logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Mini 210 (seria 2000) – Problem z zwiększeniem RAM z 1GB do 2GB

arturator4 02 Maj 2025 13:28 387 4
REKLAMA
  • #1 21537048
    arturator4
    Poziom 3  
    Witam niedawno kupiłem laptopa hp mini 210 z serii 2000. Problem polega na zmianie ilości ramu z 1gb na 2gb. Najpierw opisze laptopy a na końcu przedstawię problem
    Posiadam dwa tak owe laptopy:
    1. mam go od 5 lat model hp mini 210-2000sw
    Srebrny laptop HP Mini 210 z lekko podniszczoną klawiaturą stoi na jasnym materiale, ekran odbija otoczenie.
    Widok laptopa HP Mini 210 z otwartą obudową, widoczna naklejka z numerem modelu i danymi płyty głównej.
    Oryginalnie był z kostką samsunga 1gb 10600s
    Widok wnętrza laptopa HP Mini 210 z zamontowaną pamięcią RAM Samsung 1GB DDR3 oraz widocznym wentylatorem chłodzenia.
    Kupiłem kostkę firmy RAMAXEL 2gb 8500s i nie chciała wstać więc kupiłem
    Wnętrze laptopa HP Mini 210 z widoczną kością RAM ADATA oraz chłodzeniem procesora.
    Ram 2gb ADATA 10600s po chwili namysłu i paru wyłączeniach laptop się uruchomił i chodzi do dziś.
    2. hp mini 210-2000ew (kupiłem go nie dawno i problem jest w tym pacjencie)
    posiada on kostkę 1gb
    Kość pamięci RAM DDR3 ASint 1GB leży na drewnianej powierzchni.
    na niej chodzi również dobrze, lecz po zmianie na 2gb RAMAXELA nie wstaje tzn uruchamia sie i nie ma obrazu. Przełożyłem też kość z pierwszego laptopa (2gb adate) na której też są takie same objawy, lecz pierwszy laptop pracuje bez problemu na niej, po przełożeniu kości 1gb samsunga 10600s do laptopa uruchamia się on bez problemu.
    Nie wiem w czym jest problem. Biosy komputery mają identyczne tzn oba mają wersje f14
    Laptop po zapodaniu mu kostki czy do RAMAXELA czy ADATY 2gb ma dwa cykle tzn gdy pierwszy raz go uruchamiam brak obrazu plus cały czas przyspieszający wentylator chłodzenia, gdy go wyłączę i znów uruchomię załącza się na 1-2sek bez obrazu i zaraz się wyłącza. Po kolejnym uruchomieniu znów brak obrazu i przyspieszający wentylator od chłodzenia i tak w kółko (aczkolwiek czasem przy uruchomieniu matryca wzbudzi się na dosłownie 0.1sek i wyłączy). Wypinanie baterii BIOS nic nie daje obraz pokazuje się tylko na kostce 1gb.

Dwa laptopy HP Mini 210 stojące obok siebie na tle ściany z graffiti, na obu widoczne ekrany ze szczegółami sprzętowymi.
    Dwa laptopy HP Mini 210 na stole, jeden z widocznym pulpitłem Windows i uruchomionym programem CPU-Z, drugi także z programem CPU-Z na ekranie.
    Dwa laptopy HP Mini 210 stojące obok siebie na tle kolorowej ściany z graffiti, oba mają otwarte ekrany z uruchomionym programem CPU-Z.
    (ten z lekko podniszczoną klawiaturą to model 2000sw, który chodzi na 2gb ram) i jak można zobaczyć mają ten sam numer płyty głównej procesor oraz wersje biosu.
    Gdy wejdzie się do biosu w opcji "rozpoczęcie gwarancji" pomiędzy pierwszym a drugim jest dosłownie tydzień różnicy.
    Teraz w pierwszym laptopie jest kość z adaty 2gb a w drugim kość samsunga 1gb. Macie może jakieś pomysły czemu ten drugi nie uruchamia się wcale na kości 2gb nawet na adacie, na której ten pierwszy chodzi bez zarzutu? Systemy mają obydwa 64bit.
  • REKLAMA
  • #2 21537397
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    arturator4 napisał:
    Wypinanie baterii BIOS nic nie daje obraz pokazuje się tylko na kostce 1gb.

Spróbuj zaktualizować BIOS jeśli jest nowszy, może to rozwiąże problem. Pomimo tego że płyty są takie same z tą samą wersją BIOS, jak widać zachowują się jednak inaczej.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21539840
    arturator4
    Poziom 3  
    >>21537397 Jeśli chodzi o BIOS, to z tego, co wiem, F14 jest najnowszy.

Dodano po 1 [minucie]:

subtronic napisał:
    Cześć, zerknij na ten temat - coś jednak jest na rzeczy, bo te mobo są bardzo wybredne co do pamięci RAM (nie wiem, może problem z wbudowanym modułem GPS?)
    Zerknij na drugi post.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2212382.html#10504531

Pozdrawiam.

Tylko to jest też starsza seria, bo seria 1000, ale albo zakupie taki moduł, albo pójdę do sklepu komputerowego i tam mi coś dobiorą, bo szczerze, o ile lubię coś sam naprawić, to nie chce mi się bawić w odsyłanie tych RAM-ów potem.
  • #5 21540065
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    arturator4 napisał:
    Jeśli chodzi o BIOS, to z tego, co wiem, F14 jest najnowszy.

Można znaleźć wersję F24.
    arturator4 napisał:
    albo pójdę do sklepu komputerowego i tam mi coś dobiorą

Chyba najlepsza decyzja, może mają coś na stanie i będą mogli fizycznie sprawdzić jak sprzęt się zachowuje z konkretnym modułem.
REKLAMA