logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10/11 – pętla Automatic Repair, brak uruchamiania, jak odzyskać dane?

lxtn12 19 Maj 2025 18:41 1479 7
REKLAMA
  • #1 21553955
    lxtn12
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam. Komputer wpadł w "Automatic Repair Loop", tzn. podczas włączania przechodzi do: "preparing automatic repair", następnie "diagnozowanie komputera", a pod koniec wywala "komputer nie został poprawnie uruchomiony" i dwie opcje: Uruchom ponownie i Opcje zaawansowane. Nie chcę kasować całego dysku
    Ekran BIOS z ustawieniami kolejności bootowania, opcjami rozruchu i konfiguracją systemu.
    Zrzut ekranu z ustawień BIOS komputera z widocznymi opcjami bootowania oraz informacją o wyłączonym Secure Boot.
    Ekran Naprawa automatyczna systemu Windows z komunikatem, że komputer nie został poprawnie uruchomiony., zależy mi na tym, aby nie stracić żadnych danych.

Co próbowałem i nie zadziałało:
    "Naprawa podczas uruchomienia"
    "Tryb awaryjny"
    "Wiersz polecenia" i różne komendy związane z backupem
    "Przywracanie systemu" (nie mam żadnej kopii)

Jak to się zaczęło?
    W skrócie, odpalona gra (dość wymagająca jak na mój komputer), przeglądarka i Discord. Komputer się zawiesza, po czym wywala bluescreena i PC się wyłącza. Po ponownym włączeniu, to co opisałem na samym początku. Poniżej screeny.

Mam nadzieję, że problem uda się rozwiązać.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21554017
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1331
    Jakie dane i skąd chcesz odzyskać? Zastartuj jakikolwiek samobootowalny SYSTEM z pendrive'a lub CD/DVD ROM np HIREN'S BOOT CD Linklub Sergei Strelec Link i powinieneś odzyskać to chcesz?
  • REKLAMA
  • #3 21554024
    lxtn12
    Poziom 4  
    >>21554017
    Nie, chcę po prostu, żeby Windows normalnie się włączył, żeby wyszedł z loopa.
  • REKLAMA
  • #4 21554028
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1331
    Twoja wola. Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #6 21554058
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 239
    @lxtn12: po tym co tu napisałeś marne są szanse zeby ponownie dało radę uruchomić Twój system. Możesz się bawić w próby naprawy ale szaleństwem jest robić takie operacje na dysku źródłowym.

Masz dwa wyjścia:
    - kopia całego dysku na drugi dysk i próby odratowania systemu przeprowadzane na drugim dysku,
    lub
    - podłączenie dysku źródłowego i zgranie najważniejszych danych i ponowna instalacja nowego systemu.

Kiedy ja mialem takie przypadki to zawsze "naprawa" konczyla sie zrobieniem restore systemu z bekapu i wgraniem danych z dysku zrodlowego.

Jesli się upierasz co do uratowania swojego systemu to zawsze mozesz zaniesc sprzet do serwisu komputerowego.
  • #7 21554160
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 103
    Mam laptopa na którym w podobnym przypadku pomagało użycie bootowalnego USB (lub DVD) Sergei Strelec a następnie wybranie z Menu Start -> Antivirus -> SmartFix Tool.
    Program ten dość długo skanuje i naprawia partycję systemową ale po takiej naprawie laptop się uruchamia a wszystkie dane zostają, Zauważyłem jednak że zależy to od wersji SmartFix Tool. Ten z nowszych wersji Sergei Strelec nie uruchamia się i wyrzuca jakiś błąd. U mnie działa wersja sprzed kilku lat - mam ją gdzieś w pracy na DVD.
    Na początek jednak przeskanuj dysk systemowy czy nie ma na nim błędów.
  • #8 21554257
    lxtn12
    Poziom 4  
    @Jacck @zdolnyadam
    Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jutro spróbuję i dam znać, jeśli nie pójdzie, to przeniosę dane do innego dysku. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z systemem Windows 10/11 utknął w pętli "Automatic Repair Loop", gdzie podczas uruchamiania pojawia się komunikat "preparing automatic repair", następnie "diagnozowanie komputera" i ostatecznie błąd "komputer nie został poprawnie uruchomiony" z opcjami ponownego uruchomienia lub zaawansowanych opcji. Próby naprawy wbudowanymi narzędziami Windows, takimi jak naprawa podczas uruchomienia, tryb awaryjny, wiersz polecenia czy przywracanie systemu bez kopii zapasowej, nie przyniosły efektu. Problem pojawił się po zawieszeniu systemu podczas uruchomienia wymagającej gry, przeglądarki i Discorda, zakończonym bluescreenem. W dyskusji zalecane jest uruchomienie samobootowalnego systemu z pendrive’a lub DVD, np. Hiren’s Boot CD lub Sergei Strelec, aby odzyskać dane lub spróbować narzędzia SmartFix Tool dostępnego w menu Sergei Strelec, które skanuje i naprawia partycję systemową bez utraty danych. Wskazano, że próby naprawy systemu bez wykonania kopii zapasowej są ryzykowne i sugerowano wykonanie kopii całego dysku na inny nośnik lub zgranie danych z dysku źródłowego przed dalszymi działaniami. W przypadku braku sukcesu możliwe jest oddanie sprzętu do serwisu komputerowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA