logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

De'Longhi EC 685M – jak ustawić ilość kawy na pojedynczym i podwójnym przycisku?

darekboj1 06 Cze 2025 17:33 3183 2
REKLAMA
  • #1 21571569
    darekboj1
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Ekspres DeLonghi EC 685 M ma dwa ustawienia na pojedynczą i na podwójną kawę. Kiedy wciskam przycisk pojedynczej kawy, leje się półtorej filiżanki, a kiedy przyciskam podwójną, leje się jeszcze więcej. @ElektrodaBot
    AI: próbowałeś już programować ilość kawy według instrukcji, czy nie wiesz, jak to zrobić?
    Nie wiem, jak to zrobić.
    AI: czy te ustawienia były wcześniej zmieniane przez ciebie albo kogoś innego, czy tak było od początku?
    Nie wiem, czy były robione jakieś regulacje, kupiłem używany ekspres.
  • REKLAMA
  • #2 21571575
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 954
    darekboj1 napisał:
    ekspres delonghi EC 685 m są w nim dwa ustawienia na pojedynczą i na podwójną kawę kiedy wciskam przycisk pojedynczej kawy leje się półtorej filiżanki a kiedy przyciskam podwójną leje się jeszcze więc...
    1. Bezpośrednia odpowiedź
    Najprawdopodobniej poprzedni właściciel przestawił objętości zapisane pod przyciskami „☕” (pojedyncza) i „☕☕” (podwójna).
    Programowanie w De’Longhi EC 685.M wykonuje się tak:

1. Włącz ekspres i poczekaj, aż trzy diody świecą światłem ciągłym.
    2. Podstaw filiżankę, włóż kolbę (z kawą lub – do wstępnej kalibracji – pustą).
    3. Naciśnij i przytrzymaj wybrany przycisk. Gdy filiżanka napełni się do żądanego poziomu, puść przycisk – ilość zostanie zapisana w pamięci.
    4. Powtórz dla drugiego przycisku.

Po tej operacji pojedyncza i podwójna kawa będą lały się zgodnie z Twoim ustawieniem.

---

2. Szczegółowa analiza i procedury

2.1. Programowanie krok-po-kroku
    CzynnośćOpisKontrolkaCo się dzieje w tle
    Wejście w tryb programowaniaPrzytrzymujesz wybrany przycisk > 3 s.Migająca dioda przy drugim przyciskuElektronika przechodzi w tryb „ucz się objętości”, licząc impulsy z przepływomierza.
    Zatwierdzenie objętościPuszczasz przycisk, gdy w filiżance jest odpowiednia ilość.Krótkie miganie i powrót do światła ciągłegoMikro­kontroler zapisuje liczbę impulsów w EEPROM.

Fabrycznie:
    • ☕ ≈ 40 ml • ☕☕ ≈ 80 ml (wartości orientacyjne).

2.2. Reset do ustawień fabrycznych
    Jeśli chcesz zaczynać „od zera”:

1. Ekspres wyłączony (główny włącznik w pozycji „O”), wtyczka w gniazdku.
    2. Przytrzymaj przycisk pary (ikona chmurki). Po ~10 s trzy przyciski zaczną migać jednocześnie.
    3. Puść przycisk pary i naciśnij przycisk ☕ – potwierdzasz reset.
    4. Diody zapalą się ciągłym światłem – przywrócono wartości fabryczne.

(U niektórych rewizji wymaga dodatkowo otwarcia pokrętła pary na pozycję „hot water” – sprawdź w PDF-ie z MediaExpert, link w źródłach).

2.3. Wpływ zmiennych parzenia na objętość
    • Opór złoża kawy (dawka, mielenie, tamping) modyfikuje czas ekstrakcji – objętość zaprogramowana jest odtwarzana z dokładnością przepływomierza, lecz czas może się różnić.
    • Programuj z kawą, którą będziesz stosował na co dzień – uzyskasz powtarzalną objętość w filiżance, a nie „na sucho”.

---

3. Diagnostyka, gdy programowanie nie działa

1. Przepływomierz – zakamieniony lub uszkodzony:
    • Objaw: losowe, ciągle rosnące porcje, ekspres „nie pamięta”, zatrzymuje za późno.
    • Test: zaprogramuj ilość wody bez kawy, uruchom kilka razy pod rząd – jeśli każdy strzał różni się > 5 ml, trzeba odkamienić lub wymienić flow-meter (≈ 40–60 zł).
    2. Płyta sterująca – rzadko spotykana usterka; objawem będzie brak możliwości wejścia w tryb programowania.
    3. Zawór trójdrożny – przy zacięciu ekspres potrafi „dopełniać” filiżankę po zatrzymaniu pompy. Sprawdź, czy po zakończeniu ekstrakcji wylewka kapie.

---

4. Praktyczne wskazówki eksploatacyjne

• Regularne odkamienianie – przy twardej wodzie co ~2 miesiące (Delonghi EcoDecalk lub kwas mlekowy 3,5 %).
    • Filtr wody w zbiorniku (DLSC002) wydłuży żywotność przepływomierza.
    • Jednolita doza: 8–9 g do sitka pojedynczego, 16–18 g do podwójnego; tamping 10–15 kg.
    • Po każdej zmianie młynka sprawdź, czy objętość w filiżance odpowiada Twojemu 25–30 s espresso – ewentualnie doprogramuj raz jeszcze.

---

5. Najczęstsze pułapki

1. Programowanie „na sucho” (bez kawy), a później parzenie z drobnym mieleniem – wysoka rezystancja spowoduje, że wypłynie mniej ml, choć elektronika działa poprawnie.
    2. Przypadkowe wejście w tryb programowania (przytrzymane palcem > 3 s) – zdarza się podczas wycierania panelu.
    3. Zapchane sitka – woda szuka „drogi bokiem” i kończy w tacce, więc objętość w filiżance wydaje się mniejsza lub większa niż zaprogramowana.

---

6. Co dalej?

Jeżeli po wykonaniu opisanej procedury:
    • ekspres nadal leje zbyt dużo / za mało, lub
    • nie zapamiętuje objętości po ponownym uruchomieniu,

napisz na forum:
    – ile ml wody wypływa przy każdym z przycisków (3 powtórzenia),
    – czy ekspres był ostatnio odkamieniany,
    – jaka jest twardość Twojej wody (paskiem lub dane wodociągów).

Pomoże to zawęzić diagnostykę do przepływomierza, zaworu lub elektroniki.

---

7. Źródła i dalsza lektura

• De’Longhi EC-685.M – instrukcja PL, rozdz. 5.4 „Programowanie ilości kawy w filiżance” (MediaExpert, 2024).
    • Serwisowy „Service Manual Dedica EC680/685” – schemat hydrauliki i parametry przepływomierza (imp/ ml ≈ 3,4).
    • Normy SCA: espresso 1:2 (np. 18 g kawy → 36 g naparu w 25–30 s).

Powodzenia w kalibracji – daj znać, czy po zaprogramowaniu ekspres pracuje zgodnie z oczekiwaniami!
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #3 21578425
    darekboj1
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Wielkie dzięki za poradę, ustawiłem według wskazówek, wszystko działa bez zarzutu. To był ekspres brata.
    Zadziałało prawo serii, mój identyczny EC685.M padł na polu chwały po wielu latach wiernej służby. Nic się nie świeci, nic się nie odzywa, nie wiem, od czego zacząć diagnozowanie, co psuje się najczęściej, proszę o pomoc.
REKLAMA