logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Cersanit Tech Line Opti B1 – jak wymontować zawór spustowy i wymienić uszczelkę?

diabeel 05 Maj 2025 08:02 2865 6
REKLAMA
  • #1 21539404
    diabeel
    Poziom 17  
    Ocena: 119
    Witam,
    posiadam spłuczkę podytynkową Cersanit Tech line opti B1
    Zawór spustowy jak na zdjęciu.
    Niestety co jakiś czas cieknie mi ze spłuczki do misy.
    Podejrzewam, że to wina zaworu spustowego ale tyle o ile udało mi się wyciągnąć tą część na górze tak tej co wchodzi w "misę" nie mam pojecia jak wyciągnąc.
    Chodzi mi o tą zaznaczoną na czerwono na foto.
    Mam wrażenie że winna jest ta uszczelka zaznaczona na żółto.
    Bardzo proszę o pomoc ponieważ instrukcji nie znalazłem jak ten cały zespół jest montowany..
    Zawór spłukujący do spłuczki podtynkowej Cersanit z zaznaczonymi kolorowymi okręgami wokół elementów uszczelniających.
  • REKLAMA
  • #2 21539730
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 999
    Zwykle na obudowie dolnopłuka jest instrukcja demontażu czasem w środku na tylnej ścianie, czasem na przegrodzie między przyciskiem a komorą.
    Cieknie z pod dolnej uszczelki czy przelewa się górą zaworu?
    Dolna uszczelka jak przepuszcza to raczej ciągle, a górą od czasu do czasu ale mocno?
    Pozdr. J.
    ps
    a ten wygląda na rozłączalny w górnej części czerwonego kółka widać jeden z zaczepów , trzeba go lekko obrócić zgodnie z ruchem wskazówek zegara i wyjąć górną część, a potem dolną..
  • REKLAMA
  • #4 21540609
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 999
    A opisz kolego ( dla edukacyjnej misji forum) jak "udało się wyciągnąć"
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #5 21542700
    hydraulikwarszawanet
    Poziom 1  
    Tak edukacyjnie, to zaznaczyłem strzałkami na obrazku, że jest tam coś w stylu zatrzasku. Wystarczy przekręcić korpus w prawo i rozkręcisz ten zawór spustowy. W ten sposób wyciągniesz tę część z uszczelką, którą teraz bez problemu będziecie mogli sami wymienić na nową lub oczyścić. Są też zawory spustowe nierozkręcane i nie da się w nich tej wymiany w tak łatwy sposób wykonać.
    Zbliżenie na biały zawór spustowy z widocznym zatrzaskiem, oznaczonym dwiema czarnymi strzałkami.

Moderowany przez Felini:

3.1.10. Rozpowszechnianie, bez zgody Usługodawcy, reklamy w każdej postaci, w tym kryptoreklamy (fragment z linkiem reklamowym usunięto).

• REKLAMA
  • #6 21542866
    diabeel
    Poziom 17  
    >>21540609
    Zawór spustowy składa się z dwóch części:
    pierwsze górna - wystarczy przekręcić w bok wtedy można wymontować.
    Druga dolna jest na wcisk i ją trzeba po prostu siłą wyciągnąć do góry.
  • #7 21542867
    diabeel
    Poziom 17  
    Zawór spustowy składa się z dwóch części:
    pierwsze górna - wystarczy przekręcić w bok wtedy można wymontować.
    Druga dolna jest na wcisk i ją trzeba po prostu siłą wyciągnąć do góry.

Podsumowanie tematu

✨ W spłuczce podtynkowej Cersanit Tech Line Opti B1 problemem jest cieknący zawór spustowy, najczęściej z dolnej uszczelki. Zawór spustowy składa się z dwóch części: górnej, którą można zdemontować przez przekręcenie korpusu zgodnie z ruchem wskazówek zegara, oraz dolnej, która jest na wcisk i wymaga siłowego wyciągnięcia do góry. Po demontażu uszczelkę można wyczyścić lub wymienić na nową. Instrukcje demontażu często znajdują się na obudowie spłuczki lub w jej wnętrzu. W przypadku powtarzającego się przecieku zalecana jest wymiana całego zaworu spustowego. Niektóre modele zaworów są nierozkręcane, co utrudnia samodzielną wymianę uszczelki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA