logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wideodomofon IP na dwa monitory, zasilanie po skrętce, jak podłączyć?

brandowaw 24 Maj 2025 22:49 678 7
  • #1 21559246
    brandowaw
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam,
    potrzebuję porady od was odnośnie wyboru urządzenia jak i jego podłączenia.
    Chciałem zakupić wideodomofon do siebie do domu.
    W tej chwili na piętrze wychodzi mi kabel typu skrętka, na parterze wychodzi taki sam kabel ale elektryk go zdublował bo powiedział że może się przydać.
    Przewody te doprowadzone są do skrzynki teletechnicznej.
    W skrzynce znajduje się jeszcze jeden przewód, który wychodzi na zewnątrz w słupku przy furtce. Tutaj należy podłączyć kamerkę. Między kamerką nie mam żadnego przejścia do elektrozaczepu. Albo kabel będzie szedł po murku albo będę próbował przewiercić się do niego.
    Czy możecie polecić jakiś zestaw na dwa monitory i wytłumaczyć jak to podłączyć ?
    Zasilenie do monitorów musi być po przewodach internetowych.
  • #2 21559403
    niebieskipolo
    Poziom 27  
    Ocena: 131
    Określ jeszcze, czy to są dwa lokale, czy też monitory mają dzwonić razem.
    Czy potrzebujesz połączenia z domofonem przez smartfon? Taka funkcjonalność znacząco podnosi budżet.
  • #3 21559419
    brandowaw
    Poziom 10  
    Chciałbym żeby domofony dzwoniły razem. To tak dla wygody żebym nie musiał schodzić za każdym razem na dół żeby otworzyć.
    Połączenie przez smartfon nie jest mi potrzebne.
    Tak samo nie potrzebuje otwierać nim bramy. Tylko furtka.
  • #4 21559604
    niebieskipolo
    Poziom 27  
    Musi być IP?
    Jeśli nie, to z analoga tani i dobry, może być zestaw Dahua KTA-02 (np. w Ivel obecnie 329zł) + drugi monitor.
    Schemat połączeń jest w instrukcji.
    Kaseta bramowa jest z tworzywa, więc raczej nie nada się do jakiejś firmy, gdzie wchodzi kilkadziesiąt osób dziennie.
    Jeśli byś się zdecydował, to na wszelki wypadek zapytaj sprzedawcę, czy spełni wszystkie twoje wymagania.
  • #5 21559737
    brandowaw
    Poziom 10  
    Czy musi być IP?
    A czy zestaw który proponujesz da rade podłączyć po kablu internetowym?
    Ja już mam przygotowaną instalację i muszę teraz dobrać do tego urządzenia.
    Do monitorów też nie mam doprowadzonego zasilenia. Muszę zasilać przez przewód internetowy.
  • #6 21560024
    niebieskipolo
    Poziom 27  
    Ze schematu wnioskuję, że da radę: do monitora idą 4 żyły + na pozostałych 4 można puścić zasilacz (o ile odległość nie jest znaczna).
    Najlepiej zapytać dział techniczny sprzedawcy.
  • #7 21563471
    brandowaw
    Poziom 10  
    >>21560024
    Jestem już po montażu tego urządzenia.
    Wszystko działa ale mam jeszcze dwa pytania.
    Urządzenie zewnętrzne da się zamienić na jakiś inny model żeby kamera łapała większymi kątami?
    Mam niski murek i urządzenie wywoławcze wisi na 150cm więc widzę tylko torsy a nie twarze.
    I jeszcze nie mam elektrozamka.
    Teraz w furtce mam coś takiego
    Zbliżenie na metalowy zaczep zamka w bramce ogrodzeniowej, przygotowany pod montaż elektrozamka.
    Zbliżenie na zamontowany mechanizm zamka mechanicznego w furtce na murku z szarego betonu.
    Zbliżenie na zamek wpuszczany w furtce z zamontowaną blachą zaczepową i śrubami.
    Wystarczy kupić sama wkładkę? Czy to jest jakiś uniwersalny rozmiar?
  • #8 21563902
    niebieskipolo
    Poziom 27  
    brandowaw napisał:
    I jeszcze nie mam elektrozamka.

Przecież masz - R4 12.10

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano wideodomofonu IP z możliwością podłączenia dwóch monitorów, zasilanych po skrętce (kabel internetowy). Instalacja obejmuje dwa kable skrętki na piętrze i parterze oraz przewód do kamery przy furtce, bez osobnego przewodu do elektrozaczepu. Wymagano, aby monitory dzwoniły jednocześnie, bez integracji ze smartfonem i bez sterowania bramą, tylko furtką. Zaproponowano zestaw analogowy Dahua KTA-02 z dodatkowym monitorem jako tanią alternatywę, który można zasilić i połączyć po skrętce, o ile odległości nie są duże. Po montażu urządzenia pojawiły się pytania o możliwość wymiany kasety bramowej na model z szerszym kątem widzenia kamery, gdyż obecna kamera rejestruje tylko torsy osób. Dodatkowo poruszono kwestię elektrozamka – zaprezentowano zdjęcia istniejącego zamka w furtce i pytano o kompatybilność wkładki zamkowej, która okazała się standardowa (R4 12.10).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA