logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Książki i kursy online do nauki programowania mikrokontrolerów ATmega w języku C

zbigel 16 Gru 2005 10:07 32363 11
REKLAMA
  • #1 2088230
    zbigel
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Czy ktoś moglby mi polecić jakąś książkę w której bedzie opisane programowanie ATMEGA w C.Ewentualnie są może jakieś strony z
    kursami C do tych mikrokontrolerow.Mogą być po angielsku.
    Prośilbym bardzo o linki bo nic nie moge znaleźć.
    Dzękuje bardzo.
  • REKLAMA
  • #2 2088477
    JanuszPulit
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    coś chyba słabo szukasz, albo raczej ci sie nie chce ....

nie ma raczej książek o programowaniu w c specjalnie na atMega, bo atMega to częśc rodziny układów AVR, szukaj więc wszystkiego co dotyczy AVR i to bedzie dla atMega prawdziwe...

w googlu znajdziesz wszystko co ci potrzebne
    skoro chcesz programować to chyba obsługa wyszukarki nie powinna sprawiać problemu, nieprawdaż?

h**p://electrons.psychogenic.com/modules/arms/art/3/AVRGCCProgrammingGuide.php
    h**p://winavr.sourceforge.net - masz środowisko do avr gcc
    h**p://www.avrfreaks.net masa rzeczy do wyszukiwania, artykuly itd
  • #3 2089958
    GPiotr1
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Kolega poszukuje chyba tego samego co ja - kompletnego kursu od podstaw programowania AVR w C. Środowisko z tego co zauważyłem jest AVR Studio - jest tam coś takiego jak CGG plugin.

Na internecie są na różnych forach różne artykuły, jednak od tygodnia szukam i nie znalazłem żadnego kompletnego kursu od podstaw. Mam kurs z EP do 8051 jednak jest on napisany dla osób, które w C już się bawiły. Mam książkę AVR w praktyce wydawnictwa BTC więc budowę samego procesora jako tako znam. Bawiłem się już w BASCOMie jednak postanowiłem, że jest on nie wystarczający i naucze się C i tu się pojawia problem - Nie mam materiałów ! Bascoma nauczyłem się z manuala polskiego - na początku jest dość dokładnie opisana cała struktura języka. Nie widzę nic takiego do C na AVR ! Do C na PC coś nie coś jest, jednak trochę różnic chyba jest chociażby ze względu na skromne zasoby mikrokontrolerów.

Jeśli ktoś dałby jakieś sensowne wskazówki czego szukać, ewentualnie podał jakieś tytuły wartościowych pozycji książkowych byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2090123
    Dexter77
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Przeciez ten temat jest co kilka dni walkowany na elektrodzie. Jezyk C jest jezykiem mocno zdefiniowanym przez standardy. Wiec C dla AVR 51-ki czy Peceta bedzie sie roznil niewiele. Zmieniaja sie oczywiscie nazwy rejestrow czy peryferiow ale skladnia pozostaje identyczna. Oczywiscie sa pewne odstepstwa ktore sa podyktowane cechami specyficznymi danej rodziny uC ale to wystarczy zajrzec do dokumentacji kompilatora. Wiec nie nalezy szukac ksiazki C dla procesorow AVR, mozna znalezc ksiazke typu "Programowanie w jezyku C" Na elektrodzie sa polecane dwie pozycje: "Jezyk ANSI C" W.Kernighan, M.Ritchie oraz "Symfonia C++" autora nie pamietam. Polecam te pierwsza bo zostala napisana przez tworcow jezyka C i jest dosc "przystepna" jesli chodzi o przekazywanie wiedzy. Z druga ksiazka nie mialem stycznosci i mimo ze w tytule jest C++ to podobno rownie dobrze sie nadaje do nauki C.
    Pozdro
    Dexter
  • REKLAMA
  • #5 2090631
    GPiotr1
    Poziom 12  
    Jak na moje oko jest sporo różnic. W mikrokontrolerze nie mam dysku, nie mam systemu plików. Mało tego - nie mam monitora, nie mam klawiatury ! Natomiast na PC nie myślę o rejesrach portów, ich konfiguracji czy wogóle o istnieniu czegoś takiego jak rejestry ! Tutaj muszę bit po bicie odczytać wartość z klawiatury i bit po bicie wyeksportować coś na wyświetlacz czy diody, na PC to wszystko robi za mnie system operacyjny !

OK, Mogę kupić sobie książeczke "Język ANSI C" którą polecasz, zapłacę za nią kilkadziesiąt zł, jednak przy programowaniu mikrokontrolera nie wykorzystam z tej książki nawet 1/4 zawartości !
  • #6 2090686
    Dexter77
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Dlatego napisalem ze sa pewne roznice odnosnie danej rodziny uC. Ale wierz mi ze ksiazke wykorzystasz conajmniej w 3/4 zawartosci. Jezyk C to nic skomplikowanego. Ot pare petli, pare wyrazen logicznych i tyle !!! Obowiazuje to do kazdego uC czy duzego procesora z rodziny x86. A jak ustawic port RS232 w tym czy innym procesorze to oczywiscie inna para kaloszy ale to jest juz poza jezykiem programowania. To juz jest kwaestia dostepu do rejestrow odpowiedzialnych za sprzet i to wlasnie napisalem. Ale opis rejestrow jest w dokumentacji od procesora a nie od jezyka programowania. Nalezy pojac te roznice.
    Pozdro
    Dexter
  • REKLAMA
  • #9 2093645
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    GPiotr1 napisał:
    Jak na moje oko jest sporo różnic. W mikrokontrolerze nie mam dysku, nie mam systemu plików...

A Pentium czy AMD ma wbudowane w strukturę ;)
    GPiotr1 napisał:

... Mało tego - nie mam monitora, nie mam klawiatury ! Natomiast na PC nie myślę o rejesrach portów, ich konfiguracji czy wogóle o istnieniu czegoś takiego jak rejestry !...

A twórcy systemu , musieli myśleć ;)
    GPiotr1 napisał:

... Tutaj muszę bit po bicie odczytać wartość z klawiatury i bit po bicie wyeksportować coś na wyświetlacz czy diody...

W PC , zrobili to za Ciebie ludzie Gates'a

Oprogramowanie uC , to jak napisanie aplikacji an PC-ta bez OS , a i tak masz jeszcze pomoc w postaci biosu :D Zabierając się za uC , musisz taki bios czy OS sam napisać :|

Pozdrawiam
    Piotrek
  • #10 2094274
    soft.sc
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Poczytaj kursy z EDW i EP. Są pisane dość łopatologicznie i powinny pomóc. Ale nie spodziewaj się, że jakikolwiek kurs nauczy cię programownia. Programowania uczysz się SAM, a kurs pomaga w oswojeniu się z "dziwactwami" kompilatora i ewentualnie ogólnie objaśnia język. Życzę powodzenia.
  • #11 2096366
    GPiotr1
    Poziom 12  
    Dzięki wielkie za pomoc ;)
    zumek: Właśnie w tym problem - napisać OS a napisać prosty program pod OS, to jest spora różnica moim zdaniem :) Co do ludzi Gates'a to nie mam im nic do zarzucenia i bardzo dobrze ze to zrobili :) dzięki temu domorosły programista jest w stanie wyswietlic cos na monitorze bez potrzeby pisania sterowników karty graficznej :)
    soft.sc: Nie spodziewam sie, że kursy mnie nauczą prorgamowania. Miałem już z tym styczność (kiedyś pascal, PHP, javascript, basic) ale C jeszcze nigdy nie dotykałem i jak na razie mam spore problemy z opanowaniem podstaw (sama składnia języka).

Jeszcze raz dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Pozdrawiam
  • #12 2262379
    zbigel
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Dzieki bardzo.
    Znalazłem interesujace mnie informacje.
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania książek i kursów online do nauki programowania mikrokontrolerów ATmega w języku C. Podkreślono, że nie istnieją specjalistyczne książki wyłącznie o programowaniu ATmega w C, ponieważ ATmega jest częścią rodziny AVR, więc materiały dotyczące AVR są w pełni adekwatne. Zalecane jest korzystanie z dokumentacji AVR oraz standardowych książek o języku C, takich jak "Język ANSI C" autorstwa Kernighana i Ritchiego, które uczą podstaw języka, choć specyfika mikrokontrolerów wymaga dodatkowej wiedzy o rejestrach i peryferiach. Wskazano, że różnice między programowaniem na PC a mikrokontrolerach dotyczą głównie braku systemu operacyjnego i konieczności bezpośredniej obsługi sprzętu. Polecono środowiska i narzędzia takie jak WinAVR, AVR Studio oraz liczne strony internetowe z kursami i dokumentacją, m.in. avrfreaks.net, atmel.com, patron.net.pl, mikrokontrolery.net. Zwrócono uwagę, że nauka programowania wymaga samodzielnej praktyki, a kursy i książki służą jedynie wsparciu. Autor tematu podziękował za pomoc i zamknął dyskusję po znalezieniu potrzebnych informacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA