logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATMega16: Nieprawidłowe działanie funkcji GETKBD na porcie C - co robić?

szkoper 16 Gru 2005 23:31 1928 5
REKLAMA
  • #1 2090555
    szkoper
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam procesor ATMega 16, najnowszego bascoma w wersji demo i klawiaturę podłączoną do portu C. Niestety nie działa poprawnie funkcja GETKBD. Zwraca wartość 7 gdy nic nie jest wciśnięte. Pod pozostałymi portami działa ok. W ramach rozwiązania problemu zacząłem testować portc i okazuje się że nie mogę wpisać na niektóre wyprowadzenia "1" Ustawiam Portc = 255 a odczytując Pinc otrzymuję 195. Próbowałem z ustawianiem rejestru DDRC, nawet dałem zewnętrzne rezystory podciągające i nic... Zawziąłem się i zmieniłem procesor na nowy, jednak to nic nie zmieniło. Czy ktoś ma jakiś pomysł czym to może być spowodowane?
  • REKLAMA
  • #2 2090616
    hunterhouse
    Poziom 26  
    Ocena: 3
    sprawdz czy interfejs JTAG jest wyłączony ???

dostęp do tej opcji jest w fusebitach. ale uważaj !!!! jeśli nie jesteś pewien czy dobrze przestawiłeś to nie zapisuj zmian bo możesz zablokować uP.
  • REKLAMA
  • #3 2090621
    Dexter77
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Kwestia poruszana wielokrotnie tu na forum. Magiczne slowo odblokowujace port C to" JTAG" oraz "fusebity". Uzyj rownie magicznego polecenia szukaj a wszystko stanie sie jasne.
    Pozdro
    Dexter
  • REKLAMA
  • #4 2090679
    szkoper
    Poziom 12  
    W porządku, przejrzałem forum i to rzeczywiście może być ten problem, ale nadal nie wiem jak ustawić fusebity w bascomie - programator STK200/300.
  • REKLAMA
  • #5 2090699
    Dexter77
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Musisz poprostu wylaczyc JTAG. Nie pamietam jak to wyglada w Bascomie ale Fusebit JTAGEN ma byc na off lub 1. W opcjach programatora w Bascomie jest zakladka odpowiedzialna za Fusebity i tam dokonujesz zmiany. Z tego co pamietam dosc czytelnie to jest opisane i o pomylke raczej trudno. Zreszta dokladne instrukcje jak to zrobic rowniez byly podane na forum. Ja w tej chwili korzystam z komputera na ktorym nie ma Bascoma to wiecej nie podpowiem.
    Pozdro
    Dexter
  • #6 2090987
    szkoper
    Poziom 12  
    Wielkie dzięki za pomoc, działa już ok.
REKLAMA