Dzień dobry. Mam problem z odpompowywaniem wody ze zmywarki Whirlpool WIC 3C23 PEF. Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny. W sobotę założyłem zregenerowaną przez siebie pompę myjącą (wymiana łożysk). Po zamontowaniu i uruchomieniu programu ECO, delikatnie kapało na łączeniu i finalnie po ok. 1-1,5 h wyskoczył błąd 15. Wyciągnąłem pompę raz jeszcze, przeczyszczyłem w grzałce miejsce styku z uszczelką i nasmarowałem uszczelkę. Po ponownym zamontowaniu zero kapania, wszystko szczelne i cały cykl zakończony. Niestety woda została w komorze (niecała woda została odpompowana). Kolejny (inny) program i to samo. Pompa na koniec programu zostawiła ok. 30-50% wody w komorze. Jak włączam kolejny cykl, to zmywarka bez problemu odpompowuje pozostałość przed startem nowego programu. Filtr czyściutki, wąż sprawdzany pod światłem latarki wydaje się wręcz przezroczysty. Woda, która tam stoi, jest czysta i bez jakichś śmieci. Obecnie odpływa do wiadra. Zmywarka żadnych błędów nie wypluwa. Poradźcie, co może być nie tak.
AI: Czy sprawdzał Pan działanie pompy spustowej (odpływowej) – czy była czyszczona lub czy słychać jej normalną pracę podczas próby odpompowania wody na końcu cyklu?
Nic poza pompą myjącą nie sprawdzałem ani nie wyciągałem.
AI: Czy podczas końcowej fazy programu, kiedy powinna być odpompowywana woda, słychać pracę pompy spustowej i czy woda wtedy faktycznie wypływa do wiadra?
Słychać działającą pompę i woda wypływa do wiadra.
AI: Czy sprawdzał Pan działanie pompy spustowej (odpływowej) – czy była czyszczona lub czy słychać jej normalną pracę podczas próby odpompowania wody na końcu cyklu?
Nic poza pompą myjącą nie sprawdzałem ani nie wyciągałem.
AI: Czy podczas końcowej fazy programu, kiedy powinna być odpompowywana woda, słychać pracę pompy spustowej i czy woda wtedy faktycznie wypływa do wiadra?
Słychać działającą pompę i woda wypływa do wiadra.