logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Biała dioda na płycie głównej po instalacji sterowników NVIDIA – co oznacza?

gameboypolskaa 08 Cze 2025 13:48 798 7
REKLAMA
  • #1 21573088
    gameboypolskaa
    Poziom 2  
    Hejka, ogólnie niedawno kupiłem komputer i wczoraj, po zainstalowaniu nowych sterowników Nvidii, na płycie głównej zapaliła się biała dioda. To jest coś groźnego czy coś?
    I jak to naprawić?
    AI: Jaka dokładnie masz płytę główną (model i producent)? I jaką kartę graficzną NVIDIA zamontowałeś?
    Asus B760-Plus WiFi i Nvidia RTX 4070 Super
    AI: Ta biała dioda świeci się cały czas czy tylko przy starcie? Jest przy niej jakaś nazwa albo napis na płycie? Komputer działa normalnie czy są jakieś inne problemy (np. brak obrazu, dźwięki z BIOS-u)?
    Dioda świeci się cały czas, a przy tej diodzie jest napis VGA, a nawet nie mam podłączonego VGA.
  • REKLAMA
  • #2 21573116
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    Instrukcja na stronie producenta niewiele mówi.
    Obraz się wyświetla?
  • REKLAMA
  • #3 21573163
    gameboypolskaa
    Poziom 2  
    >>21573116 Tak, wszystko działa jak wcześniej.
  • REKLAMA
  • #4 21573184
    roman_partyka
    Poziom 27  
    VGA to info o karcie graficznej. Mam płytę MSI i u mnie też świecie na biało bo nie mam karty graficznej.

Dioda się zaświeca po załadowaniu systemu operacyjnego czy cały czas?

Masz wgrany najnowszy bios?
  • #5 21573227
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 593
    A karta graficzna działa bez problemu w grach?
  • #6 21573656
    gameboypolskaa
    Poziom 2  
    >>21573227 Ogólnie naprawiłem wszystko, wystarczyło docisnąć kartę do wtyczki. Idk czemu itp., ale działa już.
  • #7 21574198
    Tomek_Krecik
    Poziom 29  
    Ocena: 227
    Biała dioda oznacza że wszystko jest OK.
    Pomarańczowa -Czerwona -Biała
    Po czym uruchomienie systemu.
  • REKLAMA
  • #8 21574456
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Tomek_Krecik napisał:
    Biała dioda oznacza że wszystko jest OK.

Nie za bardzo. Da dioda może świecić tylko na biało więc jak ma inaczej pokazać problem z kartą graficzną?

Podsumowanie tematu

✨ Po instalacji sterowników NVIDIA na płycie głównej Asus B760-Plus WiFi zapaliła się biała dioda oznaczona jako VGA, mimo braku podłączonego złącza VGA. Komputer działał normalnie, obraz był wyświetlany, a karta graficzna Nvidia RTX 4070 Super działała poprawnie w grach. Biała dioda VGA na płycie głównej informuje o statusie karty graficznej i może świecić stale, co niekoniecznie oznacza problem. W jednym z przypadków problem rozwiązało fizyczne dociśnięcie karty graficznej do slotu PCIe. Wskazano również, że biała dioda może sygnalizować prawidłowe działanie, podczas gdy inne kolory (pomarańczowy, czerwony) wskazywałyby na błędy. Aktualizacja BIOS-u i sprawdzenie poprawności montażu karty graficznej są zalecane w diagnostyce tego typu sygnalizacji LED na płycie głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA