logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung WW10T504DAE – zawieszanie się pralki przed wirowaniem, reset pomaga na 1 cykl

fanslavoj 11 Maj 2025 18:39 486 5
REKLAMA
  • #1 21546238
    fanslavoj
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam
    Mam problem z pralką Samsung WW10T504DAE. Pralka uruchamia się, wybieram program prania i start. Program prania idzie bez zarzutów, potem płukanie i gdy pralka ma wejść w cykl wirowania, to:
    - w tym miejscu, czas na wyświetlaczu nie biegnie dalej, pralka kręci powoli bębnem raz w prawo, raz w lewo, na wyświetlaczu dalej jest cykl płukanie i tak to trwa, czas pokazuje cały czas np. 10 min,
    - albo przejdzie do cyklu wirowania, ale nic się nie dzieje, czas w miejscu, bęben się nie rusza i tak to trwa jakby się zawiesiła.
    Sprawdziłem odpływ z bębna, filtr, wąż odpływowy z pralki, wszystko drożne. Przywróciłem pralce ustawienia fabryczne, przeprowadziłem kalibracje i nic.
    Jak wyłączyłem pralkę z prądu i za jakiś czas ją włączyłem, uruchomiłem program płukanie i wirowanie, to przeprowadził płukanie i wirowanie. Potem uruchomiłem program pranie krótkie 15 min i znowu przed wirowaniem, jakby się zawiesiła. Reset z prądu jakby pomaga na jeden program prania, następny w kolejności już się zawiesza i pomaga tylko reset z prądu, ale na jedno pranie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21546437
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6897
    fanslavoj napisał:
    Przywróciłem pralce ustawienia fabryczne

Cakiem ciekawe, bo nie ma czegoś takiego

Ogólnie problem będzie raczej w elektronice. Można się pokusić o przejrzenie stanu lutó falownika.
  • REKLAMA
  • #3 21547200
    fanslavoj
    Poziom 12  
    Tutaj znalazłem podobny problem,
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3882381.html
    tylko nie wiem czy po restarcie u użytkownika też potrafi przejść program szybki 15 min, włącznie z wirowaniem.
    Zastanawiam się, czemu u mnie, po odłączeniu zasilania potrafi przeprowadzić płukanie i wirowanie i odpompuje wodę, a następnie już wstrzymuje wirowanie.
    Czy pompa może być częściowo niesprawna, powiedzmy zużyta ?
    Gdzieś w Internecie znalazłem podobny przypadek, nie pomogła wymiana programatora, ale pomogła wymiana łożysk, ale użytkownik zauważył z tyłu wycieki przez łożyska.
    U mnie nie widzę takich wycieków, trochę opiłków rdzawych:

Wnętrze pralki z widocznymi przewodami elektrycznymi, paskiem napędowym oraz śladami rdzy i zabrudzeń.

Chyba spróbuję wymienić pompę i się okaże czy pomoże.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21547216
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6897
    Jak chcesz to wymieniaj.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21547661
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 342
    Witam,
    fanslavoj napisał:
    U mnie nie widzę takich wycieków, trochę opiłków rdzawych:

Ta rdza to jak się tam znalazła?
    Taką kupiłeś, czy wcześniej były wymieniane łożyska?
    Mnie to wygląda na rdzę z łożysk.
  • #6 21553006
    fanslavoj
    Poziom 12  
    Witam,
    nie wiem skąd trochę tej rdzy, nie wygląda to na przeciek, nic nie chlapało, bardziej jakby coś na sucho się starło. Na razie to zostawiłem, łożyska są ciche.
    Wymieniłem pompę odpływową i pralka ożyła. Nie wiem czy stara pompa generowała jakiś błąd. Wydaje mi się że odpompowywała wodę przy płukaniu, ale nie wiem czy do końca i jak sprawnie.
    Tak czy inaczej wymiana pompy pomogła.
    Dziękuję wszystkim co chcieli pomóc, bardzo dziękuję, dobrze że ktoś próbuje i się stara, dzięki temu te forum jest kopalnią wiedzy.
    Pozdrawiam.
REKLAMA