logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Semia C24 – rosnące ciśnienie przy podgrzewaniu wody, czy samodzielnie naprawić?

_hausi_ 03 Cze 2025 13:20 156 5
  • #1 21568537
    _hausi_
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam!
    Jestem szczęśliwym posiadaczem pieca Semia C24. Piec ogólnie działa od wielu lat bez większych problemów, ale ostatnio przy używaniu ciepłej wody (z nieaktywnym obecnie ogrzewaniem) zaczęło sukcesywnie rosnąć ciśnienie – po osiągnięciu 3,5 bara piec zaczyna zrzucać wodę. Potrafię spuścić nieco wody z układu, ale problem występuje nadal i po paru dniach ciśnienie znowu jest na tyle wysokie, że piec zaczyna zrzucać wodę. Z możliwych przyczyn, które udało mi się "wyczytać", jest zapchany wężyk do naczynia przeponowego i za niskie ciśnienie powietrza w przeponie – pytanie mam, czy jako laik od pieców mogę samodzielnie przeczyścić wężyk i dopompować powietrze, czy też jest to sprawa skomplikowana i wymaga serwisanta. Jeśli uważacie, że jest to w gestii laika, to poproszę o krótki instruktaż. Z góry dzięki!
    AI: Czy masz dostęp do podstawowych narzędzi, takich jak manometr do sprawdzenia ciśnienia w naczyniu przeponowym i pompkę z manometrem (np. do roweru lub samochodu)?
    Nie
    AI: Czy próbowałeś już samodzielnie sprawdzić lub dopompować ciśnienie w naczyniu przeponowym, czy na razie tylko czytałeś o tej możliwości?
    Nie
  • #2 21568541
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4561
    Czytając odpowiedzi na zapytania AI uważam, że same chęci to za mało.
  • #3 21568614
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    Wezwij serwisanta - będzie szybciej, pewniej i bez dodatkowych strat może okazać się że taniej niż samemu.
  • #4 21569219
    _hausi_
    Poziom 6  
    >>21568541 >>21568541 Żebyśmy się dobrze zrozumieli - pożyczyć pompkę z manometrem to nie problem. Potrzebuję opinii kogoś, kto już sam zajmował się podobnym problemem i to podpowiedź dotyczącą trudności wykonania tej czynności i ewentualnych zagrożeń. Przy czym proszę o pomoc merytoryczną.
  • Pomocny post
    #5 21569797
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    Jeśli chcesz - to proszę bardzo:
    1. wyłączamy kocioł z prądu - wtyczkę z gniazdka
    2. zamykamy zawory odcinające na CO: zasilanie i powrót
    3. naciskamy wentyl w naczynku przeponowym i sprawdzamy czy leci powietrze czy woda czy nic nie leci - jak leci woda to oznacza że naczynie przeponowe jest do wymiany i dalej już sami nic nie zrobimy - jak leci powietrze lub nic nie leci to możemy przystąpić do dalszych prac
    4. spuszczamy wodę CO z kotła zaworem spustowym i pozostawiamy otwarty zawór spustowy
    5. bierzemy pompkę/kompresor z manometrem i pompujemy: minimum 0,75bar (to jest fabryczne ciśnienie) ale ciśnienie w naczyniu powinno zależeć od wysokości statycznej instalacji CO (różnica wysokości pomiędzy kotłem a najwyższym grzejnikiem w [1m = 0,1bar] + naddatek 0,2bar, ale nie mniej niż 0,75bar) sprawdzamy wentyl czy nie puszcza
    przy pompowaniu czekamy aż przestanie lecieć woda z zaworu spustowego
    6. zakręcamy zawór spustowy
    7. otwieramy zawory odcinające na CO i dopuszczamy wody do instalacji CO = ciśnienie w instalacji CO powinno być wyższe o 0,5 bar powyżej ciśnienia poduszki powietrznej w naczyniu
    8. włączamy i odpowietrzamy kocioł

Co może pójść nie tak:
    1. zamykając zawory odcinające mogą się nie zamknąć lub zacząć przeciekać
    2. wentyl może się zablokować i trzeba go będzie wymienić, może też się rozlecieć i nie da się go wykręcić i trzeba wymieniać całe naczynko
    3. naczynko może puszczać wodę wentylem czyli przepona jest pęknięra i trzeba mieć nowe naczynko
    4. jak spuścimy wodę z kotła i będziemy pompować kompresorem to syf w kotle (muł) może gdzieś coś zatkać lub jakiś paproch wpadnie w wirnik pompy i będzie furkotać
    5. po zakręceniu zaworu spustowego może przepuszczać jeśli jakiś bród/syf spowoduje nie pełne zamknięcie
    6. nie poprawne lub nie pełne odpowietrzenie kotła może spowodować awarię kotła/pompy
  • #6 21570261
    _hausi_
    Poziom 6  
    >>21569797 Dzięki wielkie! Właśnie o taką informację mi chodziło!
REKLAMA