logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd Nice Spin – brama garażowa odbija po podniesieniu posadzki o 2 cm

keler14 21 Maj 2025 22:27 528 3
  • #1 21556426
    keler14
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam. Mam problem z bramą garażową. Zamykała się pięknie, ale położyłem płytki i poziom posadzki podniósł się o 1–2 cm. Teraz brama idzie na dół, zamyka się, ale delikatnie odbija i górna płyta trochę się odsuwa od uszczelki. Napęd Nice Spin. Co zrobić?
    Napęd do bramy garażowej Nice Spin zamontowany pod białym, żebrowanym sufitem.
  • #2 21556441
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Nie jest to moja dziedzina ale logiczne że jeżeli zmniejszyłeś "światło" bramy (nawet o 0,5cm) to powinieneś przeprogramować pozycję zamknięcia bramy, bo teraz jeżeli brama odbija wg mnie działa ci zabezpieczenie siłownika.

Ostatecznie przesunąć fizycznie zaczep na przykład odblokowując motoreduktor i przesuwając skrzydło o parę ząbków na prowadnicy - ale wtedy o te parę centymetrów "zwiększy" się otwarcie bramy co może ją uszkodzić. Trzeba wiedzieć co się robi i czy jest na to miejsce.

Myślę że ponowne zaprogramowanie pozycji zamknięcia bramy będzie najbezpieczniejszym i najlepszym rozwiązaniem. Poza tym bramy tej marki robią to automatycznie tylko trzeba wywołać funkcję "autonauki/autoustawienia" otwarcia i zamknięcia bramy.

Poczytaj w instrukcji jak to zrobić?

Ps.
    Nie podałeś modelu bramy/sterownika. W załączeniu pierwsza lepsza instrukcja jaką znalazłem. Programowanie otwarcia i zamknięcia jest na 18 i 19 stronie. Ale proponuje przeczytać całą instrukcje by mieć jakiś pogląd na ten temat jeżeli chcesz się tym zająć sam bo może gdzieś jeszcze jest na ten temat napisane.
    Załączniki:
    • spin23kcer10-era-flor-instrukcja.pdf (3.96 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21557193
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1023
    keler14 napisał:
    położyłem płytki i poziom posadzki podniósł się o 1–2 cm. Teraz brama idzie na dół, zamyka się, ale delikatnie odbija

Każda zmiana, czy to w napędzie, czy jeżeli chodzi o światło bramy wymaga ponownego przyuczenia napędu / ustalenia na nowo pozycji krańcowych otwarcia i zamknięcia, zrób to i będzie ok.
  • #4 21557218
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3735
    Przytrzymaj dłużej przyciski Open i Stop - rozpocznie się procedura przyuczenia. Po cyklu otwarcia i zamknięcia przyciśnij jeszcze Open - to zakończy procedurę.
REKLAMA