logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] MSI Z170A-G43 Plus – wyłączone SATA 5 i 6 po podłączeniu dysku M.2

mariuszpisarek 04 Maj 2025 12:52 273 7
REKLAMA
  • #1 21538567
    mariuszpisarek
    Poziom 3  
    Witam.
    Mam płytę MSI Z170A-G43 Plus (MS-7970), zainstalowałem dysk M.2 WDC PC SN530 SDBPNPZ-512G-1014 jako dysk systemowy pod Win10.
    Oprócz tego zająłem SATA 1-4, chciałem dorzucić jeszcze napęd optyczny, ale BIOS nie widzi napędu (podobno po podłączeniu dysku M.2 ostatnie SATA są wyłączone).
    Czy jest jakaś możliwość odblokowania pozostałych dwóch portów SATA?
    BIOS Ver. - E7970IMS.390 09/21/2016
    Znalazłem 2 tematy, ale poza informacją, że nie działa port 5 i 6 po podłączeniu M.2, nic więcej nie jest napisane. Czy może ktoś coś kombinował z ustawieniami BIOS?

Pozdrawiam.
    AI: Czy próbowałeś podłączyć napęd optyczny do któregoś z portów SATA 1-4, żeby sprawdzić, czy jest wykrywany przez BIOS?
    Tak.
    AI: Czy sprawdzałeś ustawienia w BIOS dotyczące trybu pracy slotu M.2 lub portów SATA (np. AHCI/RAID, konfiguracja PCIe/SATA dla M.2)? Może tam jest opcja, która wpływa na dostępność portów 5 i 6.
    Tak.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21538577
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1488
    Witaj.
    Raczej nie ma możliwości odblokowania, bo wynika to ze specyfikacji.
    Cytat:
    Złącza SATA 5 i SATA 6 będą niedostępne w chwili, gdy w złączu M.2 (M2_1) zainstalowany zostanie moduł M.2.

Może to wynikać z ograniczeń chipsetu Z170 albo dziwnej konstrukcji MSI, bo w nowszych generacjach użycie dysku M.2 NVMe nie wpływa na porty SATA, bo korzystają one z innych magistrali.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21538616
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    mariuszpisarek napisał:
    Czy jest jakaś możliwość odblokowania pozostałych dwóch portów SATA?

Nie.

Proponuję zrobić inaczej, nośnik zamontować w adapterze PCI-E i w drugim slocie PCI-E na płycie wtedy złącza SATA nie będą blokowane.
  • #5 21543769
    mariuszpisarek
    Poziom 3  
    A jeszcze jedno pytanko i już ogarnę temat do zamknięcia.

Co lepiej zamontować, adapter SATA czy na dyski M.2, tzn. czy jest sens przenosić M.2 na adapter, czy nie lepiej pozostawić go na płycie głównej.
    Docelowo mam zamiar zrobić w domowej sieci serwer multimedialny z muzyką, filmami i czasami, żeby sobie w coś zagrać.
    Aktualnie mam 4 dyski NAS 12 TB, docelowo będzie jeszcze montowana kieszeń Chieftec SNT-3141 SATA 4x3,5" HDD na 4 dyski.
    Tak czy tak muszę znaleźć kompromis pomiędzy ilością wejść SATA i M.2, żeby wszystko poupychać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21543892
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    mariuszpisarek napisał:
    Co lepiej zamontować, adapter SATA czy na dyski M.2, tzn. czy jest sens przenosić M.2 na adapter, czy nie lepiej pozostawić go na płycie głównej.

Jak podłączysz poprzez adapter jak Ci pisałem to zwolnią Ci się dwa złącza SATA - chcesz podłączyć dużo dysków więc tak, ma sens.

Chyba, że kontroler 4xSATA na PCI-e/PCI, a nośnik NVMe zostawić w slocie M.2.
  • REKLAMA
  • #7 21547597
    mariuszpisarek
    Poziom 3  
    Dzięki za pomoc i rozwianie wątpliwości. Pozdrawiam.
  • #8 21547605
    mariuszpisarek
    Poziom 3  
    Postawiłem na adapter SATA. System pozostaje na M.2, czas, w jaki wstaje system, jest obłędny. Karta adapter do komputera PC PCIe 1x na 6x SATA 3.0 Serial ATA do 6 Gb/s wystarczy, abym na spokojnie zainstalował 8 dysków. No chyba że pójdę jeszcze w innym kierunku: karta kontrolera RAID 8x SATA II AMCC 700-3188-04, wtedy PCIe zostanie wolny i w przyszłości może inny kontroler się zainstaluje. Ale to na przyszłość, bo jeszcze w RAIDzie się nie bawiłem i najpierw trzeba trochę poczytać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Płyta główna MSI Z170A-G43 Plus (MS-7970) z dyskiem M.2 WDC PC SN530 SDBPNPZ-512G-1014 jako systemowym pod Windows 10 powoduje wyłączenie portów SATA 5 i 6, co jest ograniczeniem wynikającym ze specyfikacji chipsetu Intel Z170 i konstrukcji płyty MSI. BIOS w wersji E7970IMS.390 nie oferuje opcji odblokowania tych portów. Rozwiązaniem jest montaż dysku M.2 na adapterze PCIe, co zwalnia porty SATA i pozwala na podłączenie większej liczby dysków SATA, np. napędu optycznego. W dyskusji zaproponowano użycie kart kontrolerów SATA na PCIe, które umożliwiają podłączenie wielu dysków SATA bez blokowania portów na płycie głównej. Użytkownik zdecydował się na adapter PCIe 1x z 6 portami SATA 3.0, pozostawiając dysk M.2 na płycie, co zapewnia szybki czas uruchamiania systemu. W przyszłości rozważa instalację kontrolera RAID 8x SATA II AMCC 700-3188-04 dla rozszerzenia możliwości dyskowych i konfiguracji RAID w domowym serwerze multimedialnym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA