteczne. Problemy z jakością nagrania i przerywaniem mogą wynikać z innych usterek magnetofonu, niekoniecznie z samego mikrofonu lub jego podłączenia. Wygenerowane przez model językowy.