logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sound Blaster Audigy FX - trzaski w słuchawkach podczas gier i benchmarków

dzasny 04 Kwi 2025 12:36 285 2
REKLAMA
  • #1 21506703
    dzasny
    Poziom 1  
    Witam, posiadam kartę dźwiękową Sound Blaster Audigy FX. Problem jest taki, że jak jestem na pulpicie, to nic nie trzeszczy w słuchawkach, ale gdy włączę grę, to jest pod większym obciążeniem i strasznie trzeszczy. Przy benchmarkach tak samo jest. I teraz, co może być powodem takiego incydentu?
  • REKLAMA
  • #2 21506705
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2038
    Witam,
    możliwości jest wiele, przykładowe:
    - złe umieszczenie karty, tzn. jest w slocie, który jest wrażliwy względem pozycji, w pobliżu jest coś, co zakłóca itd.
    - design samej płyty głównej jest błędny
    - zasilacz jest dość słaby i nie filtruje wszystkiego poprawnie
    - ewentualne kable/przewody są źle poprowadzone, np. zbyt blisko i generują interferencje.
    - problemy z driverami czy jakimś systemem operacyjnym twojego komputera.
    Pozdrawiam
    PS uściślij to trzeszczenie, bo jeżeli to naprawdę trzeszczenie, to masz problemy z kontaktem w torze audio lub na zasilaniu toru audio.
  • #3 21506956
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 187
    Miałem tak samo, karta w innej płycie nie ma takich problemów, asus słabo filtrował szumy na zasilaniu i takie były efekty, nowa płyta/cpu/ram z tym samym zasilaczem i nie mam takich problemów.

Ale ostatecznie może u ciebie to nic nie da bo złamałeś jakiś kondensator na karcie dźwiękowej i pomimo że wygląda OK to nie filtruje prawidłowe. Jest tam ich kilkadziesiąt i są tak małe że nie chciało mi się przy tym grzebać.

To co możesz jeszcze zrobić to założyć dodatkową listwę zasilającą z lepszym filtrem, inaczej ułożyć przewody w kompie, zmienić zasilacz.

Przy okazji w panelu dźwięku wyłącz odtwarzanie z innych źródeł, bo czasem dodatkowy szum jest z innych wejść, a w tej karcie jest tego trochę.
REKLAMA