Witam, potrzebuję pomocy w sprawie oświetlenia. Mianowicie, mam lampkę nocną, a na jej etykiecie jest napisane: 220-240 V/50 Hz 1xMax. 40 W, G9. W lampce jest stara żarówka halogenowa z gwintem G9, 3-stopniowa (ma 3 różne stopnie mocy regulowane dotykiem). Działa prawidłowo, natomiast chcę mieć wszędzie w mieszkaniu żarówki ledowe. Żarówka LED G9 4 W 220-240 V AC 50/60 Hz również 3-stopniowa po podłączeniu na 1 poziomie lekko mruży, na 2 poziomie normalnie świeci, a na 3 ciągle miga jak w dyskotece. Co może być nie tak? Z kolei lampa na suficie ma miejsce na 5 żarówek G4, aktualnie są w niej żarówki halogenowe 12 V 20 W i działa prawidłowo. Nowe żarówki ledowe (każda sprawna) są 12 V 4 W i podłączone wszystkie 5 nie działają, przy włączaniu światła tylko przez chwilę się zapalają i pozostają wyłączone. Natomiast gdy odłączy się 1 sztukę i zostaną 4, to wszystkie działają prawidłowo. Również gdy w lampie są 4 sztuki led i 1 halogenowa, działają. Napięcie wygląda, że jest takie samo, nowe żarówki mają też mniej watów. Nie mam pojęcia, w czym leży problem. Mam nadzieję, że w miarę sprawnie temat jest opisany i liczę na pomoc.
AI: Czy w lampce nocnej z żarówką G9 jest zastosowany jakiś ściemniacz lub układ dotykowy (np. wbudowany w lampkę), a jeśli tak, to czy możesz podać jego model lub dokładniejszy opis?
Układ dotykowy
AI: Jaki dokładnie zasilacz (transformator) jest zamontowany w lampie sufitowej z żarówkami G4 – czy jest to zasilacz elektroniczny czy toroidalny, jaka jest jego moc (W) i czy widnieją na nim jakieś oznaczenia lub model?
Niestety nie wiem
AI: Czy w lampce nocnej z żarówką G9 jest zastosowany jakiś ściemniacz lub układ dotykowy (np. wbudowany w lampkę), a jeśli tak, to czy możesz podać jego model lub dokładniejszy opis?
Układ dotykowy
AI: Jaki dokładnie zasilacz (transformator) jest zamontowany w lampie sufitowej z żarówkami G4 – czy jest to zasilacz elektroniczny czy toroidalny, jaka jest jego moc (W) i czy widnieją na nim jakieś oznaczenia lub model?
Niestety nie wiem