logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Whirlpool WIC 3C23 PEF – niecałkowite odpompowanie wody po wymianie pompy myjącej

SkoczekE 25 Maj 2025 15:21 531 6
REKLAMA
  • #1 21559733
    SkoczekE
    Poziom 2  
    Dzień dobry. Mam problem z odpompowywaniem wody ze zmywarki Whirlpool WIC 3C23 PEF. Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny. W sobotę założyłem zregenerowaną przez siebie pompę myjącą (wymiana łożysk). Po zamontowaniu i uruchomieniu programu ECO, delikatnie kapało na łączeniu i finalnie po ok. 1-1,5 h wyskoczył błąd 15. Wyciągnąłem pompę raz jeszcze, przeczyszczyłem w grzałce miejsce styku z uszczelką i nasmarowałem uszczelkę. Po ponownym zamontowaniu zero kapania, wszystko szczelne i cały cykl zakończony. Niestety woda została w komorze (niecała woda została odpompowana). Kolejny (inny) program i to samo. Pompa na koniec programu zostawiła ok. 30-50% wody w komorze. Jak włączam kolejny cykl, to zmywarka bez problemu odpompowuje pozostałość przed startem nowego programu. Filtr czyściutki, wąż sprawdzany pod światłem latarki wydaje się wręcz przezroczysty. Woda, która tam stoi, jest czysta i bez jakichś śmieci. Obecnie odpływa do wiadra. Zmywarka żadnych błędów nie wypluwa. Poradźcie, co może być nie tak.
    AI: Czy sprawdzał Pan działanie pompy spustowej (odpływowej) – czy była czyszczona lub czy słychać jej normalną pracę podczas próby odpompowania wody na końcu cyklu?
    Nic poza pompą myjącą nie sprawdzałem ani nie wyciągałem.
    AI: Czy podczas końcowej fazy programu, kiedy powinna być odpompowywana woda, słychać pracę pompy spustowej i czy woda wtedy faktycznie wypływa do wiadra?
    Słychać działającą pompę i woda wypływa do wiadra.
  • REKLAMA
  • #2 21559750
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1611
    SkoczekE napisał:
    W sobotę założyłem zregenerowaną przez siebie pompę myjącą (wymiana łożysk).

Wstawić NOWĄ pompę i problem zostanie rozwiązany.
    Amen!
  • REKLAMA
  • #3 21560298
    SkoczekE
    Poziom 2  
    Dziękuję za odp. Na ile to jest prawdopodobne, że to właśnie pompa za to odpowiada? Dałbyś radę jakoś rozwinąć tę diagnozę? Myślałem o zakupie nowej pompy, ale zastanawiał mnie fakt, że wraz z nowym programem zalegająca woda bez problemu była najpierw odpompowana. Czy to znaczy, że zregenerowana pompa może być na tyle już zużyta, że daje zbyt słabe ciśnienie i nie jest w stanie zdążyć odprowadzić całej wody, zanim skończy się cykl? Nie dodałem w poprzednim poście, że zanim pojawił mi się kod 15, to wcześniej wyrzucało średnio co 2-3 cykle kod błędu 2.
  • REKLAMA
  • #4 21560319
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 556
    Kolego, a czasami nie występuje tu efekt naczyń połączonych. Jeżeli wąż odpływu ( jego koniec) jest przy samym dnie wiaderka to po zakończeniu cyklu odpompowania poziom wody w wiaderku jest wyżej niż w zmywarce i woda się po prostu cofa. W mojej zmywarce (też Whirlpool)program 8 to tylko płukanie trwa 10 min. jeśli masz taki i w swojej zmywarce, to przyspieszy diagnozę. Uruchom ten program, a wąż odpływu przytrzymaj przy krawędzi wiadra tak aby po zakończeniu cyklu końcówka węża nie miała kontaktu z wodą. Być może zmywarce nic nie jest, a stara dobra fizyka robi Ci psikusa:)
  • #5 21560521
    SkoczekE
    Poziom 2  
    Sęk w tym, że właśnie tak robiłem. Program 8 u mnie to mycie wstępne, czyli też płukanie i trwa 12 min. Końcówka węża jest nad wiadrem jakieś 5-10 cm i nie ma połączenia z wodą po zakończonym cyklu.
  • REKLAMA
  • #6 21560619
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1611
    SkoczekE napisał:
    Na ile to jest prawdopodobne, że to właśnie pompa za to odpowiada?

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4112008.html#21481899

Pisałem już o tym wielokrotnie z czego wynikają dziwaczne błędy.

Zajechana pompa "sieje" idiotyczne błędy, bo elektronika nie wie czy woda jest w komorze.
  • #7 21565227
    SkoczekE
    Poziom 2  
    Pompa wymieniona, zmywarka zmywa aż miło. 4 cykle i brak błędów. Dziękuję za pomoc!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył niecałkowitego odpompowywania wody ze zmywarki Whirlpool WIC 3C23 PEF po wymianie zregenerowanej pompy myjącej. Po montażu pompy i uruchomieniu programu ECO pojawił się błąd 15, a woda pozostawała w komorze zmywarki (około 30-50%). Filtr i wąż odpływowy były czyste, a wąż nie był zatkany. Próby diagnozy obejmowały sprawdzenie położenia końcówki węża odpływowego względem poziomu wody w wiadrze, aby wykluczyć cofanie się wody. Ostatecznie problemem okazała się zużyta pompa, która nie generowała wystarczającego ciśnienia do całkowitego odpompowania wody w czasie cyklu. Po wymianie pompy na nową zmywarka działała poprawnie, bez błędów i z pełnym odpompowaniem wody.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA