Witam
Mam zagwozdkę z podłączeniem okapu z wylotem fi150 do prostokątnego wylotu 75x150.
Celem jest jak najcichsza praca.
Nie przypilnowałem sprawy i budowlańcy zamontowali właśnie rzadko spotykany prostokątny wylot.
Dodatkowo w takim miejscu, że po wykonaniu zabudowy kuchni nie jest w jednej linii z wylotem okapu.
Specjalnie kupiłem cichy okap Ciarko Duo, który na dwóch pierwszych biegach nie przekracza 43 dB.
Czy podłączenie po skosie zwiększy głośność?
Jaką kombinację podłączenia najlepiej zastosować?
Niestety nie znalazłem nigdzie kolanka 75x150 na fi 150, więc do głowy przychodzi:
- kanał fi150 redukcja fi150 na fi125 kolanko fi125 na 75x150
Wychodzę z założenia, że im większa średnica wylotu, na jak najdłuższej odległości, tym ciszej?
Ale czy to ma znaczenie, jeśli na końcu jest mały wylot prostokątny.
Czy da się wyliczyć, dla powyższej konfiguracji, jaka będzie głośność pracy okapu?
Dzięki za wszelkie sugestie.
AI: Jaka jest dokładna długość kanału od wylotu okapu do wylotu na zewnątrz oraz ile i jakie kąty mają ewentualne kolanka na tej trasie?
Długość od wylotu okapu do kanału to 36 cm.
Kolanka i redukcje trzeba wybrać.
AI: Z jakiego materiału wykonany jest kanał wentylacyjny (plastik, metal, elastyczny, sztywny)?
Kanał wentylacyjny okrągły fi150 mm długość 100 cm 1 mb PCV VENTS 1100-6
Mam zagwozdkę z podłączeniem okapu z wylotem fi150 do prostokątnego wylotu 75x150.
Celem jest jak najcichsza praca.
Nie przypilnowałem sprawy i budowlańcy zamontowali właśnie rzadko spotykany prostokątny wylot.
Dodatkowo w takim miejscu, że po wykonaniu zabudowy kuchni nie jest w jednej linii z wylotem okapu.
Specjalnie kupiłem cichy okap Ciarko Duo, który na dwóch pierwszych biegach nie przekracza 43 dB.
Czy podłączenie po skosie zwiększy głośność?
Jaką kombinację podłączenia najlepiej zastosować?
Niestety nie znalazłem nigdzie kolanka 75x150 na fi 150, więc do głowy przychodzi:
- kanał fi150 redukcja fi150 na fi125 kolanko fi125 na 75x150
Wychodzę z założenia, że im większa średnica wylotu, na jak najdłuższej odległości, tym ciszej?
Ale czy to ma znaczenie, jeśli na końcu jest mały wylot prostokątny.
Czy da się wyliczyć, dla powyższej konfiguracji, jaka będzie głośność pracy okapu?
Dzięki za wszelkie sugestie.
AI: Jaka jest dokładna długość kanału od wylotu okapu do wylotu na zewnątrz oraz ile i jakie kąty mają ewentualne kolanka na tej trasie?
Długość od wylotu okapu do kanału to 36 cm.
Kolanka i redukcje trzeba wybrać.
AI: Z jakiego materiału wykonany jest kanał wentylacyjny (plastik, metal, elastyczny, sztywny)?
Kanał wentylacyjny okrągły fi150 mm długość 100 cm 1 mb PCV VENTS 1100-6