logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte GA-A320-S2H– brak obrazu i reakcji klawiatury po uruchomieniu

Fapisiek 08 Maj 2025 10:17 498 24
REKLAMA
  • #1 21542934
    Fapisiek
    Poziom 3  
    Witam, mam problem z "komputerem". Jakiś czas temu kupiłem płytę Gigabyte GA-A320 S2H używaną. Leżała jakiś czas, aż postanowiłem, że kupię procesor Ryzen 3 1200, najprawdopodobniej AF. Podłączyłem zasilacz, procesor, RAM i kartę graficzną. Komputer się odpalił, ale nie dał obrazu, a klawiatura się nie świeciła. Wie ktoś, czy da się to naprawić?
    AI: Jaki dokładnie masz model i ilość pamięci RAM, jaką kartę graficzną oraz jaki zasilacz (marka, moc)?
    RAM 8 GB 2666 MHz Goodram, GTX 1060 3 GB od EVGA
    AI: Czy wiesz, jaką wersję BIOS ma ta płyta główna? Ryzen 3 1200 AF może wymagać nowszego BIOS-u – sprawdzałeś to?
    BIOS nie wiem jak mam, bo nigdy płyty nie odpalałem.
  • REKLAMA
  • #2 21542947
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Ryzen 1200AE działał z pierwszym BIOSem, AF wymagał wersji F20 czyli 3 wydanie z kwietnia 2018.

Jest szansa że masz płytę z początku produkcji w której nikt nie aktualizował BIOSu. Funkcji FlashBack raczej ta płyta nie posiada.
    Jedyne co mi przychodzi do głowy to wzięcie płyty pod pachę i udanie się do serwisu żeby serwis zaktualizował BIOS na wspieranym procesorze.
  • #3 21542962
    Fapisiek
    Poziom 3  
    Ja tak tylko myślę, bo jest tam kod na procesorze afbox. Chciałbym uniknąć chodzenia do serwisu, bo nie ukrywam, trochę daleko mam.

Dodano po 3 [minuty]:

A może to być uszkodzenie płyty lub procesora.
  • #4 21542991
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    A kto to może wiedzieć? Jasnowidzów tu nie ma. Może to być wszystko, jeżeli masz pewność że zasilacz, pamięć i karta są sprawne
    a płytę i procesor kupowałeś jako sprawne to jest szansa że płyta ma za stary BIOS.

Kolejny krok to zamontowanie procesora zgodnego z pierwszą wersją BIOS i sprawdzenie płyty. Jeżeli mimo tego płyta
    nie ruszy może to sugerować uszkodzenie płyty.
  • #5 21543009
    Fapisiek
    Poziom 3  
    Tak, wszystko sprawne: RAM od kolegi, a karta z komputera, tak samo jak zasilacz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21543050
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1074
    Jeśli jest uruchamiana sama płyta bez modułów RAM to wydaje sygnały dźwiękowe czy również brak reakcji sprzętu?
  • #7 21543120
    Fapisiek
    Poziom 3  
    Mogę sprawdzić, ale to będę musiał odpiąć wszystko z obecnego komputera.
  • #8 21543404
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 777
    Fapisiek napisał:
    Mogę sprawdzić, ale to będę musiał odpiąć wszystko z obecnego komputera.

Podłącz tylko zasilacz do nowej płyty z procesorem, no i oczywiście głośnik systemowy. Jeśli po uruchomieniu nie będzie pisku sygnalizującego brak pamięci, oznacza to że nie ma komunikacji CPU-MB, a więc:
    1. Płyta nie obsługuje tego procesora (stary BIOS).
    2. Uszkodzona płyta główna.
    3. Uszkodzony CPU.
  • #9 21543804
    Fapisiek
    Poziom 3  
    Jakbym jeszcze miał ten głośniczek

Dodano po 33 sekundach:

Chyba po prostu zaniosę do serwisu
  • #10 21543945
    ArturJK
    Poziom 39  
    Fapisiek napisał:
    Chyba po prostu zaniosę do serwisu

Jeśli nie masz podzespołów na podmianę/test, sam nic nie ustalisz. Pozostaje pożyczenie od kogoś potrzebnych elementów, lub skorzystanie z serwisu.
  • #11 21580569
    Fapisiek
    Poziom 3  
    A więc tak, kupiłem Ryzen 5 1500 i dziś powinno przyjść i mam teraz kilka pytań: 1. Czy jeśli płyta się nie uruchomi, to co mi da wyjęcie baterii z płyty, reset BIOS? 2. Czy mogę uruchomić to na starym zasilaczu, który ma tylko 1x4 pin 12V ATX?
  • #12 21580669
    ArturJK
    Poziom 39  
    Fapisiek napisał:
    A więc tak, kupiłem Ryzen 5 1500 i dziś powinno przyjść i mam teraz kilka pytań

Który dokładnie, Ryzen 5 PRO 1500, czy Ryzen 1500X?
    Fapisiek napisał:
    Czy jeśli płyta się nie uruchomi, to co mi da wyjęcie baterii z płyty, reset BIOS?

Wyjęcie baterii powoduje jak sam napisałeś reset BIOS, czyli przywrócenie do ustawień fabrycznych oprogramowania pokładowego płyty. Jeśli procesor jest sprawny i płyta go obsługuje z daną wersją BIOS-u, to powinna odpalić od pierwszego włożenia.
    Fapisiek napisał:
    Czy mogę uruchomić to na starym zasilaczu, który ma tylko 1x4 pin 12V ATX?

Nie powinno być problemu, pod warunkiem pełnej sprawności zasilacza i tego co napisane wyżej.
  • REKLAMA
  • #13 21581563
    Fapisiek
    Poziom 3  
    A więc tak, płyta działa, przynajmniej mi się wydaje, bo do BIOS-u weszło. Ale teraz mam jeszcze kilka pytań. Obecnie mam i5 4460 na komputerze i czy jak przepnę dysk na Ryzena, może coś się stać, czy muszę teraz przepiąć kable, żeby usunąć sterowniki i jak to zrobić w takim razie. A co do procesora, jest to Ryzen 5 1500X.

Dodano po 1 [minuty]:

Jeśli wiedziałbym, jak, to dałbym zdjęcia.
  • #14 21581632
    ArturJK
    Poziom 39  
    Fapisiek napisał:
    A więc tak, płyta działa, przynajmniej mi się wydaje, bo do BIOS-u weszło.

Zatem obsługuje ten procesor i teoretycznie te podzespoły są sprawne.
    Fapisiek napisał:
    Obecnie mam i5 4460 na komputerze i czy jak przepnę dysk na Ryzena, może coś się stać, czy muszę teraz przepiąć kable, żeby usunąć sterowniki i jak to zrobić w takim razie.

Jeśli chcesz wykorzystać dysk z jednego komputera do drugiego z obecnym systemem, to może się uruchomić jeśli jest Win10, ale warto jednak zainstalować system od nowa, szczególnie że są to dwie różne platformy.
    Przewody podpinasz tak samo jak w komputerze z którego chcesz go wziąć.
  • #15 21581668
    Fapisiek
    Poziom 3  
    Tak, wiem, ale nie chcę tracić wszystkich plików, a pobieranie u mnie zajmie lata.

Dodano po 24 [minuty]:

Tak wiem ale nie chce tracić wszystkich plików a pobieranie u mnie zajmie lata

Dodano po 58 [sekundy]:

Coś takiego znalazłem przypadkowo na reddit "Nie, nie musisz nic robić. Zwłaszcza formatowania.

Jeśli używasz Windows 10 (lub nowszego), możesz nawet wyjąć dysk i włożyć go do zupełnie innej konfiguracji, a i tak będzie działał, tylko przy pierwszym uruchomieniu będzie musiał rozpoznać sprzęt i automatycznie zainstaluje sterowniki." I pytanie czy to prawda.
  • #16 21581699
    ArturJK
    Poziom 39  
    Fapisiek napisał:
    Jeśli używasz Windows 10 (lub nowszego), możesz nawet wyjąć dysk i włożyć go do zupełnie innej konfiguracji, a i tak będzie działał, tylko przy pierwszym uruchomieniu będzie musiał rozpoznać sprzęt i automatycznie zainstaluje sterowniki." I pytanie czy to prawda

Dokładnie to Ci napisałem wyżej:
    ArturJK napisał:
    Jeśli chcesz wykorzystać dysk z jednego komputera do drugiego z obecnym systemem, to może się uruchomić jeśli jest Win10

Więc jeśli nie chcesz formatować, to spróbuj po prostu uruchomić system na nowym komputerze.
    Fapisiek napisał:
    I pytanie czy to prawda.

Tak, to prawda. Jeśli zacznie doinstalowywać urządzenia i konfigurować to znaczy że się uruchomi. Natomiast jeśli w trakcie uruchamiania będziesz miał "niebieski ekran" i restart, to nie.
  • #17 21581706
    Fapisiek
    Poziom 3  
    A co jesli będzie blue screen
  • REKLAMA
  • #18 21581721
    ArturJK
    Poziom 39  
    Fapisiek napisał:
    A co jesli będzie blue screen

Oznacza tyle, że się nie uruchomi na tej konfiguracji. Pomijając legalność takiego manewru przenoszenia systemu, najpierw spróbuj uruchomić go tak jak jest. Jeśli miałeś na starym komputerze system zainstalowany w trybie "Legacy" to w nowym też musisz włączyć taki tryb, inaczej partycje nie będą widoczne.
    Musisz mieć też na uwadze, że po nieudanym starcie system może się rozlecieć i na starym komputerze też już może być problem z jego uruchomieniem.
  • #19 21581821
    Fapisiek
    Poziom 3  
    A mógłbyś jakoś bardziej wytłumaczyć, bo chyba nie ogarniam.
  • #20 21581847
    ArturJK
    Poziom 39  
    Fapisiek napisał:
    A moglbys jakos bardziej wytłumaczyc bo chyba nie ogarniam

Podłącz i zobacz czy się będzie działo. Jeśli wystartuje i będzie konfigurowanie urządzeń, to znaczy że system powinien się uruchomić.
    Jeżeli po podłączeniu dysku nie będzie startu systemu tak jakby go nie było, wtedy trzeba będzie pozmieniać ustawienia w BIOS-ie. Być może w nowej płycie masz oba tryby aktywne, wtedy system wystartuje niezależnie od trybu w jakim został zainstalowany.
  • #21 21581896
    Fapisiek
    Poziom 3  
    Postaram się to zrobić jeszcze dziś
  • #22 21584086
    Fapisiek
    Poziom 3  
    Co jeśli mam czarny ekran i coś się ładuje, powinno być tak?

Dodano po 24 [minuty]:

Już się odpaliło i się cieszyłem, chciałem podłączyć kartę sieciową, żeby mieć internet i mam problem: reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key. Nie wiem, jak to naprawić, pomoże ktoś w miarę szybko?
  • #23 21584251
    ArturJK
    Poziom 39  
    Fapisiek napisał:
    reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key. Nie wiem, jak to naprawić, pomoże ktoś w miarę szybko?

Komunikat jest jasny, nie ma urządzenia do rozruchu. Wejdź do BIOS-u i ustaw jako pierwsze urządzenie do rozruchu dysk, na którym masz system. Ewentualnie podczas włączenia wciśnij F12 i jak pojawi się "Boot Menu" podświetl dysk z systemem i wciśnij "Enter". Jeżeli system uruchomił się poprzednio, to powinien działać. Jeśli karta jest na USB, może pomieszała coś w bootowaniu.
  • #24 21584297
    Fapisiek
    Poziom 3  
    Próbowałem i nic, ale wyłączyłem jakąś opcję CMS, coś takiego i się odpaliło.

Dodano po 10 [godziny] 37 [minuty]:

Działa już ale co teraz zainstalować bo nie orientuje się
  • #25 21585238
    ArturJK
    Poziom 39  
    Fapisiek napisał:
    Próbowałem i nic, ale wyłączyłem jakąś opcję CMS, coś takiego i się odpaliło.

To jest to co pisałem wcześniej, tryb Legacy (CSM), lub UEFI. Jeśli system jest zainstalowany w jednym z nich, w drugim nie będzie działał.
    Fapisiek napisał:
    Działa już ale co teraz zainstalować bo nie orientuje się

Uruchom Windows Update razem z aktualizacjami opcjonalnymi, tam powinny być też sterowniki. Jeśli Windows nie znajdzie wszystkich, to pobierz ze strony producenta płyty. Płyta jest w trzech rewizjach, wybierz swoją i system pod jaki potrzebujesz sterowniki:
    https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-a320m-s2hrev_10/kf

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku obrazu i braku reakcji klawiatury po uruchomieniu komputera z płytą główną Gigabyte GA-A320-S2H i procesorem Ryzen 3 1200 AF. Procesor ten wymaga nowszej wersji BIOS (minimum F20 z kwietnia 2018), której płyta mogła nie mieć, gdyż pochodzi z wczesnej produkcji i nie posiada funkcji FlashBack do samodzielnej aktualizacji. Rozwiązaniem jest aktualizacja BIOS-u w serwisie, najlepiej przy użyciu kompatybilnego procesora obsługiwanego przez starszą wersję BIOS. Po wymianie procesora na Ryzen 5 1500X płyta uruchomiła się i BIOS został dostępny. Przy przenoszeniu dysku z systemem Windows 10 z innej platformy możliwe jest uruchomienie systemu bez reinstalacji, choć zalecane jest wykonanie czystej instalacji. W przypadku komunikatu „reboot and select proper boot device” należy ustawić w BIOS-ie właściwe urządzenie rozruchowe lub użyć menu bootowania (F12). Wyłączenie trybu CSM (Legacy) umożliwiło uruchomienie systemu. Po starcie systemu zaleca się aktualizację sterowników przez Windows Update oraz pobranie sterowników ze strony producenta płyty, uwzględniając jej rewizję.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA