logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampka nocna G9 – miganie 3-stopniowej żarówki LED, lampa sufitowa G4 LED nie świeci

karay 23 Kwi 2025 20:04 315 3
REKLAMA
  • #1 21528505
    karay
    Poziom 2  
    Witam, potrzebuję pomocy w sprawie oświetlenia. Mianowicie, mam lampkę nocną, a na jej etykiecie jest napisane: 220-240 V/50 Hz 1xMax. 40 W, G9. W lampce jest stara żarówka halogenowa z gwintem G9, 3-stopniowa (ma 3 różne stopnie mocy regulowane dotykiem). Działa prawidłowo, natomiast chcę mieć wszędzie w mieszkaniu żarówki ledowe. Żarówka LED G9 4 W 220-240 V AC 50/60 Hz również 3-stopniowa po podłączeniu na 1 poziomie lekko mruży, na 2 poziomie normalnie świeci, a na 3 ciągle miga jak w dyskotece. Co może być nie tak? Z kolei lampa na suficie ma miejsce na 5 żarówek G4, aktualnie są w niej żarówki halogenowe 12 V 20 W i działa prawidłowo. Nowe żarówki ledowe (każda sprawna) są 12 V 4 W i podłączone wszystkie 5 nie działają, przy włączaniu światła tylko przez chwilę się zapalają i pozostają wyłączone. Natomiast gdy odłączy się 1 sztukę i zostaną 4, to wszystkie działają prawidłowo. Również gdy w lampie są 4 sztuki led i 1 halogenowa, działają. Napięcie wygląda, że jest takie samo, nowe żarówki mają też mniej watów. Nie mam pojęcia, w czym leży problem. Mam nadzieję, że w miarę sprawnie temat jest opisany i liczę na pomoc.
    AI: Czy w lampce nocnej z żarówką G9 jest zastosowany jakiś ściemniacz lub układ dotykowy (np. wbudowany w lampkę), a jeśli tak, to czy możesz podać jego model lub dokładniejszy opis?
    Układ dotykowy
    AI: Jaki dokładnie zasilacz (transformator) jest zamontowany w lampie sufitowej z żarówkami G4 – czy jest to zasilacz elektroniczny czy toroidalny, jaka jest jego moc (W) i czy widnieją na nim jakieś oznaczenia lub model?
    Niestety nie wiem
  • REKLAMA
  • #2 21528830
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1350
    Witam.
    Zrób zdjęcia tych dwóch 3-stopniowych źródeł światła i pokaż:
    karay napisał:
    W lampce jest stara żarówka halogenowa z gwintem G9, 3-stopniowa
    karay napisał:
    Żarówka LED G9 4 W 220-240 V AC 50/60 Hz również 3-stopniowa

Zrób też zdjęcia wszystkich zasilaczy oraz metek i pokaż.
    karay napisał:
    Mam nadzieję, że w miarę sprawnie temat jest opisany i liczę na pomoc.
    Temat sprawnie opisany ale dla udzielenia konkretnej pomocy w sposób niepełny bowiem kompletnie brakuje opisu, metek oraz zdjęć zasilaczy i źródeł światła.
    Ogólnie nie da się bez komplikacji stosować LED w zamian za halogeny żarowe przy zasilaczach posiadających regulatory mocy świecenia i/lub wymagających do prawidłowej pracy jakiejś tam minimalnej mocy obciążeniowej... Stąd pozostawienie jednej żarówki halogenowej aby cały układ działał poprawnie jest całkiem zdrowym i poprawnym jego zachowaniem.
    Aby stosować ściemniacze dla LED potrzeba nowego podejścia do tematu i skorygowania dotychczasowej instalacji pod względem zasilaczy i ew. typu opraw...
    karay napisał:
    Napięcie wygląda, że jest takie samo,
    Na wygląd nie da się określić czy jest takie samo, trzeba użyć miernika i zbadać czy jest stałe czy przemienne i jaką ma wartość także na każdym stopniu regulatora świecenia w lampce nocnej? Da to przynajmniej odpowiedź czy masz zasilacze na prąd przemienny czy na stały i czy regulacja jest napięciowa czy prądowa? Ponadto dla konfrontacji pasuje podać zdjęcia metek Twoich LED ? Bo pomimo obszernego opisu nie wiem dalej co niżej opisałeś i co to jest, czy żarówka czy LED a to robi ogromną różnicę nie tylko w nazewnictwie?:
    karay napisał:
    Żarówka LED G9 4 W 220-240 V AC 50/60 Hz również 3-stopniowa po podłączeniu na 1 poziomie lekko mruży, na 2 poziomie normalnie świeci, a na 3 ciągle miga jak w dyskotece. Co może być nie tak?
    Jak więc widzisz jest sporo punktów do wyjaśnienia. Nawet AI Ci nie pomoże gdy Ty ani my nie wiemy co masz...
    karay napisał:
    Niestety nie wiem
    Jeżeli tak napisałeś:
    karay napisał:
    Nie mam pojęcia, w czym leży problem.
    To zakładam, że nie jesteś elektrykiem i nie masz miernika a więc daj mu czy mnie zarobić może? Lub idź do sklepu elektrycznego i kup gotowe zestawy do ściemniania LED gdy czujesz się na siłach w celu ich podmiany.
  • REKLAMA
  • #3 21529496
    karay
    Poziom 2  
    >>21528830 Dziękuję za odpowiedź. Udało mi się na szczęście znaleźć już rozwiązanie. Okazało się, że do lampy sufitowej trzeba było wymienić zasilacz. Dziwne natomiast, że w każdej konfiguracji lampa działała, tylko nie z 5 ledami na raz, nawet 1 podłączona lampka ledowa działała, podobnie jak 2, 3 i 4.
  • #4 21529939
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA