Dzień dobry. Potrzebuję pomocy w identyfikacji producenta kontrolera z chińskiego e-bike (Pasebike EB05). Kontroler to jakiś dziwoląg jeśli chodzi o wyprowadzenia i nie mogę nigdzie takiego znaleźć. Nie potrafię dostosować innego, musze mieć plug and play. Szukanie z info na naklejce nic nie daje.
Jeden silnik, fatbike 20 cali, standardowe wozidło. Na silniku wewnątrz 750W (chyba jakiś Bafang) na obudowie 250W z wiadomych powodów (sterownik bateria - 15A x 48V). wiem, że te sterowniki z tym logo były na 15 lub 19A i taki 19A by mi bardzo pasował choć chce w ogóle zidentyfikować gdzie szukać tego producenta, co to za nazwa bo z naklejki na logo nic się nie da odczytać.
Wyswietlacz i sterownik to 2 rozne bajki, jak kazdy chinol jest to składane z tego co tam akurat mają na składzie. Tu chodzi o ustalenie nazwy producenta sterownika. Nie chce ustalacz jaki kabel do czego idzie tylko kupic gotowy sterownik.
Producent ma wiele sposobów aby jego sterownik silnika współpracował tylko z jego wyświetlaczem, wystarczy modyfikacja oprogramowania bez ingerencji w hardware. Dlatego szukać należy całego kompletu. Tu mamy do czynienia z klonem, prawdopodobnie Brainpowera, co jeszcze bardziej komplikuje sprawę kompatybilności sterownika i LCD.
Ja bym zaczął od upewnienia się że winny jest sterownik silnika. Przecież zwykła awaria czujnika hamulca może powodować programowe wyłączenie wspomagania.
✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji producenta nietypowego kontrolera e-bike Pasebike EB05 z chińskiej produkcji, charakteryzującego się niestandardowymi wyprowadzeniami i 11-pinową okrągłą wtyczką. Kontroler jest przeznaczony do fatbike’a 20 cali z silnikiem o mocy nominalnej 750W (prawdopodobnie Bafang) z ograniczeniem do 250W i prądem 15A przy 48V. Użytkownik poszukuje sterownika plug and play, kompatybilnego z oryginalnym wyświetlaczem, gdyż standardowe zamienniki nie pasują. Wskazano, że wyświetlacz i sterownik mogą pochodzić z różnych źródeł, co utrudnia identyfikację producenta. Zwrócono uwagę, że producenci często zabezpieczają swoje sterowniki poprzez modyfikacje oprogramowania, co wymusza stosowanie kompletnych zestawów sterownik + LCD. Podejrzewa się, że omawiany kontroler może być klonem Brainpower, co komplikuje kompatybilność. Zalecane jest sprawdzenie, czy problem nie leży w czujniku hamulca, który może powodować programowe wyłączenie wspomagania. Alternatywnie sugerowano zakup popularnych zestawów sterownik + LCD, np. KT, lub naprawę oryginalnego sterownika. Wygenerowane przez model językowy.