logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router po 2 dniach pełnej prędkości Internetu blokuje Dupleks na 100 mb's

turekmatis97 07 Kwi 2025 20:33 432 9
REKLAMA
  • #1 21510886
    turekmatis97
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z Internetem, a mianowicie mam podpięty światłowód w mieszkaniu w bloku do routera (mój własny Tp link ax1800). Internet ma mieć prędkość 650/130 i tyle jest przez dwa dni, po czym dupleks blokuje mi Internet na 100 Mb, po odpięciu routera z prądu bądź wyjęcia kabla RJ45 z WAN i ponownym podpięciu prędkość wraca do normy, a dupleks automatycznie w ruterze zmienia się na 1000 Mb/s, router zmieniony na nowy, w routerze dupleks ustawiony na full, w laptopie karcie sieciowej dupleks też ustawiony na full, nowe aktualizacje w routerze na bieżąco wygrywane, kabel RJ45 podmieniany na inny, co nie przynosi rezultatu, był pan z serwisu, przepiął łącze na inną żyłę, dalej to samo, czyli 2 dni Internet śmiga aż miło, po czym po około 2/3 dniach znów dupleks blokuje się na 100 Mb/s, domniemam, że może deweloper podczas przyłączu światłowodu coś kable na odwal się zamontował do puszek w mieszkaniu, byłbym wdzięczny za pomoc, z góry dziękuję :)
    AI: Czy możesz podać model karty sieciowej w laptopie lub specyfikację laptopa?
    Intel(R) Wi-Fi 6E AX211 160MHz
    Laptop GIGABYTE G5 GE
  • REKLAMA
  • #2 21510926
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1326
    turekmatis97 napisał:
    mam podpięty światłowód w mieszkaniu w bloku do Routera ( mój własny Tp link ax1800 )

Tp-link ax1800 mie ma ONT więc do niego światłowód nie przychodzi. Do czego przychodzi światłowód ?

turekmatis97 napisał:
    kabel rj45 podmieniany na inny

Który kabel był podmieniany ?
    turekmatis97 napisał:
    dupleks blokuje mi Internet na 100 mb

Na którym porcie / na jakim połączeniu ?
  • REKLAMA
  • #3 21510969
    turekmatis97
    Poziom 2  
    Wpięcie na kabel RJ-45 jest w skrzynce w mieszkaniu. Tam jest podłączony kabel RJ-45 i on jest podłączony do WAN w routerze.
  • #4 21510974
    cocopoco
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    >>21510969 Na którym porcie: WAN czy LAN spada ci prędkość do 100Mbit/s ?
  • #5 21510977
    turekmatis97
    Poziom 2  
    na Porcie WAN

Na LAN, gdzie mam podpięty 2. router, puszcza cały czas na 1000 Mb/s, ale co z tego, jak prędkość spada do 100 Mb/s, bo ten główny router, gdzie jest wpięty kabel pod WAN, blokuje na 100 Mb/s. Dwa dni, jak go odepnę od prądu i podłączę ponownie, wszystko śmiga na pełnych obrotach, a po dwóch dniach znów główny router w skrzynce blokuje dupleks na 100 Mb/s.
  • REKLAMA
  • #6 21510991
    cocopoco
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    A ten drugi router jaki masz? Jeśli gigabitowy to może spróbuj zamienić miejscami i sprawdź czy problem się powtórzy. Jeśli tak to wina okablowania dochodzącego do Ciebie lub samego dostawcy.

Niestety te routery Tplink są biedne jeśli chodzi o możliwości i nie pokazują statystyk połączenia (błędów).
  • REKLAMA
  • #7 21511017
    Erbit
    Poziom 39  
    cocopoco napisał:
    Na którym porcie: WAN czy LAN spada ci prędkość do 100Mbit/s ?

Autor dostał ode mnie takie samo pytanie ale mnie nie odpowiedział tak samo jak na kolejne pytanie.

Skoro autor nie szanuje cudzego czasu i nie chce pomóc sam sobie to trudno - ja odpadam.
  • #8 21511021
    turekmatis97
    Poziom 2  
    Odpisuję jak tylko mogę

Dodano po 2 [minuty]:

Ten drugi router to TP Link Archer C6, próbowałem na zamianę i dalej to samo :/ serwisant od tego dostawcy był i też rozkłada ręce, jedyne co zrobił to w serwerowni przepiął to złącze ich na drugą żyłę, to też nie pomogło :/ więc chyba wychodzi na to, że okablowanie jest do d...
  • Pomocny post
    #9 21511202
    Erbit
    Poziom 39  
    turekmatis97 napisał:
    Odpisuję jak tylko mogę

Nie, nie odpisujesz. Nie czytasz tego co się do Ciebie pisze i o co prosi. Opis Twojego problemu jest chaotyczny i niejasny, dlatego potrzebne są szczegóły a Ty nie raczysz odpowiedzieć na uzupełniające pytania np. na to GDZIE jest ONT.

Z bardzo chaotycznego opisu mogę wnioskować, że:
    - problem jest na odcinku pomiędzy ONT a routerem (na porcie WAN routera)
    - wymieniany był "jakiś" - czort wie jaki przewód
    - ONT jest gdzieś w piwnicy ale nie wiadomo jak zbudowana jest ta cześć instalacji (aż boję się pytać o szczegóły bo pewno i tak nie opowiesz)

turekmatis97 napisał:
    chyba wychodzi na to, że okablowanie jest do d

Najczęstszą przyczyną takich problemów jak u Ciebie są źle zarobione końce przewodów (gniazda / wtyczki) lub zakłócenia elektroenergetyczne (np. przewody sieciowe ułożone blisko przewodów energetycznych) ewentualnie inne zakłócenia elektroenergetyczne na problematycznym odcinku (choćby zasilenie ONT na jednej fazie a routera na innej).

Niezależnie od tego co wyżej napisałem problem jest na odcinku (i Ty o tym wiesz od samego początku ale o tym "zapomniałeś" napisać!), który jest pod opieką dostawcy internetu i to jego należy gnębić. Mając dobry miernik jest w stanie wykluczyć zakłócenia a wtedy zostają źle zarobione przewody - tylko dostawca internetu musi chcieć rozwiązać problem. Zgłaszaj do nich kolejny raz awarię aż do usunięcia przyczyny.
  • #10 21512277
    turekmatis97
    Poziom 2  
    >>21511202
    Wybacz, jeśli nie jasno opisałem sytuację, ale Ty widzę, że ogarnąłeś, o co mi chodzi, dziękuję za pomoc :)
    Co do tamtych pytań, to ONT jest w piwnicy, jak to wygląda tam na dole, nie mam pojęcia. Dzisiaj technik miał podjechać i coś tam poszperać, posprawdzać. Dostałem informację, że mam tylko sprawdzać, czy dalej dupleks będzie się blokował na 100 Mb/s. Jeśli tak, mam dawać znać i dalej będą ogarniać sytuację, czyli wina leży po stronie okablowania albo ich, więc trafnie oceniłeś sytuację, dzięki wielkie, a ja mam nadzieję, że ogarną temat Panowie Technicy :D pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy spadku prędkości Internetu z 650/130 Mb/s do 100 Mb/s na porcie WAN routera TP-Link AX1800 po około 2 dniach działania. Po odłączeniu zasilania lub kabla RJ-45 i ponownym podłączeniu prędkość wraca do 1000 Mb/s. Router ma ustawiony pełny dupleks zarówno w urządzeniu, jak i na karcie sieciowej laptopa. Kabel RJ-45 był wymieniany, a serwisant dostawcy przepiął łącze na inną żyłę, jednak problem nadal występuje. Drugi router TP-Link Archer C6, podłączony do LAN głównego routera, działa stabilnie na 1000 Mb/s, co wskazuje, że problem leży na odcinku między ONT (umieszczonym w piwnicy) a głównym routerem. Możliwe przyczyny to nieprawidłowo zarobione końcówki kabli, zakłócenia elektromagnetyczne lub błędy w okablowaniu instalacji światłowodowej w mieszkaniu. Technicy dostawcy mają kontynuować diagnostykę i naprawę, gdyż problem najprawdopodobniej leży po stronie okablowania lub infrastruktury dostawcy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA