logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens Mc60 - które elementy wygrzać, by odzyskać zasięg?

robercik5 16 Gru 2005 19:00 2651 13
  • #1 2089657
    robercik5
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Nie mam wogóle zasięgu w telefonie marki siemens mc60.
    Kumpel poradził mi żebym wygrzał jakąś koncówke mocy a najlepiej całą płytkę.
    Nigdy jeszcze tego nie robilem stąd moje pytanie.Które elementy najlepiej wygrzać aby "odzyskać" zasięg. Na które uważać jeżeli grzałbym całą płytkę.
    Poniżej dołączam zdjęcie płytki
    Załączniki:
    • Siemens Mc60 - które elementy wygrzać, by odzyskać zasięg? DSCN1944.JPG (89.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 2093143
    trophy
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ja obstawiam że walnęła psia końcówa, wymien psią końcówe albo spróbuj przeflashować
  • Pomocny post
    #3 2093361
    Janusz gsm
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Sprawdz miernikiem przejscie na konektorze antenowym to jest ta" zlota trabka" u gory plyty uataw miernik na na sprawdzenie przejscia czyli na dzwiek poprostuzesli bedzie sygnal w mierniku "pisk" po dotknieciui dwoch stykow konektora to ok.Co wazne wyczysciles styki anteny na plycie i sama antene porzadnie.Sprobuj zlozyc go spowrotem przyczym dokladnie patrz czy styki anteny wchodza dokladnie na styki na plycie.To narazie tyle,pozniej mozna dalej szukac przyczyny
  • Pomocny post
    #4 2093709
    tomasz3003
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Znasz pochodzenie tego telefonu? Telefon może być zablokowany z sieci. Miałem 2 przypadki zablokowanych siemensów, które właśnie tak się zachowywały, czyli kompletny brak zasięgu. Sprawdź imei na jakiejś nokii dct3 i sprawa się wyjaśni.
  • #5 2094208
    robercik5
    Poziom 11  
    Sprawdziłem miernikiem "złotą trabke" pomiedzy punktami 1 i 2 jest przewodznie nie ma go natomiast pomiedzy puntami 1i3 2i3.
    Co do histori telefonu to podobno miał słaby zasieg i go tracil az wkoncu stracił go do konce.
    Styki przeczyscilem kilkakrotnie i sprawdzalem zwarcie antenki z plytka i jestem przekonany ze w braku styku anteny nie tkwi problem.
    Gdzie znajduje sie ta "psia końcówka"?
    Załączniki:
    • Siemens Mc60 - które elementy wygrzać, by odzyskać zasięg? DSCN1949.jpg (23.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 2095732
    trophy
    Poziom 12  
    prosze bardzo oto "końcówa mocy"
    Załączniki:
    • Siemens Mc60 - które elementy wygrzać, by odzyskać zasięg? końcówa Mc60.JPG (62.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2097650
    robercik5
    Poziom 11  
    Kurde chyba sprubuje to wymienić. Dałby mi ktoś jakieś wskazówki jak to zrobić, gdyż nigdy jeszcze tego nie wymianiałem.
    Z góry jest to pokryte jakąś gumą i nie za bardzo widać miejsca lutów. Zerwać tą czarna gumę z góry z oznaczeniami elementu??

Ps.Ile orientacyjnie kosztuje ten element na serwisie???
  • Pomocny post
    #8 2097974
    trophy
    Poziom 12  
    żeby to wymienić to musisz mieć stacje na gorące powietrze np taką jak tu:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76280866
    wtedy ustawiasz temp. i grzejesz naokoło tej końcówy potem bierzesz pensete i wyciągasz całą psią końcówe. Następnie wstawiasz nowa - smarujesz ją pastą lutowniczą w tych miejscach gdzie ma luty-pady i grzejesz. I to wszystko.
    Na Allegro taką końcowe kupisz za jakieś 10zł. A w serwisie za naprawe tego wołąją od 50 do 80zł.
    Chociaż na początku proponował bym wygrzać wszystkie czarne układy ktróre na niej są - bez stacji HA nic nie zrobisz.. Niektórzy suszarką wygrzewają ale to raczej nic nie da bo jest za mała temp..
  • Pomocny post
    #9 2098161
    matiksm
    Poziom 21  
    Ocena: 2
    jak niema wogole zasiegu to nie bedzie wina koncowki, sprawdz konektor i switch czy ma wszystki nogi. Koncowka bylaby walnietak jak mialbys wykrzyknik przed nazwa operatora..
  • Pomocny post
    #10 2098494
    sim
    Poziom 28  
    Ocena: 7
    Jak to się stało, że brak sieci ?
    Zobacz co jest za komunikat pod klawiszem info (lewy funkcyjny) w czsie szukania sieci.
  • #11 2099185
    robercik5
    Poziom 11  
    Pod klawiszem info pokazuje się informacja "Rejestracja do sieci"
    Wskaznik zasiegu miga bez przerwy jednak nie pojawia sie na nim nawet przed moment ani jedna kreska zasiegu.
    dostęp do "Hot air'a" mam, gdyz posiada go moj znajomy(chociaz nie ma zielonego pojecia jak go uzywac:) )
    Planowałem juz wczesniej go wygrzac tylko troche sie obawiam zeby niczego tam nie poprzepalac, bo nigdy tego nie robilem.
    Mógłbys mi wskazać gdzie znajduje sie switch i ten konektor
  • Pomocny post
    #12 2100203
    matiksm
    Poziom 21  
    Ocena: 2
    na drugim zdjeciu pokazales konekrot antenowy, sprawdz czy pomiedzy 1 i 2 jest przejejscie. Choc jak mialem taki przypadek to zasieg byl ale slaby bardzo. Natomiast switch antenowy to jest ta "kostka" obok koncowki mocy, co z gory jest metalowa(choc to tylko oslona)
    powodzenia
  • #13 2101048
    robercik5
    Poziom 11  
    Sprawdzałem i jest przejscie pomiedzy punktami 1 i 2
  • #14 2102633
    jacek3210
    Poziom 17  
    Trzeba wygrzac procka.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku zasięgu w telefonie Siemens MC60. Wskazano, że przyczyną może być uszkodzona końcówka mocy (tzw. "psia końcówka"), którą można wymienić lub spróbować przeflashować telefon. Zalecane jest sprawdzenie przejścia na konektorze antenowym ("złota trąbka") miernikiem oraz dokładne oczyszczenie styków anteny i samej anteny. Telefon może być również zablokowany sieciowo, co warto zweryfikować poprzez sprawdzenie IMEI na urządzeniu Nokia DCT3. Końcówka mocy znajduje się na płytce, jest przykryta czarną gumą, którą można zdjąć przed lutowaniem. Do wymiany końcówki potrzebna jest stacja na gorące powietrze (hot air), pasta lutownicza oraz precyzyjne narzędzia. Koszt końcówki na Allegro to około 10 zł, a serwisowa naprawa kosztuje od 50 do 80 zł. Wskazano także na obecność switcha antenowego obok końcówki mocy, który warto sprawdzić pod kątem poprawności lutów i połączeń. W przypadku braku zasięgu bez wykrzyknika przy nazwie operatora, problem może nie leżeć w końcówce mocy. Wskazano również, że wygrzewanie procesora może być kolejnym krokiem diagnostycznym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA