logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyodrębnić plik .bin z BIOS Lenovo ThinkPad T15 Gen 2 (n34uj09w.exe, n34uj33w.exe)?

Yuiop28 29 Maj 2025 14:26 435 6
REKLAMA
  • #1 21563824
    Yuiop28
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam kolegów;

Przed napisaniem posta przeanalizowałem forum pod względem podobnego problemu i nie znalazłem nic ani żadnego programu.

Mam problem z wyodrębnieniem plików „.bin” z „.exe” do wgrania programatorem. Programator Reveltronics Revelprog-IS USB 2.0.
    Oglądałem na YT kilkanaście filmów /kanały np. Wielki Elektronik, Pola Masowe, Paweł Ostrówka, Nano Serwis, Napraw-Komputer, Daniel Rakowiecki/ z edycją BIOS-u w kościach specjalnymi programami typu „UniExtract”, „InnoExtractor”, „innoextract v1.8”, „InsydeImageExtractor Initial Release”, „InnoExtractor”, ale żadnym nie udało mi się edytować BIOS-u do Lenovo ThinkPad T15 Gen 2 i7.
    BIOS n34uj09w.exe ver. 1.42 oraz n34uj33w.exe ver. 1.66
    Żadnym z powyższych programów nie byłem w stanie edytować pliku BIOS, aby wydobyć z niego plik bin, aby wgrać poprzez programator.

Proszę o pomoc lub doradzenie, jaki program jest w stanie to zrobić. W załączniku oba pliki BIOS-u ściągnięte ze strony supportu Lenovo.
    Załączniki:
    • n34uj33w.exe (17.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • n34uj09w.exe (12.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21564480
    Yuiop28
    Poziom 11  
    >>21563832
    Próbowałem tym programem i zawiesiłem się na wyborze modelu, gdyż nie ma żądanego, dlatego poprosiłem o pomoc tutaj.
  • #4 21564652
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Instalator ma opcję rozpakowania do folderu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21564883
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8246
    Na wstępie warto jasno ustalić, że z tych plików aktualizacji nie wypakuje Kolega kompletnego wsadu do zaprogramowania pamięci flash.

Oba instalatory mają, jak wskazał Kolega wyżej, opcję "extract only". W wypakowanych katalogach są podkatalogi o nazwach N34ET42W z jednej z tych aktualizacji, albo N34ET66W oraz N3WET26W z drugiej. W tych folderach są pliki FL1 oraz FL2 będące częścią wsadu, ale nie jest to gotowiec do wgrania. Pliki FL2 to zawartość wsadu EC z tego co widzę, pliki FL1 to jakaś większa część wsadu, prawdopodobnie BIOS REGION (czyli wciąż jeszcze nie cały wsad), ale w różnych wersjach aktualizacji mają one minimalnie różny rozmiar, więc może zawierają one jakieś nadmiarowe informacje, których trzeba się wcześniej pozbyć, żeby taki plik wykorzystać do zbudowania własnego wsadu.

Własny wsad najlepiej budować na podstawie zgranego ze swojego laptopa uszkodzonego wsadu. Ma się wtedy do dyspozycji kompletną strukturę tego pliku, w szczególności descriptor region (informacje o zawartości i całego wsadu), można również wydobyć dane DMI (zaprogramowany model, numer seryjny, UUID komputera, itd), a także licencja Windows, jeśli był preinstalowany na sprzęcie.

Mając totalnie zniszczony wsad oryginalny można najłatwiej próbować zbudować wsad dla siebie na podstawie cudzych wsadów krążących w sieci. Same dane z pliku aktualizacji będą raczej niewystarczające.
  • REKLAMA
  • #6 21565980
    Yuiop28
    Poziom 11  
    >>21564652 >>21564652
    Jak wypakuję w 7zip, to mam takie pliki. Postaram się ten z największą objętością, zgodnie z informacją od kolegi Matuzalem, zmienić rozszerzenie na .bin i uruchomił się. Teraz zgodnie z informacją dt1 porównam oryginalny wsad z płyty o ver. BIOSu n34uj09w z tym ściągniętym ze strony supportu Lenovo.
    Oczywiście poinformuję o postępach.

Zrzut ekranu przedstawiający okno Eksploratora Windows z rozpakowanymi plikami BIOS oraz forum z dyskusją dotyczącą plików wsadu.

Zrzut ekranu przedstawiający otwarte okno Eksploratora Windows z folderem n34uj09w oraz widoczną dyskusją na forum internetowym.

Oczywiście serdecznie dziękuję wszystkim z pomocą.

Dodano po 9 [minuty]:

>>21564883
    To jak dobrze przeanalizowałem twoją odpowiedź dt1, to oprócz odczytania kości BIOSu muszę jeszcze odczytać pamięć KBM i dobrze zinterpretowałem, że odczytam to za pomocą SVON4.
    Dużo mi teraz wyjaśniło się, to cenne informacje dla kogoś pogłębiającego tajemną wiedzę z tego zakresu.

Bardzo pomogłeś dt1, dzięki jeszcze raz za wyjaśnienia.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wyodrębnienia pliku .bin z plików aktualizacji BIOS Lenovo ThinkPad T15 Gen 2 (n34uj09w.exe, n34uj33w.exe) w celu wgrania go programatorem Reveltronics Revelprog-IS USB 2.0. Próby użycia narzędzi typu UniExtract, InnoExtractor, InsydeImageExtractor oraz 7-Zip nie pozwoliły na uzyskanie kompletnego wsadu BIOS do zaprogramowania pamięci flash. Instalatory BIOS mają opcję "extract only", która wypakowuje katalogi zawierające pliki FL1 i FL2 – części wsadu, gdzie FL1 to prawdopodobnie region BIOS, a FL2 to wsad EC, jednak nie jest to gotowy plik .bin do programatora. Zalecane jest posiadanie oryginalnego wsadu z uszkodzonego laptopa dla uzyskania kompletnej struktury, w tym descriptor region. Dodatkowo konieczne jest odczytanie pamięci KBM, co można wykonać za pomocą narzędzia SVON4. Wskazano, że bezpośrednie uruchomienie instalatora i wybranie opcji "extract only" jest lepsze niż próby rozpakowywania archiwów 7-Zip.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA