logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć muzykę do testowania sprzętu audio? Bas i wysokie tony

dido78 17 Gru 2005 15:52 4912 11
REKLAMA
  • #1 2092021
    dido78
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Mam takie pytanie gdzie mozna znalesc muzyke do przetestowania sprzetu zarowno basu jak i tych wysokich.
    Moze ktos poda mi linka do stronki albo wysle mi na maila jak cos posiadacie

dido78(_at_)go2.pl

z gory dziekuje:D:D:D:D:D
  • REKLAMA
  • #2 2092038
    Krook
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Jeżeli masz naprawdę dobry sprzęt i chcesz go naprawdę sprawdzić to nie mp3-kami tylko pożycz od kogoś płytę audio CD z muzyką poważną. Większej różnorodności dźwięków nie znajdziesz.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 2093283
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 371
    Dobry generator, a na wyjściu oscyloskop i miernik mocy i zniekształceń, fajna zabawa ;)
  • #7 2093611
    dido78
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Dzieki za linki przydaja sie do sprawdzenia sprzetu.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2093648
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Witam ja mam płyte nawet nie wiem z kąd z czyms takim jak ponizej
    :::
    próbka najniższych cześtotliwości
    68Hz, 63Hz, 58Hz, 53Hz, 48Hz, 43Hz
    glos kobiecy nagrany w fazie akustycznej,
    głos kobiecy w przeciw fazie
    utwór w którym bas jest bardziej odczuwalny niz slyszalny
    utwor do oceny tonów średnich i wysokich
    utwór z tonami nisko srednimi głos męski
    rózowy szum

i jeszcze są na niej 4 kawałki ale nie moge zlokalizowac kto jest wykonawca choć jednego 1

pozdrawiam marniu
  • #9 2094383
    Misian@
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Moim zdaniem jeśli chcesz szpanowac basem i jakościa muzy to polecam rap. Amerykanski to prawdziwy odlot. Gdzieś przeczytałem że Three 6 Mafia to zespół specjalnie stwożony do CarAudio ze względy na Bas
    Ja sam ostatnimi czasy zaciągnołem sie do tego typu muzy, czyli rapu, a bardziej do Three 6 Mafia i DJ'a Paul'a <W szczególności utworek "Glock In My Draws">
    Nooo i Jeszcze "Late Nite Tip" Three 6 Mafi :D :D
    Ale muza poważna też jest Ok ;)
    Bass w aucie i jakośc to normalnie mażenie prawie każdego maniaka muzycznego, bo kto nie powie że masażyk pleców w tępie Rapu nie jest miły... :D :D
    Co do basy odczówanego to sa to częstotliwości żędu 20...30 Hz i na ta częstotliwość żeby "częsło" autem to juz trzeba troszkę więcej mocy ;)

Pozdrawiam i włóż sobie zatyczki do uszu przy "Late Nite Tip" hehe
  • #10 2096357
    mike21
    Poziom 29  
    Ocena: 26
    Czy ma ktoś cos takiego??Jest to kawałek do sprawdzania suba ale nigdzie nie moge tego znaleść- track 1 from cd 1 of the EMNB album
    Pozdro!!!
  • #11 2102318
    renard m.
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Polecam Requiem - Mozarta w wykonyniu orkiestry Bernsteina lub Jeden z koncertow wiolonczelowych w/w Amadeusza Wolfganga np. w wykonaniu londynskiej orkiestry symfonicznej....Jacques Loussier tez jest niezly - ale to nie jest muzyka dla wiekszosci tylko dla ludzi ktorzy buduja cos dla brzmienia nie dla "lupanki" coby lusterka skakaly... :D
  • #12 2117793
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    widzialem na allegro za 15 ziko taki tescik to wszystkich tonow:P
    poszukaj a znajdziesZ:p tylko nie przesadzaj na basie bo membrane wywali hehe

Podsumowanie tematu

✨ Do testowania sprzętu audio, zwłaszcza w zakresie basów i wysokich tonów, zaleca się korzystanie z płyt audio CD z muzyką poważną, która oferuje szerokie spektrum dźwięków i lepszą jakość niż pliki MP3. W dyskusji podano kilka przydatnych linków do stron z plikami testowymi i muzyką do odsłuchu, m.in. elektroda.net, realmofexcursion.com oraz hexibase.com, gdzie dostępne są testy tonalne i sygnały testowe (np. fale kwadratowe, decybele, szumy różowe). Polecano także użycie generatora sygnału wraz z oscyloskopem i miernikiem mocy do precyzyjnej analizy. Wśród rekomendowanych utworów znalazły się nagrania klasyczne, takie jak Requiem Mozarta w wykonaniu orkiestry Bernsteina czy koncerty wiolonczelowe Amadeusza Mozarta, które służą do oceny jakości brzmienia. Dla miłośników mocnego basu wskazano muzykę rapową, zwłaszcza utwory zespołu Three 6 Mafia, które charakteryzują się niskimi częstotliwościami basu (20-30 Hz). Wspomniano także o płycie zawierającej próbki niskich częstotliwości (43-68 Hz), głosy nagrane w fazie i przeciwfazie oraz różowy szum, przydatne do testów subwooferów. Na aukcjach internetowych można znaleźć specjalne płyty testowe obejmujące pełne pasmo tonalne. Podkreślono ostrożność przy testowaniu basów, aby nie uszkodzić membran głośników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA