logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DAEWOO DTL-28G7K - Samoczynne przełączanie kanałów po naprawie przetwornicy

jerzmor 16 Gru 2005 15:33 1257 6
REKLAMA
  • #1 2089070
    jerzmor
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Witam serdecznie.Mam TV Daewoo DTL-28G7K.Uszkodzeniu Uległa przetwornica .W następstwie tego trafopowielacz dostał przebicia .Po usunięciu usterki przetwornicy i wymianie trafa , TV zaczął pracować.Jest obraz i głos. Jednak jest tak jakbym cały czas przełączał kanały po kolei do góry. Nie chcę niczego sugerować.Proszę o poradę jaka może być przyczyna?
  • REKLAMA
  • #2 2089133
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witaj,na początek sprawdż klawiature lokalną ,może mikrostyk dostał zwarcia albo jest zablokowany .Pozdr
  • REKLAMA
  • #3 2089159
    jerzmor
    Poziom 14  
    Oczywiście od tego zacząłem.
  • REKLAMA
  • #4 2089388
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    jerzmor napisał:
    Oczywiście od tego zacząłem.
    no szkoda że wczesnij nie napisałeś .Jak trafo strzelało to może być uszkodzony procesor albo wsad pamięci .Podstaw najpierw pamięć bo to kosz niewielki gorzej będzie z prockiem .Powodzenia
  • #5 2090240
    jerzmor
    Poziom 14  
    Dodam jeszcze że jak wejdę w menu to obraz zatrzymuje się na jednym kanale i jest w porządku, lub też włączę telegazetę.Brak jest jakiejkolwiek reakcji z klawiatury.Z pilota jest ok.Pamięć wymieniłem ,napięcia ok.I co dalej? Procesor???
  • REKLAMA
  • #6 2090301
    JANEK 224
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam.Kolego,posprawdzaj dokładnie płytę - podczas naprawy mogłeś zrobić przerwę z klawiatury do procesora lub okruszek cyny robi blokadę. w innym razie jak Ci sugerowano wymiana proc.Pozdrawiam.
  • #7 2090330
    jerzmor
    Poziom 14  
    Sprawdzałem kilka razy. Koszt procka ok100zł a gwarancji niema że to on.Czy to możliwe że w procku poleciała tylko jedna funkcja?Reszta jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Daewoo DTL-28G7K po uszkodzeniu i wymianie przetwornicy oraz trafopowielacza pojawił się problem z samoczynnym przełączaniem kanałów w górę. Obraz i dźwięk są obecne, jednak kanały zmieniają się automatycznie. Klawiatura lokalna została sprawdzona i nie wykazuje zwarć ani blokad, a pilot działa poprawnie. Wymieniono pamięć, napięcia są prawidłowe. Po wejściu w menu obraz zatrzymuje się na jednym kanale, brak reakcji na klawiaturę lokalną, natomiast pilot działa. Sugerowano możliwe uszkodzenie procesora lub wsadu pamięci, jednak wymiana pamięci nie rozwiązała problemu. Zalecane jest dokładne sprawdzenie połączeń między klawiaturą a procesorem oraz ewentualne usunięcie zwarć spowodowanych odpryskami cyny. Koszt wymiany procesora jest stosunkowo wysoki, a nie ma gwarancji, że uszkodzeniu uległa cała jednostka, możliwe jest uszkodzenie pojedynczej funkcji procesora odpowiedzialnej za obsługę klawiatury.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA