logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pioneer X-EM11 – zawieszanie się wieży na CD i USB.

janomo 22 Maj 2025 14:25 411 5
REKLAMA
  • #1 21557014
    janomo
    Poziom 24  
    Ocena: 247
    Wieża Pioneer X-EM11.
    Zawiesza się na funkcji CD i USB.
    Na funkcji radio lub AUX IN działa prawidłowo.
    Na funkcji CD lub USB blokuje się. Blokuje się na 3 sposoby: 1 - wyłącza się na czuwanie, 2 - na wyświetlaczu zaczynają świecić losowe segmenty - nie można wyłączyć na klawiaturze, trzeba wyłączyć z prądu. Jeśli w napędzie jest płyta to kręci się prawidłowo jak podczas odtwarzania. 3 - wyłącza się całkowicie i nie można włączyć - trzeba wyłączyć z prądu.
    Zawiesza się nieważne czy w napędzie jest płyta czy nie ma.
    Przydał by się schemat. Może ktoś ma? Ten co jest na Elektrotanya lub Eserviceinfo są do modelu X-EM21 i X-EM11 - ale kompletnie nie pasują.
  • REKLAMA
  • #2 21557478
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 124
    Jeden lub więcej kondensatorów z zasilacza nie działa dobrze.
  • REKLAMA
  • #3 21558681
    janomo
    Poziom 24  
    Jarek Pi. napisał:
    Jeden lub więcej kondensatorów z zasilacza nie działa dobrze.

Nie. Napięcie 12,8V z przetwornicy stabilne i dobrze odfiltrowane. Dla pewności zasiliłem z zewnętrznego zasilacza - objaw identyczny.

Ponawiam prośbę o schemat.
    Tylko na stabilizatorze IC901 nie ma napięcia na funkcji radio i Aux. Pojawia się tam 3,3V po przełączeniu na CD lub USB. Jednak napięcie na tym stabilizatorze jest stabilne. Bez schematu trochę ciężko coś więcej pomierzyć.

I jeszcze jedna ciekawa obserwacja. Jeśli po włączeniu otworzę szufladę zanim CD zacznie próbę odczytu płyty, to na otwartej tacce wieża nie blokuje się. Mogę zamykać, zaraz otwierać tackę - nie ma blokowania się. Jeśli zamknę tackę ( nieważne czy z płytą czy bez ) sprzęt po sekundzie po zamknięciu tacki blokuje się.
    Czyli blokowanie się następuje podczas próby odczytu lasera, widocznie podczas próby odczytu USB również.
  • REKLAMA
  • #4 21558936
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    To musi być jakiś kondensator jak u mnie od 12V w DVD AEG 2002G, gdzie najpierw nie świeci wyświetlacz i podświetlenie przycisku jest żółte zamiast zielone lub czerwone. Przy dłuższym włączeniu i ponawianiu go, zawiesza się przy kolejnym napisie. Przy load kręci się płyta. Wysuwanie nie działa. Po wielu próbach może jakiś czas odtwarzać dobrze.
  • REKLAMA
  • #5 21564112
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Procesor ma być cały czas zasilany prawidłowo i nie może ono zależeć od pojawienia się innego napięcia. Właśnie uzdrowiłem swój DVD. Tym razem był spuchnięty wcześniej wymieniany kondensator CapXon 2200uF/10V od 5V przy dwóch dużych, gorących diodach prostowniczych. Teraz jest Rubycon 3300uF/6,3V. Od napięcia 12V jest wymieniony Chong 2200uF/16V.
  • #6 21564551
    janomo
    Poziom 24  
    Wycofałem się z naprawy.
REKLAMA