logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 14PT135601: Niewłaściwe kolory przez SCART, jak zdiagnozować?

DrNerdi 06 Kwi 2025 19:46 357 4
  • #1 21509541
    DrNerdi
    Poziom 2  
    Witajcie

W dużym skrócie: bawię się trochę w odnawianie sprzętów retro, głównie komputery z lat 80. i 90. oraz akcesoria do nich przeznaczone. Od strony mechanicznej jestem w stanie poradzić sobie z większością usterek, od strony elektronicznej natomiast czasem potrzebuję drobnej pomocy, szczególnie jeśli uszkodzenie nie jest widoczne gołym okiem i trzeba użyć specjalistycznych urządzeń pomiarowych do jego zlokalizowania.

Dzisiaj potrzebuję małej pomocy w identyfikacji usterki telewizora marki Philips model 14PT1356/01, płyta SL01.2E AA

Mianowicie usterka polega na niewłaściwym odtwarzaniu kolorów za pośrednictwem złącza SCART. Kolor biały przechodzi w pistacjowy, czerwony zanika, robiąc się pomarańczowym. Przelutowałem złącze na płycie, przejrzałem płytę w poszukiwaniu zimnych lutów, bez rezultatu. Komputer podłączony do tego telewizora to Amiga600.
    Korzystając z podobnego telewizora, który mam na stanie, ale z inną płytą główną, wszystko jest w porządku, więc to na 100% nie wina przewodu ani podłączonego komputera.
    Ekran telewizora CRT wyświetlający zakłócony obraz interfejsu Workbench systemu Amiga.

Usterka występuje tylko na złączu SCART za pośrednictwem przewodu RGB.
    Po podłączeniu do złącza AV z przodu TV obraz jest prawidłowy (zdjęcie nr 2).
    Komputer Amiga600 podłączony do telewizora CRT marki Philips z wyświetlanym obrazem.

Jeżeli ktoś z Was mógłby mnie naprowadzić, co może być przyczyną lub gdzie szukać usterki, będę wdzięczny. Z narzędzi dysponuję jedynie podstawowym miernikiem elektronicznym oraz lutownicą pozwalającą lutować elementy SMD.

Z góry dziękuję za pomoc
    AI: Jaki dokładnie typ kabla SCART używasz? Czy jest to kabel w pełni okablowany, czy tylko RGB?
    Jest to tylko kabel RGB
    AI: Czy przed pojawieniem się problemu były wykonywane jakieś naprawy lub zmiany w telewizorze?
    Jeśli chodzi o to, nie wiem. Telewizor został zakupiony z taką usterką.
  • Pomocny post
    #2 21509637
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2359
    Nie pamiętam, ale sprawdź w menu, czy dla tego złącza Euro można wybrać rodzaj sygnału AV lub RGB.
    Czy idzie tam coś przestawić?
  • Pomocny post
    #3 21522797
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    Podłącz inne urządzenie , np. dekoder DVB-T, i zobacz.
    Z tymi RGB, AV spr. ustawienia w TV.
  • Pomocny post
    #4 21522873
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 105
    1. Sprawdź na innym kablu SCART.
    2. Sygnał video ze złącza SCART może być przesyłany jako zespolony (CVBS) lub oddzielnie luminancja i kolory składowe (RGB). Zobacz czy w ustawieniach Amigi da się ustawić sposób przesyłania video przez złącze SCART.
    3. Żeby stwierdzić czy usterka jest w TV podłącz przez SCART np. jakiś dekoder DVBT i porównaj kolory ustawiając raz tryb CVBS a raz RGB.
  • #5 21524435
    DrNerdi
    Poziom 2  
    Witajcie.

Dziękuję za Wasze zainteresowanie tematem i wszelkie sugestie. Temat rozwiązałem pozytywnie, telewizor okazał się w pełni sprawny.

Korzystając z przerwy świątecznej, a przez co z większej ilości czasu wolnego, postanowiłem bliżej przyjrzeć się problemowi. Podłączyłem pod telewizor dekoder TV cyfrowej za pomocą złącza SCART, kolory wydawały się być poprawne, szczególnie biały. W związku z tym postanowiłem przyjrzeć się bliżej przewodowi RGB Amiga - TV.

Dlaczego działa na jednym TV poprawnie, a na innym nie? Zmyliło mnie to, że na innej wersji tego samego TV CRT obraz przed przeróbką przewodu był poprawny, poprawny był również na starszym TV LCD. Rozwiązaniem okazało się dołożenie rezystora około 300 Ω na pin 10 w Amidze, synchronizacja (pin 20 w SCART), zgodnie z sugestiami budowy przewodu do Amigi, jakie znalazłem w sieci. Obecnie na jednym, jak i drugim telewizorze tego samego modelu, ale z różnymi płytami głównymi, obraz wyświetla się poprawnie.

Jak widać, część TV radziła sobie bez rezystora na wyjściu synchronizacji, inny tego wymaga do poprawnego odtworzenia sygnału.
REKLAMA