logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] DELL Precision T1700 Tower – jak zresetować BIOS do ustawień fabrycznych zworkami?

anszun 03 Maj 2025 21:55 615 31
  • #1 21538155
    anszun
    Poziom 18  
    Ocena: 48
    Grzebałem w BIOS-ie DELL T1700 Precision, obudowa tower, potwierdziłem automatycznie coś na czerwono i teraz PC nie ma kontaktu z ekranem. Wyjęcie baterii na 10 minut, włożenie z powrotem i uruchomienie nie dają rezultatów. Jak ten BIOS przywrócić do ustawień fabrycznych? Podobno są na płycie jakieś zworki, ale też nie potrafię ich zlokalizować.
  • #2 21538188
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    anszun napisał:
    Podobno są na płycie jakieś zworki, ale też nie potrafię ich zlokalizować.

Na samym dole płyty bardziej z prawej strony obok białego złącza, nie ma dwóch pinów RTCRST?
    anszun napisał:
    Wyjęcie baterii na 10 minut , włożenie z powrotem i uruchomienie nie dają rezultatów.

Wyjmij baterię na dużo dłużej, powinno pomóc.
  • #3 21538336
    anszun
    Poziom 18  
    Dzięki, znalazłem. Wyjąłem baterię (godzina), zwarłem piny 10 sek., założyłem baterię. Po uruchomieniu komputera nic się nie pojawia na ekranie. Monitor sprawny.
  • #4 21538354
    ArturJK
    Poziom 39  
    anszun napisał:
    Po uruchomieniu komputera nic się nie pojawia na ekranie. Monitor sprawny.

Nie wiadomo co przestawiłeś w BIOS-ie... jednak jeśli reset wykonany został prawidłowo, to ustawienia powinny powrócić do fabrycznych.
    Podczas zwierania pinów RTCRST klikaj przyciskiem "Power", aby na pewno rozładować kondensatory. Jeśli to nic nie da, spróbuj zostawić na dłużej płytę bez baterii, również klikając "Power".
    Wyjmij pamięci (tylko pamiętaj w jakiej kolejności były włożone) oraz grafikę (jeśli jest dedykowana), uprość konfigurację do samego procesora i płyty.
    Po włączeniu, speaker (jest chyba wbudowany w płytę) powinien piszczeć o braku pamięci.
    Będzie to informacja, że jest komunikacja CPU-MB.
  • #5 21538403
    anszun
    Poziom 18  
    Zasygnalizował brak pamięci. Zresetowałem ponownie. Po włączeniu zasilania komputer sam kilka razy włącza się i wyłącza, po czym pozostaje w stanie włączonym. Ekran nadal ciemny.
  • #6 21538429
    ArturJK
    Poziom 39  
    anszun napisał:
    Zresetowałem ponownie. po włączeniu zasilania komputer sam kilka razy włącza się i wyłącza po czym pozostaje w stanie włączonym. Ekran nadal ciemny.

Ponowne włączanie i wyłączanie, może świadczyć o wykonanym resecie BIOS, ale czasami też problemie i trenowaniu któregoś z podzespołów.
    Spróbuj z jedną kością pamięci (chyba że jest tylko jedna), sprawdź w innych bankach.
    Masz dedykowaną grafikę, czy sprzęt działa na zintegrowanej?
    W pełnej konfiguracji z pamięciami i grafiką, po włączeniu występuje pojedyńczy pisk z głośniczka informujący o poprawniej konfiguracji?
  • #7 21538513
    anszun
    Poziom 18  
    Mam kartę graficzną z innego komputera i ze trzy lata działała prawidłowo. Wyraźnie nie działa po moim grzebaniu.
  • #8 21538516
    ArturJK
    Poziom 39  
    anszun napisał:
    Wyraźnie nie działa po moim grzebaniu.

Sprawdź czy jest obraz na zintegrowanej, po wyjęciu dedykowanej.
    Nie odpowiedziałeś na dość ważne pytanie:
    ArturJK napisał:
    W pełnej konfiguracji z pamięciami i grafiką, po włączeniu występuje pojedyńczy pisk z głośniczka informujący o poprawniej konfiguracji?
  • #9 21538544
    anszun
    Poziom 18  
    Pisku nie ma. Na zintegrowanej tak samo, ale nie wiem, czy jest sprawna (nigdy jej nie używałem).
  • #10 21538549
    ArturJK
    Poziom 39  
    anszun napisał:
    Pisku nie ma.

Przekładałeś pamięć/pamięci do innego banku? Ewentualnie włożenie innej dla testu.
    Skoro nie ma sygnału "konfiguracja poprawna" to nie będzie POST-u.
    anszun napisał:
    Na zitegrowanej tak samo, ale nie wiem czy jest sprawna ( nigdy jej nie używałem )

Robiłeś to przy wyjętej dedykowanej, jak pisałem wyżej?
  • #11 21538556
    anszun
    Poziom 18  
    Pisku nie ma. Na zintegrowanej tak samo, ale nie wiem, czy jest sprawna (nigdy jej nie używałem). Tak, z wyjętą kartą.
  • #12 21538569
    ArturJK
    Poziom 39  
    anszun napisał:
    Pisku nie ma.

Czyli z pamięcią może być problem, skoro bez piszczy, a po włożeniu cisza. Zatem:
    ArturJK napisał:
    Przekładałeś pamięć/pamięci do innego banku? Ewentualnie włożenie innej dla testu.

Sprawdź też z inną kartą graficzną, skoro nie jesteś pewny zintegrowanej.
    To wszystko co można zrobić, tym bardziej że zmieniałeś tylko ustawienia BIOS-u, jak piszesz.
    Mógł również zostać uszkodzony sam wsad BIOS w kości.
  • #13 21538572
    anszun
    Poziom 18  
    A czy wprowadzenie nowego bios jest możliwe z ciemnym ekranem ?
  • #14 21538585
    ArturJK
    Poziom 39  
    anszun napisał:
    A czy wprowadzenie nowego bios jest możliwe z ciemnym ekranem ?

Zaprogramowanie kostki na zewnętrznym programatorze, to jedyne rozwiązanie przy tej płycie.
    Nie posiada ona raczej żadnych funkcji recovery i programowania BIOS bez podstawowych podzespołów.
    Czy zrobiłeś to o czym pisałem wyżej z pamięciami i kartą graficzną?
  • #15 21538590
    anszun
    Poziom 18  
    Tak. Wykonałem wszystko. No i chyba klapa :(
  • Pomocny post
    #16 21538601
    ArturJK
    Poziom 39  
    anszun napisał:
    Tak.Wykonałem wszystko. No i chyba klapa

Jeśli jak piszesz nie ruszałeś sprzętu tylko po zabawie z BIOS-em powstał ten problem, możliwe że uszkodziło się samo oprogramowanie. Jednak piszczenie o pamięć z włożonym samym CPU informuje, że jednak jakaś reakcja jest.
    Jeśli podmieniałeś wszystko na inne sprawne podzespoły (zakładając że kompatybilne z tym sprzętem), to pozostaje płyta, BIOS i CPU...
  • #17 21538613
    anszun
    Poziom 18  
    Bardzo Ci dziękuję za okazaną pomoc. Trudno, za głupotę trzeba płacić. Mam nauczkę.
  • #18 21538618
    ArturJK
    Poziom 39  
    anszun napisał:
    Trudno, za głupotę trzeba płacić. mam nauczkę.

Czasem tak bywa, niestety. Sprawdź jeszcze czy bateria CR2032 którą wyjmowałeś ma minimum 3V, jeśli mniej to wymień na sprawną i wtedy spróbuj uruchomić komputer, w konfiguracji jaka była na początku.
  • #19 21538936
    anszun
    Poziom 18  
    Jeszcze pomarudzę. Jak na płycie głównej zlokalizować scalaka bios ? Może spróbuję go zaprogramować na zewnątrz. I czy można zakupić nówkę ?
  • #20 21538962
    ArturJK
    Poziom 39  
    anszun napisał:
    Jak na płycie głównej zlokalizować scalaka bios ?

Mały 8 nóżkowy układ, zazwyczaj z opisem obok na płycie BIOS lub SPI.
    anszun napisał:
    Może spróbuję go zaprogramować na zewnątrz.

Układy nie mają zazwyczaj podstawek jak kiedyś, trzeba go wylutować z płyty.
    anszun napisał:
    I czy można zakupić nówkę ?

Myślę że jeśli już coś padło, to wsad a nie sam układ. Kupić pewnie można, dobrać taki sam lub odpowiednik i oczywiście zaprogramować go prawidłowym wsadem dla tej płyty.
    Sprawdziłeś poziom napięcia baterii o czym pisałem wyżej?
    ArturJK napisał:
    Sprawdź jeszcze czy bateria CR2032 którą wyjmowałeś ma minimum 3V, jeśli mniej to wymień na sprawną i wtedy spróbuj uruchomić komputer, w konfiguracji jaka była na początku.
  • #21 21541391
    anszun
    Poziom 18  
    Tak, baterię sprawdziłem i na wszelki wypadek wstawiłem nową. Znów pomogłeś z odszukaniem kostki BIOS. Dzięki. Z moim kiepskim doświadczeniem znów mnie coś zaskoczyło: mamy tu opisy
    Fragment płyty głównej z widocznymi złączami SATA i oznaczeniami SPI_1, SPI_2, SPI_3. SPI_1, SPI_2, SPI_3
  • #22 21541441
    ArturJK
    Poziom 39  
    anszun napisał:
    mamy tu opisy

Myślę że należy zacząć od SPI_1. Po wyjęciu, trzeba przed jakąkolwiek czynnością, obowiązkowo najpierw zgrać oryginalny wsad który jest obecnie zapisany.
  • #23 21541503
    anszun
    Poziom 18  
    Dzięki. Powoli będę się przygotowywał.Tu jednak trzeba szkolenia przez youtube :)
  • #24 21541724
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 486
    Po pierwsze ta płyta nie ma wbudowanej grafiki zintegrowanej.
    Wyjście na grafikę wbudowane w płytę jest do procesorów ze zintegrowaną grafiką.
    Ustal jaki masz typ procesora, sprawdź czy ma zintegrowaną grafikę.
    Tylko wtedy będzie wysyłany sygnał na port grafiki wbudowany w płytę.
    Po przywróceniu BIOS do ustawień fabrycznych sygnał video jest podawany domyślnie na złącze grafiki, jakie?
    Zależy jaką masz kartę i złącza. Jak nie wykryje monitora podłączonego do karty w trakcie rozruchu sygnał video będzie przypisany do złącza D-SUB 15pin.
  • #25 21544490
    anszun
    Poziom 18  
    U mnie jest karta, która obsługuje dwa monitory, ale bez karty, przed awarią, łączyłem monitor do wyjścia D-SUB 15 pin i działało jak należy, więc chyba jest karta zitegrowana ? Mam natomiast inne pytanie: Moja kostka BIOS to MX 25L 3273E ( nie znalazłem w sprzedaży ) Może wiesz jaką inną kostkę można by zastosować ?
  • #26 21544506
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 486
    Zależy jaki procesor, były montowane xeony lub i3 i5 i7 ze zintegrowaną grafiką lub bez. Odczytaj serwis tag z naklejki na obudowie i sprawdź na stronie della dokładną specyfikację.
  • #27 21544534
    ArturJK
    Poziom 39  
    techlock napisał:
    Zależy jaki procesor, były montowane xeony lub i3 i5 i7 ze zintegrowaną grafiką lub bez. Odczytaj serwis tag z naklejki na obudowie i sprawdź na stronie della dokładną specyfikację.

Chyba nie ma potrzeby skoro:
    anszun napisał:
    ale bez karty, przed awarią, łączyłem monitor do wyjścia D-SUB 15 pin i działało jak należy, więc chyba jest karta zitegrowana ?

Jeśli obraz był na złączu z płyty głównej, to procesor jest z wbudowanym układem graficznym.
    anszun napisał:
    Moja kostka BIOS to MX 25L 3273E ( nie znalazłem w sprzedaży ) Może wiesz jaką inną kostkę można by zastosować ?