logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opel Astra J 2019 – auto nie odpala po wymianie radia

pigryc 30 Maj 2025 17:01 843 8
REKLAMA
  • #1 21564948
    pigryc
    Poziom 2  
    Dzień dobry.

Wymieniałem dziś radio w moim Opel Astra J (2019) z oryginalnego na androidowe od Chińczyka, zachęcony tym filmem - https://www.youtube.com/watch?v=7fvjj4Rk3TM

Cały proces wymiany jednego na drugie przeszedł w sumie bardzo sprawnie - nowe radio działa, łapie internet itd. Już miałem montować wszystko na gotowo, ale coś mnie wzięło, by jeszcze spróbować odpalić samochód - co się nie udało. Auto aktualnie wyświetla kody błędów - 68 i 59. Po przekręceniu kluczyka słychać tylko jeden 'pyk' i to wszystko (wycieraczki po włączeniu potrafią zrobić jeden ruch, ale zaciąć się przy powrocie).

Odłączyłem nowe radio i podpiąłem stare, licząc, że problem się dzięki temu rozwiąże, jednak nic to nie dało (stare radio nie włącza się w ogóle).

Nie wiem, co robić, co mogłem zrobić źle? Sporo osób zmienia te radia samemu i nie widać, by mieli jakiekolwiek problemy kiedykolwiek ;/

Czy macie jakieś sugestie, co mogłem popsuć i jak to naprawić? Pojechałbym do mechanika, ale nie mam nawet jak :x

AI: Czy podczas wymiany radia odłączałeś akumulator, czy wszystko robiłeś „na podpiętym”?
    Auto było wyłączone, jednak nie odpinałem akumulatora.
  • REKLAMA
  • #2 21564973
    ste
    Poziom 28  
    Ocena: 278
    Prawdopodobnie po prostu padł akumulator.
  • REKLAMA
  • #3 21565015
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 402
    Jak tylko słychać puk lub dwa to akumulator rozładowany.
  • REKLAMA
  • #4 21565030
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3753
    Pytanie, czy ten "pyk" jest po włączeniu zapłonu, czy przy próbie rozruchu, bo "przekręcenie kluczyka", to bardzo nieprecyzyjne określenie. Dodatkowo - jak zachowują się kontrolki przy próbie rozruchu?
  • REKLAMA
  • #5 21566229
    pigryc
    Poziom 2  
    Naładowałem akumulator i auto odpala. Dziwne jednak są dwie rzeczy:

1. Akumulator wedle prostownika był naładowany w ~30%... czy to możliwe, że auto nie chce odpalić przy takim poziomie naładowania?
    2. Ponieważ androidowe radio działa i auto odpala, postanowiłem zamontować je na gotowo. Przekręciłem kluczyki na pierwszą pozycję, by móc dostosować różne funkcje radia. Całość trwała jakieś 30-40 min. Po tym czasie chciałem ostatecznie wszystko sprawdzić i skończyć robotę, a tu niespodzianka - auto znów nie odpala. Po podpięciu do prostownika tak jak wcześniej naładowanie pokazuje ~30%. Czy to możliwe, że akumulator rozładował się od samego mojego ustawiania androida?

Boję się jechać autem gdziekolwiek, bo mam wrażenie, że nowe radio wyładowuje akumulator.

Spróbuję jutro włożyć naładowany akumulator w 100% i zostawić je na cały dzień, aby sprawdzić, czy nie zjada prądu.

Może ktoś się spotkał z czymś takim?
    Poniżej zdjęcie akumulatora i bezpośredni link do zakupionego radia

Wersja S6 - https://pl.aliexpress.com/item/10050085410281...in.53.7c781c24JI3iCh&gatewayAdapt=glo2pol
    Zbliżenie na etykietę akumulatora samochodowego marki GM, z parametrami technicznymi i oznaczeniami.
  • #6 21566234
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1130
    Jeśli masz wszystkie bezpieczniki oryginalne, to raczej nie ma szans, by wystąpił tak duży pobór prądu przez okolice radia, by Ci rozładowywał akumulator 60 Ah. Po prostu albo coś by dymiło, albo by bezpieczniki zadziałały.

Myślę raczej, że po prostu akumulator jest bliski końca żywotu, a z doświadczenia wiem, że jeśli do akumulatora wprowadzi się 1 Ah, to wystarcza to na jedno odpalenie silnika 1.6 (o ile akumulator ma wystarczającą rezystancję wewnętrzną).

Pewnie robisz wszystkie operacje na otwartych drzwiach, świecą lampki w kabinie, itp..? Po prostu aku może kończy żywot (jest od nowości?), a wcześniej nie miałeś jak tego zaobserwować.

pigryc napisał:
    Spróbuję jutro włożyć naładowany akumulator w 100% i zostawić je na cały dzień aby sprawdzić czy nie zjada prądu.

Albo wrzuć stare radio i pobaw się nim godzinę, zobaczymy.
  • #7 21566299
    pigryc
    Poziom 2  
    Ture11 napisał:
    Pewnie robisz wszystkie operacje na otwartych drzwiach, świecą lampki w kabinie, itp..? Po prostu aku może kończy żywot (jest od nowości?), a wcześniej nie miałeś jak tego zaobserwować.

Odłączyłem akumulator przy montowaniu radia drugi raz i podłączyłem dopiero, jak złożyłem wszystko do kupy na gotowo.
  • #8 21566344
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 402
    Kontrola aku pod kątem kondycji trzymania (pomimo naładowania aku na stole może się rozładować lub mieć tzw. wewnętrzne zwarcie jednej celi), kontrola upływności instalacji, no i jak silnik Diesla, podejrzany przekaźnik świec żarowych.
  • #9 21570475
    pigryc
    Poziom 2  
    Problemem okazał się bezpośrednio akumulator z 2015 roku, który nie trzymał w ogóle prądu. Po wymianie na nowy wszystko śmiga — razem z radiem.

Kwestia przypadku, że padł akurat, jak radiem wyładowałem go do 0.

Dziękuję wszystkim za pomoc, temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Astra J (2019) po wymianie oryginalnego radia na androidowe chińskie radio pojawił się problem z odpaleniem auta. Po przekręceniu kluczyka słychać był tylko pojedynczy dźwięk „pyk”, a samochód nie uruchamiał się, wyświetlając błędy 68 i 59. Po odłączeniu nowego radia i podłączeniu starego radio nie działało, a problem z rozruchem pozostał. Przyczyną okazał się rozładowany akumulator, który według prostownika miał około 30% naładowania. Po naładowaniu akumulatora auto odpaliło, jednak po dłuższym czasie ustawiania radia akumulator ponownie się rozładował. Sugerowano sprawdzenie stanu akumulatora, możliwych upływów prądu oraz kondycji instalacji elektrycznej. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana starego, wyeksploatowanego akumulatora z 2015 roku na nowy, co przywróciło pełną funkcjonalność auta i radia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA