logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arcam AVR10 – trzaski i zaniki dźwięku w kolumnach Canton Vento 5.1

isla1982nublar 20 Kwi 2025 11:04 408 6
REKLAMA
  • #1 21525144
    isla1982nublar
    Poziom 2  
    Arcam AVR10
    Witam, posiadam wzmacniacz kina domowego firmy Arcam AVR10 i mam z nim problem. Podczas oglądania filmu lub słuchania muzyki najpierw sporadycznie słyszałem trzaski, pyknięcia w kolumnach Canton Vento zestaw 5.1, tak teraz zdarza się, że podczas oglądania filmu lub słuchania muzyki, niezależnie czy to z TV, czy przez BT, słychać trzaski, pyknięcia. Do tego co kilka sekund zaczął zanikać dźwięk, nie zawsze, czasami tylko trzaski słychać. Dodam, że przez około rok wzmacniacz pracował idealnie. Problem zaczął się jakieś 3 tygodnie temu i stale się pogłębia, czyli tak jak napisałem, zaczął zanikać dźwięk co kilka sekund i słychać trzaski, pyknięcia, ale tylko jak włączę jakiś materiał audio. Normalnie, jak wzmacniacz działa bez dźwięku włączonego materiału audio, to nic nie słychać, żadnych trzasków czy pyknięć. Wydaje mi się, że może to być wina kondensatorów, które straciły swoją pojemność lub zimnego lutu gdzieś na płycie. Jakie jest wasze zdanie? Dodam, że rozkręciłem wzmacniacz i dokonałem przeglądu, ale nie zauważyłem na płycie podejrzanych, napuchniętych kondensatorów. Mimo że ich nie widać, to nie znaczy, że to nie może być ich wina. Co radzicie zrobić w tej sytuacji? Zamówić kondensatory i samemu je wymienić, czy lepiej oddać na serwis? Na przykład mam blisko do Pana Daniela Rakowieckiego, który zajmuje się takimi naprawami na kanale YouTube. Kto wie, może nawet zrobi live'a z naprawy?

Dodano po 17 [minuty]:

Udało mi się nagrać te dźwięki na aplikacji YouTube bez włączonego materiału audio/video. Wyraźnie to słychać. Plik dźwiękowy można pobrać stąd: https://megawrzuta.pl/lp0rfuq1
  • REKLAMA
  • #2 21525298
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Odłącz od amplitunera wszystkie kable audio oprócz kolumnowych. Sprawdź czy te kolumnowe są poprawnie i pewnie podłączone do wyjść kolumnowych wzmacniacza. Włącz go i słuchaj czy nadal są te pyknięcia i czy pojawiają się przy stłumionym czy odkręconym potencjometrze volume, Odsłuchaj czy są też na słuchawkach. Odsłuchaj czy pojawiają się podczas kręcenia którymkolwiek potencjometrem czy manipulowania przełącznikami.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 21525346
    isla1982nublar
    Poziom 2  
    Po odłączeniu wszystkich kabli oprócz kabli głośnikowych, niezależnie czy wzmacniacz ma ustawioną głośność na 0, czy na 99, słychać we wszystkich kolumnach ten sam dźwięk. Załączam link do pliku:
    https://megawrzuta.pl/9rajmcmw
  • REKLAMA
  • #4 21525805
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    A na słuchawkach też słychać?
    To zbyt młody sprzęt by coś miało się dziać z kondensatorami.
    Oddaj do sprawdzenia w serwisie.

Pozdrawiam.
  • #5 21526200
    isla1982nublar
    Poziom 2  
    Teraz przerywa dźwięk podczas odtwarzania filmu. Nagrałem fragment, możecie posłuchać. Wie ktoś, czego może to być wina?
    https://megawrzuta.pl/4gktwoib
  • #6 21528051
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 125
    To tak jakby zawiesił się komputer lub telewizja cyfrowa miała słaby sygnał. Może być problem z zasilaniem procesora.
  • REKLAMA
  • #7 21531834
    isla1982nublar
    Poziom 2  
    Może ktoś poleci jakiś dobry serwis w Szczecinie, który naprawia audio wzmacniacze?

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz wzmacniacza kina domowego Arcam AVR10 zgłasza problemy z trzaskami, pyknięciami oraz zanikiem dźwięku w kolumnach Canton Vento 5.1 podczas odtwarzania materiałów audio z różnych źródeł (TV, Bluetooth). Objawy pojawiły się po około roku bezawaryjnej pracy i nasilają się od około trzech tygodni. Po odłączeniu wszystkich kabli oprócz głośnikowych trzaski i zakłócenia nadal występują niezależnie od ustawienia głośności, a dźwięk jest zakłócany we wszystkich kolumnach. Słuchawki nie zostały jednoznacznie potwierdzone jako źródło problemu. Podejrzenia dotyczą uszkodzenia kondensatorów lub zimnych lutów na płycie wzmacniacza, jednak ze względu na stosunkowo młody wiek urządzenia, bardziej prawdopodobne jest uszkodzenie związane z zasilaniem procesora lub innym elementem elektronicznym. Zalecane jest oddanie sprzętu do profesjonalnego serwisu audio. Użytkownik poszukuje również rekomendacji serwisu naprawczego w Szczecinie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA