logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP OfficeJet 8600 Pro – błąd 0x6100004e po zalaniu tuszem, czyszczenie nie pomaga

slimax 19 Kwi 2025 21:50 420 2
REKLAMA
  • #1 21524808
    slimax
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Witam, kupiona uszkodzona drukarka HP officejet 8600 pro. Myślałem początkowo że to prosta usterka do naprawienia, tj. Uszczelnienie komór ciśnienia w głowicy, ale niestety to nie to.
    Po wyczyszczeniu, udrożnieniu głowicy i na nowych wkładach z tuszem aktualnie pokazuje po resecie i próbie kalibracji błąd:
    There is a problem with the printer or ink system turn off then turn on 0x6100004e

Komunikat o błędzie na ekranie drukarki HP: There is a problem with the printer or ink system... 0x6100004e.

Jedyna informacja o tym błędzie jest na forum HP i piszą o zacięciu papieru. Przejrzałem dokładnie drogę papieru i nie ma tam nic podejrzanego.
    Poprzedni właściciel przesłał tą drukarkę z tuszem który w transporcie się częściowo wylał i pobrudził trochę środek. Z tego powodu podejrzewam że być może któryś czujnik został zalany tuszem od papieru właśnie. Jednak wolałbym jej nie rozbierać bez potwierdzenia w czym jest problem. Czy ktoś ma dostęp do opisów kodów błędów tej drukarki albo ma pomysł co z tym dalej?

Widziałem dużo filmików jak ludzie przy tym błędzie mostkują styki w głowicy (4szt.) ze sprężynkami. Odpowiadają one ponoć za odczyt czy atrament jest w komorach głowicy, czy ktoś wie ile omów powinno być gdy komora jest zalana atramentem?
  • REKLAMA
  • #2 21719645
    dei
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Rozwiązałeś ten problem? Sytuacja w przypadku HP 8xxx wygląda tak, że jeśli jakiś tusz zgłosi błąd (np. przy próbie inicjalizacji i „plucia”), to później drukarka zapamiętuje jego nr seryjny i nawet nie startuje procedury przyjęcia tego samego kartridża po wyjęciu i ponownym włożeniu. Od razu zgłosi błąd. Więc często, aby przetestować drukarkę po usunięciu błędu, trzeba mieć drugi kartridż tego samego koloru. A żeby sprawdzić, który z pojemników sprawia problem, najlepiej wyjmować je po kolei i zamykać pokrywę. Gdy trafimy na felerny, drukarka wygasi błąd i wyświetli standardowe menu, ale oczywiście nie pozwoli drukować, bo ten szmelc HP, jak nie ma np. żółtego, nie wydrukuje nawet nic na czarno.
  • #3 21862412
    RalphOcean
    Poziom 11  
    Ocena: 47
    Ja chyba miałem taki komunikat w trakcie mojej batalii z tuszami: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4168145.html#21862329. Teraz jednak są już inne komunikaty niezbyt logiczne i spójne. Jestem bardzo ciekawy jak zrobiłeś: "wyczyszczeniu, udrożnieniu głowicy" - u mnie to mogłoby pomóc.
REKLAMA