logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sony Vaio PCG-71911M VPCEH2H1E BIOS R0180Z9 – czy możliwa instalacja UEFI i Secure Boot?

mariukonie 04 Maj 2025 23:01 537 16
REKLAMA
  • #1 21539273
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 379
    Witam. Proszę o poradę, czy do laptopa Sony Vaio PCG-71911M VPCEH2H1E da się zainstalować UEFI. Wydaje mi się, że ponieważ mam BIOS w wersji R0180Z9, przez to nie mogę zainstalować Windowsa 11, bo w tym BIOS-ie nie ma funkcji Secure Boot. Dzięki z góry za porady.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21539313
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    Instalacja za pomocą oryginalnego ISO, czy też stworzony pendrive za pomocą Rufus?
  • REKLAMA
  • #3 21539793
    mariukonie
    Poziom 31  
    Dzięki. Doczytałem jeszcze, że potrzebuję TPM 2.0. Czy instalacja Win11 na tym laptopie (bez UEFI i TPM 2.0) będzie stwarzać jakieś problemy w pracy systemu w przyszłości?
  • Pomocny post
    #4 21539939
    K3
    Poziom 30  
    mariukonie napisał:
    Dzięki. Doczytałem jeszcze, że potrzebuję TPM 2.0. Czy instalacja Win11 na tym laptopie (bez UEFI i TPM 2.0) będzie stwarzać jakieś problemy w pracy systemu w przyszłości?

Ja bym odpuścił, że względu na parametry tego sprzętu. A szczególnie ilość pamięci RAM.

Mam zainstalowany Win11 na i3-2120, ale po pierwsze jest to wersja desktopowa, a nie mobilna: generalnie dwa razy szybsza od twojego procesora. Dodatkowo mam 12 GB RAM.

Zwykle męczę T490s z i5-8265U i 8GB: do interuok, ale dostaje zadyszki przy pracy w 365 lub pracy równolegle w dwóch programach.

Tak więc zainstalować dasz radę, ale korzystanie z tego będzie mocno niekomfortowe.
  • REKLAMA
  • #5 21540042
    mariukonie
    Poziom 31  
    Mam zamiar zmienić procesor na Intel® Core™ i7-3740QM, wtedy mógłbym założyć 32 GB RAM (2x16 GB). HDD wymieniłbym na SSD.
    Myślisz, że dałby radę tak podrasowany zestaw? Głównie używam laptopa do przeglądania, ale lubię mieć wiele okien w kilku przeglądarkach naraz otwartych.
  • Pomocny post
    #6 21540054
    K3
    Poziom 30  
    A sprawdzałeś już, czy obsłuży ten CPU? Bo nie sądzę.
    Max RAM to też zaledwie 8GB.

Nie ma sensu, nie podrasujesz go...
  • #7 21540073
    mariukonie
    Poziom 31  
    Z tego, co umiem sobie sam sprawdzić, to że ma to samo gniazdo G2 (FCBGA1224, FCPGA988) i że procesor da radę z 32 GB RAM, ale ekspertem w tej dziedzinie na pewno nie jestem. Płyta główna nie przyjmie tyle pamięci RAM albo takiego CPU?
    Tutaj są parametry procesora: https://www.intel.com/content/www/us/en/produ...r-6m-cache-up-to-3-70-ghz/specifications.html

Ewentualnie może lepiej na Linuxa przejść? Na przykład na KDE Plasma, która wygląda jak Win 11?
    Przepraszam, że tyle pytań. Dzięki.
  • Pomocny post
    #8 21540095
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 777
    mariukonie napisał:
    i że procesor da radę z 32 GB RAM

Procesor może tyle w/g opisu obsłużyć, ale laptop nie. Zależy to od ograniczeń w BIOS-ie i ilości banków. W tym przypadku max 8GB.
    Win10 będzie optymalnym systemem dla tej konfiguracji.
  • #9 21540102
    mariukonie
    Poziom 31  
    Dzięki. Jest tylko jeden problem z Win10, mianowicie że aktualizacje kończą się w październiku tego roku. Słyszałem, że jest jeszcze opcja zmiany na Win10 IoT LTSC z aktualizacjami do 2032, ale nie wiem, gdzie to można dostać. Podobno tylko na piracie, jak dla osoby prywatnej.
  • Pomocny post
    #10 21540109
    ArturJK
    Poziom 39  
    mariukonie napisał:
    Jest tylko jeden problem z Win10, mianowicie że aktualizacje kończą się w październiku tego roku.

Tak, ale to nie oznacza że na drugi dzień przestanie działać. Przykładem niech będzie Win7, aktualizacje skończył się 5 lat temu, a jeszcze nadal jest używany.
    Jeśli komputer używasz w domu, to Win10 będzie działał jeszcze długo. System zazwyczaj staje się bezużyteczny, jak przestają go wspierać producenci przeglądarek, a to nie nastąpi tak szybko.
  • #11 21540116
    mariukonie
    Poziom 31  
    Super. Czyli jest bezpiecznie i nie ma się co martwić hackiem pod warunkiem, że nie używam publicznych sieci, jak np. na lotnisku. Dobrze Cię rozumiem? Dzięki.
  • Pomocny post
    #12 21540138
    ArturJK
    Poziom 39  
    mariukonie napisał:
    Super. Czyli jest bezpiecznie i nie ma się co martwić hackiem pod warunkiem, że nie używam publicznych sieci, jak np. na lotnisku. Dobrze Cię rozumiem? Dzięki.

Włamanie do systemu zawsze może się wydarzyć, czy jest on wspierany czy nie. Wyłączenie wsparcia polega na braku wydawania łatek i aktualizacji, więc teoretycznie jest on mniej bezpieczny.
    W domu zazwyczaj używamy komputera do oglądania multimediów, przede wszystkim przeglądania internetu i gier.
    Dopóki przeglądarki działają poprawnie, nawet jak już producenci wyłączą dla nich wsparcie, to i tak jeszcze są używane.
    Jeśli nie otwieramy dziwnych stron i nie jesteśmy instytucją narażoną na ciągłe ataki, to spokojnie można na takim systemie działać.
    Jeśli jednak koniecznie będziesz chciał przejść na Win11, to proponuję zmianę sprzętu. MS oficjalnie wspiera procesory Intel-a od 8-mej generacji jeśli chodzi o Win11, Ty masz 3-ciej.
    Trzeba troszkę kombinować aby zainstalować jedenastkę na tej generacji procesora, ale jak widać MS przymyka na to na razie oko. Jeśli jednak któregoś dnia wydadzą łatkę która zablokuje nagle działanie systemów na procesorach bez oficjalnego wsparcia i system się nie włączy, nie będzie to miłe.
  • #13 21540396
    mariukonie
    Poziom 31  
    Dzięki. Czasami nabieram się na linki i siłą rzeczy wchodzę na wątpliwe strony, więc wolałbym mieć system aktualizowany, jeśli jest możliwość, bo używam laptopa też do zakupów i bankowości.
    A co myślisz o przejściu na Linux, konkretnie KDE Plasma? Chciałbym tę wersję, bo jest podobna do Windowsa i łatwo będzie się nauczyć. Jeśli ta wersja nie zadziała u mnie, to są może jakieś wersje, które będą bardziej kompatybilne z moim starszym laptopem?
    Ewentualnie wiesz, może gdzie mógłbym dostać Win10 IoT LTSC z pewnego źródła?
  • #14 21540712
    ArturJK
    Poziom 39  
    mariukonie napisał:
    Czasami nabieram się na linki i siłą rzeczy wchodzę na wątpliwe strony, więc wolałbym mieć system aktualizowany, jeśli jest możliwość, bo używam laptopa też do zakupów i bankowości.

Tutaj zastosowanie ma jeszcze dobry program antywirusowy, jeśli ten wbudowany nie spełnia oczekiwań podczas normalnego użytkowania komputera.
    mariukonie napisał:
    co myślisz o przejściu na Linux, konkretnie KDE Plasma? Chciałbym tę wersję, bo jest podobna do Windowsa i łatwo będzie się nauczyć. Jeśli ta wersja nie zadziała u mnie, to są może jakieś wersje, które będą bardziej kompatybilne z moim starszym laptopem?

Nie mam aż tak dużej wiedzy na temat Linuxa, więc nie mogę doradzić w tej kwestii.
    mariukonie napisał:
    Ewentualnie wiesz, może gdzie mógłbym dostać Win10 IoT LTSC z pewnego źródła?

Tutaj jest sporo o tym systemie:
    https://learn.microsoft.com/pl-pl/windows/iot/iot-enterprise/whats-new/release-history
  • Pomocny post
    #15 21540776
    madmarmot
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    mariukonie napisał:
    A co myślisz o przejściu na Linux, konkretnie KDE Plasma? Chciałbym tę wersję, bo jest podobna do Windowsa i łatwo będzie się nauczyć. Jeśli ta wersja nie zadziała u mnie, to są może jakieś wersje, które będą bardziej kompatybilne z moim starszym laptopem?

Środowisko graficzne KDE Plasma będzie zbyt ciężkie na tę specyfikację.
    Przetestuj na tym i na innym sprzęcie live USB, np. Linux Mint, dostępne 3 edycje: Cinnamon, Mate, Xfce. Mogą być problemy z Wi-Fi i Bluetooth. Trzeba przetestować.

https://www.linuxmint.com/download.php
  • REKLAMA
  • #16 21541141
    mariukonie
    Poziom 31  
    Dzięki, przetestuję i dam znać.
  • #17 21544877
    mariukonie
    Poziom 31  
    Mint Cinnamon 22.1 działa znakomicie. Wszystko się otwiera jak błyskawica. WiFi i Bluetooth działają jeszcze lepiej. Szkoda, że wcześniej nie spróbowałem, bo raczej do Windows już nie wrócę :) Dzięki za porady i wszystkiego najlepszego.
    Ps. Idąc za Waszymi poradami, na jeszcze starszym laptopie Acer One zainstalowałem Linux Puppy, dzięki czemu dostał drugie życie i mogę go jeszcze używać :)

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Sony Vaio PCG-71911M VPCEH2H1E z BIOS-em w wersji R0180Z9 nie obsługuje UEFI ani funkcji Secure Boot, co utrudnia instalację Windows 11. Brak TPM 2.0 oraz ograniczenia sprzętowe, takie jak maksymalna pamięć RAM do 8 GB i procesor 3. generacji, czynią aktualizację do Win11 problematyczną i nieoptymalną. Próby modernizacji sprzętu, np. wymiana procesora na Intel Core i7-3740QM i zwiększenie RAM do 32 GB, są nieskuteczne ze względu na ograniczenia płyty głównej i BIOS-u. Zalecane jest pozostanie przy Windows 10, który będzie działał stabilnie jeszcze przez dłuższy czas mimo końca oficjalnego wsparcia, pod warunkiem stosowania dobrego oprogramowania antywirusowego i ostrożności w sieci. Alternatywnie, dla lepszej wydajności i bezpieczeństwa, proponowane jest przejście na system Linux, np. Linux Mint z lekkim środowiskiem graficznym (Cinnamon, Mate, Xfce), który działa płynnie na tym sprzęcie i zapewnia lepszą kompatybilność niż KDE Plasma. Dodatkowo, wersja Windows 10 IoT LTSC z dłuższym wsparciem jest trudna do legalnego pozyskania dla użytkowników prywatnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA