logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Candy Activa Smart ACS-80 Wymiana krzyżaka bębna – montaż na 3 śruby, dostępność używanych

stachsam 24 Kwi 2025 22:26 564 9
REKLAMA
  • #1 21529870
    stachsam
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Chciałem zapytać czy wymiana krzyżaka przy bębnie do pralki Candy Activa Smart ACS-80 sprowadza się do rozwiercenia starych mocowań i zamocowania krzyżaka na 3 śruby? Nowy krzyżak: https://north.pl/karta/krzyzak-bebna-49002387-do-pralki-candy,734-GY-1989.html?u=MTU0
    zdjęcie starego krzyżaka w załączniku.

Czy ma ktoś może do sprzedania taki używany krzyżak lub bęben z krzyżakiem, bo cena nowego wydaje się zaporowa.
    Candy Activa Smart ACS-80 Wymiana krzyżaka bębna – montaż na 3 śruby, dostępność używanychIMG_202504...202507.jpg (7.2 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Candy Activa Smart ACS-80 Wymiana krzyżaka bębna – montaż na 3 śruby, dostępność używanychIMG_202504...205949.jpg (7.51 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21530094
    stachsam
    Poziom 5  
    Dziękuję :-)
    Kupiłem

Dodano po 20 [minuty]:

A na co polecasz żeby kleić plastikową obudowę bębna i kołnierz?
  • #4 21530129
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 878
    Czy przed "rozciupaniem" zbiornika wywierciłeś otwory?
  • REKLAMA
  • #5 21530136
    stachsam
    Poziom 5  
    Masz na myśli ten plastikowy zbiornik? Jeśli tak, to nie wierciłem, rozkręciłem śruby, które są po obwodzie. Jakieś 8 lat temu wymieniałem łożyska i simmering. Wóczas też nie było z tym problemu. Ale już zapomniałem czym najlepiej to i kołnierz skleić.
  • #6 21530364
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6895
    stachsam napisał:
    A na co polecasz żeby kleić plastikową obudowę bębna i kołnierz?

Niczym nie kleisz, oczyszczasz miejsce styku z syfu i składasz tak jak było przed rozebraniem. Frtucha nie demontujesz nawet, wyjdzie z całym zbiornikiem z pralki.

kecajk49 napisał:
    Czy przed "rozciupaniem" zbiornika wywierciłeś otwory?

Po kiego grzyba ? Jesli kolega nie wie co jest w pralce to sprawdzi nim będzie takie rzeczy pisać.
  • REKLAMA
  • #7 21530438
    stachsam
    Poziom 5  
    Nie dałem rady wyjąć zbiornika z fartuchem i go zdjąłem. Dlatego pytam, czy go przykleić, żeby nie ciekła woda.
  • Pomocny post
    #9 21530874
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6895
    Jak już pisałem, nic nie kleisz, oczyścić gniazdo i rant fartucha przed montażem i tyle.
    Swoją drogą, życzę udanego montażu jeśli wrzucisz zespół w bude bz fartucha :)
  • #10 21536103
    stachsam
    Poziom 5  
    Zakup nowego krzyżaka

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana krzyżaka bębna w pralce Candy Activa Smart ACS-80 polega na rozwierceniu starych nitów mocujących i zamocowaniu nowego krzyżaka na 3 śruby stożkowe nierdzewne z nakrętką samokontrującą. Nie ma potrzeby klejenia plastikowej obudowy bębna ani kołnierza fartucha – wystarczy dokładne oczyszczenie miejsc styku i solidne skręcenie obejmy fartucha, która zabezpiecza przed przeciekaniem wody. Fartuch można zdjąć, ale nie jest konieczne jego demontowanie podczas wymiany krzyżaka, ponieważ wychodzi on razem z całym zbiornikiem. Cena nowego krzyżaka jest wysoka, dlatego pojawiło się pytanie o dostępność używanych części, jednak w dyskusji nie pojawiły się oferty sprzedaży używanych elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA