logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

i7-3770, Asrock Z77 Extreme4, RAM Hynix 1600 MHz – dlaczego działa na 1400 MHz?

Rejmondo 04 Maj 2025 22:26 222 5
REKLAMA
  • #1 21539230
    Rejmondo
    Poziom 2  
    Witam, mam nadzieję, że piszę w odpowiednim dziale, w razie czego proszę o przesunięcie i przepraszam za kłopot.

Staram się skręcić komputer dla rodziców, których w końcu udało mi się przekonać, by już odeszli od laptopa i przeszli na puszkę, a jakby tego było mało, mam sporo podzespołów, więc nie licząc zakupu jakiegoś fajnego monitora, nie powinno mnie to wiele kosztować.

Set prezentuje się następująco:
    Procesor - i7 3770 3,4 GHz
    Płyta - Asrock Z77 Extreme4
    Grafika - GeForce GTX 1060 3 GB
    RAM - 32 GB (4x8 GB (4 identyczne kości)) DDR3 ValueTech Pro VTP08G3U1600 Hynix <-- no i właśnie tutaj mam problem.

Kość pamięci RAM DDR3 ValueTech Pro o pojemności 8 GB leży na szarej tkaninie.

Zrzut ekranu z programu CPU-Z pokazujący parametry pamięci RAM DDR3, w tym częstotliwość 700 MHz i tryb Dual Channel.

Zrzut ekranu z programu CPU-Z przedstawiający szczegółowe parametry pamięci RAM DDR3, w tym taktowania i opóźnienia.

Przesyłam zdjęcia samego RAM-u oraz wyniki, jakie osiągnął w programie CPU-Z i teraz moje pytanie. Ten RAM nie powinien chodzić na 1600 MHz? Procesor i płyta obsługują do 1600 MHz, informacja na RAM-ie też wskazuje, jakby miało to być 1600, a jednak widzi je jako 1400. Co prawda nie znam się za bardzo, ale wydawało mi się, że zaraz przed taktowaniem 1600 było 1333, ale mogę się mylić. Wolę się upewnić, zanim zmienię coś w BIOS-ie.

Z góry dziękuję za odpowiedź
    Pozdrawiam
    AI: Czy sprawdzałeś ustawienia w BIOS/UEFI dotyczące pamięci RAM, np. czy jest włączony profil XMP lub czy próbowałeś ręcznie ustawić taktowanie na 1600 MHz?
    BIOS też widzi RAM-y na taktowaniu 1400 MHz. Odnośnie tego profilu XMP to za bardzo nie wiem, gdzie tego szukać. Ręcznie jeszcze nie ustawiałem RAM-u, wolę się upewnić, czy rzeczywiście jest to RAM 1600, zanim zacznę coś zmieniać, bo jednak nie chciałbym go podkręcać, zwłaszcza że nie będzie dużej różnicy w wydajności, a temperatury mogą jednak pójść mocno w górę.
    AI: Jaka jest wersja BIOS/UEFI zainstalowana na Twojej płycie głównej?
    BIOS
    Brand - American Megatrends Inc.
    Version - P3.00
    Date - 03/12/2018
    Załączniki:
    • KRÓLESTWO.txt (94.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21539272
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 774
    Rejmondo napisał:
    BIOS też widzi RAM-y na taktowaniu 1400 MHz. Odnośnie tego profilu XMP to za bardzo nie wiem, gdzie tego szukać. Ręcznie jeszcze nie ustawiałem RAM-u, wolę się upewnić, czy rzeczywiście jest to RAM 1600, zanim zacznę coś zmieniać, bo jednak nie chciałbym go podkręcać, zwłaszcza że nie będzie dużej różnicy w wydajności, a temperatury mogą jednak pójść mocno w górę.

Wszystko wskazuje że jest to pamięć na 1600MHz i teoretycznie na tyle powinna pracować. Masz rację, prędkość poprzedzająca 1600MHz to 1333MHz.
    Płyta ma najnowszy BIOS P3.00 i w/g strony powinna obsłużyć maksymalnie 32GB pamięci, nawet na 2800MHz w trybie OC:
    https://www.asrock.com/mb/Intel/Z77%20Extreme4/index.pl.asp#Specification
    Znajdź profil XMP i uaktywnij go, powinien ustawić prawidłowe taktowanie dla pamięci. Producent pamięci pisze, że pracują one w trybach 1333/1600MHz:
    https://valuetech.hk/valuetech-ram/ddr3-ram/
  • REKLAMA
  • #3 21539303
    Rejmondo
    Poziom 2  
    >>21539272 Przeklikałem całego BIOS-a i nigdzie nie widzę tej funkcji XMP, mogę jedynie ręcznie zmienić częstotliwość RAM-u. I teraz nie jestem pewien, czy jeśli ustawię je na 1600 MHz, to już będzie podkręcenie, czy tylko ich właściwa wartość :/ FAKT, z informacji wynika, że są to jednak 1600 MHz, tylko wtedy czemu BIOS je zaniżył, może jest jakiś powód?
  • REKLAMA
  • #4 21539345
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8246
    Przy obciążeniu kontrolera pamięci tego procesora czterema pamięciami dual rank może on nie chcieć działać na pełnej szybkości. Proponuję zacząć od sprawdzenia jak działa to w konfiguracji z użytymi dwoma modułami zainstalowanymi w slotach 2 i 4 licząc od strony gniazda procesora.

CPU-z w SPD pokazuje tylko 4 profile, ale raport z tego programu pokaże wszystkie - więc warto skorzystać z przycisku na dole programu (Tools) i nagrać raport w txt (można go załączyć w odpowiedzi, to będzie wiadomo, co te pamięci obsłużą).
  • REKLAMA
  • #5 21539695
    Rejmondo
    Poziom 2  
    >>21539345 Zgodnie z wytycznymi przesyłam plik. (Nie wiedziałem, jak dodać plik w odpowiedzi, była tylko opcja dodaj obrazek, więc edytowałem post i tam wstawiłem.) Jak coś, ustawiłem je ręcznie na 1600 MHz i jak na razie wszystko OK, zrobiłem też kilka testów i wszystko w porządku. Dużej różnicy nie widać, zresztą przy tej częstotliwości wynosi ona ± 5/10%.
  • #6 21539713
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8246
    Pliku nie widać (istotnie, trzeba w edycji dodawać załącznik lub po naciśnięciu przycisku podglądu postu, w szybkiej odpowiedzi da się załączać tylko obrazki).
REKLAMA