logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Formatowanie karty SD 2GB SanDisk - wykrywa tylko 1GB, jak to naprawić?

boneksl 16 Gru 2005 19:58 79433 17
REKLAMA
  • #1 2089846
    boneksl
    Poziom 18  
    Ocena: 47
    Witam

mam karty 2gb sandisc!

komp w czytniku wykrywa normalnie ,gdy chce sformatowac wykrywa tylko 1gb

Gdy kopiowalem dane,wyskoczylo ze karta jest pelna,i padla... nie widac jej :(

Inna 2gb sformatowalem w cyfrowce ,pierw mialem ok 2000 fotek a po formacie tylko 1000

o co chodzi?

czym to formatowac?

pzdr
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2090682
    boneksl
    Poziom 18  
    Ta 2GB widzi ale jako 1 GB,komp w czytniku takze widzi jako 1Gb,ponoc trzeba zrobic od nowa partycje,ale czym i jak?!

prosze o pomoc
  • #4 2090866
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    sluchaj... mialem juz wiele problemow z karta tego typu.... najlepszym sposobem jest .... wlozenie jej do czytnika.... potem wejsc w panel sterowania-narzedzia administracyjne- zarzadanie komputerem.. tam wybrac zarzadzanie dyskami i zobaczysz co i jak jest z twoim dyskiem

Do tworzenia partycji moze ci posluzyc Partition Magick
  • #5 2091028
    boneksl
    Poziom 18  
    No dobra ale jezeli PQ magic i ten z windy xp nie wykrywa mi w ogole liter z czytnika?

widze tylko 2 dyski twarde,a napedy z czytnika mimo ze wchodzac w moj komputer widze je,to w programie ich nie ma

Dodano po 1 [godziny] 40 [minuty]:

No dobra ,pomijam ze uwalily sie kolejne 2!!! i ich nie wykrywa

Jedna chodzi a pojemnosc to 1GB! wykrywa ja w

panel sterowania-narzedzia administracyjne- zarzadanie komputerem

ale pokazuje pojemnosc 971 mb,o teraz by ja zwiekszyc do 2gb?

PQ magic nie wykrywa ow karty
  • REKLAMA
  • #6 2092871
    gader
    Poziom 26  
    Ocena: 21
  • #7 2093518
    boneksl
    Poziom 18  
    Moze i mialoby to rece i nogi ale

Cytat:
    The program is for Transcend 2G/4G SD card only

:( fdisk wykrywa tylko 971 mb PQ magic tez

jedna z kart padla calkiem ale fdiskiem usunelem partycje i zrobilem nowa,teraz mam 2 karty po 971 mb :(
  • #8 2093561
    gader
    Poziom 26  
    boneksl napisał:
    Moze i mialoby to rece i nogi ale

Cytat:
    The program is for Transcend 2G/4G SD card only

widzialem to ale czy sprawdzales czy zadziala z twoja karta czy nie ?
    uruchamiajac program pojawia sie menu wyboru dysku (karty) a zaraz
    pod nim menu w ktorym wybiera sie pojemnosc karty (2G i 4G).
  • #9 2094083
    boneksl
    Poziom 18  
    No wlasnie nie wykrrywa mi karty pokazuje 0MB

masz cos innego co podobnie dziala?

pzdr
  • #11 2098472
    boneksl
    Poziom 18  
    No widzialem to juz wczesniej jednak nie rozumiem za bardzo zacytowanych punktow,moglby ktos objasnic?

Cytat:
    4.Parallel Flash or EUSB Flash or USBAT , DISK TYPE 00 or DISK TYPE 80 or 16 and double click on it.

5. Verify in the Settings window of the drive letter assignment to assure you are looking at our card. I.E. if
    your card is using drive letter E: than please verify that in the Current Drive Letter Assignment is E:

6. Click to un check the Int 13 unit box, and then hit OK.

7. Click the OK button again to exit the System Properties window.
  • #13 2102736
    boneksl
    Poziom 18  
    Oczekuje pomocy a nie krytyki...
    Wiedz ze nim napisalem post ,szukalem spoooro w internecie (tak wiem co to google... )
    PIsalem do producenta,nawet do firmy ktora wyprodukowala moj aparat,probowalem kilku programow,naprawy karty clipem MMC , staram sie tutaj zwrocic do ludzi ktorzy mieli podobny przypadek,lub wiedza jak to naprawic,a Ty ciagle wysylasz linki...

szukac potrafie...
  • #14 2102889
    gader
    Poziom 26  
    boneksl napisał:
    Oczekuje pomocy a nie krytyki...
    Wiedz ze nim napisalem post ,szukalem spoooro w internecie (tak wiem co to google... )
    PIsalem do producenta,nawet do firmy ktora wyprodukowala moj aparat,probowalem kilku programow,naprawy karty clipem MMC , staram sie tutaj zwrocic do ludzi ktorzy mieli podobny przypadek,lub wiedza jak to naprawic,a Ty ciagle wysylasz linki...

szukac potrafie...

Mozesz dokladnie jeszcze raz opisac ile masz tych kart i w jakim sa stanie?
  • #15 2103069
    boneksl
    Poziom 18  
    z 6 kart 2 to wykrywa mi jako 2 TB !!!!!!!

Przedtem widzialo jako 971 mb...
    Teraz pozostaly 4 971mb

Cytat:
    Click to un check the Int 13 unit box, and then hit OK.
    co mi da odznaczeznie tej opcji?
  • REKLAMA
  • #17 2641578
    Tomaszek_
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    witam
    i jak tam problem ?
    pokonany ?
    bo mam to samo 2GB widzi mi jako 970 Mb
  • #18 3234110
    mariusz997
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Ja również miałem podobne problemy tzn. karta SD Sandisk 2GB była widziana jako 980MB.
    Po wejściu w panel sterowania - zarządzanie komputerem - zarządzanie dyskami karta widziana była jako 2 GB podzielone na
    ok 1GB - partycja
    ok 1GB - obszar niepodzielony na partycję
    W panelu sterowania nie można było nic zrobić.
    Po uruchomieniu partition magic 7.0 program wykrył bład tablicy partycji ale też nie mógł go usunąć.
    Pomogło dopiero uruchomienie programu z linku podanego przez kolegę GADER powyżej:
    http://www.transcend.com.tw/Support/DLCenter/Software/SDFixCapcity.exe

Co prawda w opisie programu jest napisane że można go stosować tylko do kart firmy transcend ale ja go zastosowałem do Sandiska i było OK.
    Progam wykrył kartę jako 980MB - w oknie wyboru wybieramy 2GB lub 4GB (w zależności od posiadaneg typu) i dajemy OK.
    U mnie po tej operacji karta widziana jest w systemie jako 2GB a transmisja (takie mam wrażenie ) wyraźnie przyspieszyła.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia.
    Mariusz

Moderowany przez jankolo:

Dopisano do tematu sprzed pół roku. Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kart SD SanDisk o nominalnej pojemności 2GB, które są wykrywane przez komputer i aparat jako mające jedynie około 1GB (971 MB). Po próbach kopiowania danych karty zgłaszają pełną pojemność i przestają być widoczne. Przyczyną jest najprawdopodobniej błędna tablica partycji lub nieprawidłowe formatowanie. Standardowe narzędzia systemowe (zarządzanie dyskami Windows, Partition Magic) często nie wykrywają poprawnie kart lub nie pozwalają na zmianę rozmiaru partycji. Rozwiązaniem jest użycie specjalistycznego oprogramowania do naprawy pojemności kart SD, np. narzędzia SDFixCapacity.exe udostępnionego przez Transcend, które mimo przeznaczenia dla kart Transcend, skutecznie przywraca pełną pojemność kart SanDisk. Po zastosowaniu tego programu karta jest widziana jako pełne 2GB, a jej działanie ulega poprawie. Dodatkowo zalecane jest tworzenie nowych partycji i formatowanie kart w aparacie fotograficznym lub dedykowanym oprogramowaniu producentów kart (np. SD Formatter Panasonic). W dyskusji pojawiły się także problemy z wykrywaniem kart przez niektóre programy oraz anomalie, takie jak wykrywanie kart jako 2TB, co wskazuje na uszkodzenia lub błędy w strukturze danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA