logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda CX-7 2.2 diesel – szarpanie przy niskich prędkościach, drgania silnika z klimatyzacją

arti154 03 Cze 2025 11:28 1173 8
REKLAMA
  • #1 21568425
    arti154
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich,
    mam taki problem w Mazda CX-7 2.2 diesel:
    podczas jazdy z małą prędkością i stałym gazem na pierwszym lub drugim biegu czuję szarpanie, czyli tzw. żabkowanie. Dodatkowo podczas załączania się sprężarki klimy zaczyna się trochę trząść silnik, tak jakby miał za mało mocy na wolnych obrotach.
    Auto przyspiesza dobrze, nie ma żadnych błędów, wtryskiwacze nowe, filtr paliwa nowy, DPF wypala się prawidłowo.
    Czy ktoś ma pomysł, co to może być?
    Dodam, że wszyscy mechanicy mówią, żeby jeździć, bo nic nie znajdują, a ja ewidentnie twierdzę, że to żabkowanie nie jest normalne, bo w żadnym innym samochodzie takiego nie było.
    AI: Czy zauważyłeś, czy to szarpanie i drgania występują zarówno na zimnym, jak i na rozgrzanym silniku?
    tak
    AI: Czy były sprawdzane poduszki silnika/skrzyni biegów oraz czy ktoś kontrolował szczelność układu dolotowego (np. przewody, przepływomierz)?
    hydropoduszka nowa, poduszki skrzyni podobno dobre, przewody szczelne, przepływomierz podmieniany na nowy, nic nie zmienia
  • REKLAMA
  • #2 21568447
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    To parametry live data podczas problemu. Pierwsze cisnienie szyny CR. Cisnienie w kolektorze. Parametry EGR. Dawki wtrysku. Czy też widać falowanie.
  • #3 21568485
    arti154
    Poziom 11  
    Na szybko mam taki wykres zrobiony, gdy szarpało, jazda na drugim biegu z obrotami około 1600/min. Pozostałe parametry muszę nagrać.

Wykres parametrów silnika: ciśnienie paliwa, przepływ masowy powietrza i napięcie MAF odczytywane podczas jazdy na drugim biegu.
  • REKLAMA
  • #4 21568620
    sigwa18
    Poziom 43  
    Zadane ciśnienie faluje. Czyli jakiś czujnik daje sygnał że dawka faluje.
  • REKLAMA
  • #5 21570438
    arti154
    Poziom 11  
    Co może powodować takie falowanie ?
  • REKLAMA
  • #6 21570922
    sigwa18
    Poziom 43  
    Nawet problem podawaniem paliwa. Filtr paliwa kiedy zmieniany?
  • #7 21573619
    arti154
    Poziom 11  
    filtr paliwa jest nowy
  • #8 21588421
    pinio555
    Poziom 1  
    Mam podobne objawy.
    Drgania na wolnych obrotach na zimnym i ciepłym oraz szarpanie przy jeździe bez przyspieszania.
    Zauważyłem, że skacze napinacz i podczas uruchamiania pasek osprzętu piszczy.
    Wymieniłem praktycznie wszystkie rolki, poduszki, podmieniłem wtryskiwacze, filtry nowe.
    Wymienione świece.
    Parametry korekt w normie.
    Nie mam już pomysłu, co jeszcze można sprawdzić.
    Proszę dać znać, jak uda się zlokalizować przyczynę.
    Pozdrawiam
  • #9 21588742
    sigwa18
    Poziom 43  
    Sprzęgło jednokierunkowe na alternatorze sprawdzone?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Mazda CX-7 2.2 diesel występuje problem szarpania (tzw. żabkowania) przy niskich prędkościach i stałym obciążeniu na pierwszym lub drugim biegu oraz drgania silnika podczas załączania sprężarki klimatyzacji, szczególnie na wolnych obrotach. Pomimo braku błędów diagnostycznych, nowych wtryskiwaczy, nowego filtra paliwa i prawidłowego wypalania DPF, problem utrzymuje się. Analiza parametrów live data wykazała falowanie ciśnienia szyny Common Rail oraz ciśnienia w kolektorze, co sugeruje niestabilność dawki paliwa lub błędne sygnały z czujników. Możliwe przyczyny to problemy z podawaniem paliwa, choć filtr paliwa jest nowy. Inny użytkownik zgłasza podobne objawy, dodając, że skacze napinacz paska osprzętu i słychać piszczenie paska przy uruchamianiu, mimo wymiany rolek, poduszek, wtryskiwaczy, filtrów i świec oraz prawidłowych korekt parametrów. Pojawiła się sugestia sprawdzenia sprzęgła jednokierunkowego na alternatorze jako potencjalnej przyczyny drgań i szarpania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA