logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nivona 838 – jak zdemontować plastikową obudowę z dyszami do czyszczenia?

matszaniawski 19 Kwi 2025 12:20 585 6
REKLAMA
  • #1 21524161
    matszaniawski
    Poziom 1  
    Dzień dobry,

Jestem w trakcie rozbierania ekspresu Nivona 838 celem przeczyszczenia dysz od kawy, z których jedna jest zapchana. Dotarłem już całkiem daleko, ale nie mam pomysłu, jak zdemontować plastikową obudowę z dyszami. Może ktoś będzie w stanie podpowiedzieć?
    AI: Czy korzysta Pan z jakiejś instrukcji serwisowej lub poradnika podczas rozbierania ekspresu, czy działa Pan "na własną rękę"?
    Na własną rękę
    AI: Czy może Pan doprecyzować, który dokładnie element sprawia trudność przy demontażu – czy chodzi o konkretną śrubę, zatrzask, czy całą plastikową obudowę z dyszami?
    Cała obudowa
    Załączniki:
    • Nivona 838 – jak zdemontować plastikową obudowę z dyszami do czyszczenia? 20250419_120712.jpg (2.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21788906
    marcin896
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    Tu raczej są zatrzaski. Sugeruje zakup nowej wylewki te w nivona nie są rozbieralne
  • REKLAMA
  • #3 21789062
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1790
    Tylko wymiana na nowa.
    Załączniki:
    • NICR 830.pdf (5.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21789137
    Pentaxowy
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Kolego, strzykawka, płyn do mycia naczyń i dużo cierpliwości. Podajesz wodę ze strzykawki z płynem do mycia naczyń w przeźroczysty wężyk jednocześnie zatykasz obie dysze wylotowe. I trzęsiesz wlewką. Tak do czasu aż będzie lecieć czysta woda. Wtedy płuczesz aż wypłuczesz mydliny. Nivona ma podobny typ wylewki co Miele w seri np CVA nie da się rozebrać, ale da się wypłukać.
  • REKLAMA
  • #5 21789144
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1790
    Jesli masz bardzo duzo czasu.
  • REKLAMA
  • #6 21789148
    Pentaxowy
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    >>21789144 Bez przesady, zajmuje mi to ok godzinę. Niech koledze zajmie dwie
  • #7 21789159
    marcin896
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    Mimo iż saeco ma rozbieralną wylewkę to dopiero po 2 myciu szybkim które tra 1h wylewka miała błyszczący plastik. Do zmywarki dodałem 2 tabletki odtłuszczające. Przy cenie nawet 60zl warto zakupić nową. Samym płukaniem nie pozbędziemy się okropnego zapachu. No chyba że sprzedajesz ekspres i zależy Ci tylko bybkawa ładnie leciała, a nie smakowała. Nie wiem czy w tym modelu ale w jednym były wewnątrz dodatkowo krótkie wężyki gumowe tam kawa tak mocno wchodzi w reakcje że nie da się niczym wyczyścić.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas demontażu ekspresu do kawy Nivona 838 w celu oczyszczenia zapchanej dyszy, użytkownik napotkał trudności z usunięciem plastikowej obudowy z dyszami. Obudowa ta jest prawdopodobnie zamocowana za pomocą zatrzasków, a nie śrub, co utrudnia jej rozebranie. Zaleca się, aby wylewka z dysz w modelu Nivona 838 nie była rozbieralna, a w przypadku problemów z dyszami sugerowany jest zakup nowej wylewki zamiast próby demontażu obecnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA