logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pilot nie działa po upadku próba naprawy – podejrzenie uszkodzenia kwarcu, brak oscyloskopu

Ojciec Dyrektor 08 Cze 2025 19:57 537 10
REKLAMA
  • #1 21573467
    Ojciec Dyrektor
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam!
    Pilot po upadku nie działa. Prąd z baterii przez sprężynki dochodzi do płytki.

Płytka bez widocznych uszkodzeń.
    Jedyne co to delikatnie uniesiony kwarc. Był przyklejony na klej do płytki chyba.
    Nie mam oscyloskopu ani dostępu do niego
    Jaka procedura postępowania?
    Jest szansa że kwarc od wstrząsu uszkodzony ?
    Załączniki:
    • Pilot nie działa po upadku próba naprawy – podejrzenie uszkodzenia kwarcu, brak oscyloskopu IMG20250608194735.jpg (5.58 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pilot nie działa po upadku próba naprawy – podejrzenie uszkodzenia kwarcu, brak oscyloskopu IMG20250608194729.jpg (5.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21573482
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Kupić sprawny, używany, albo uniwersalny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21573485
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2326
    Włącz w telefonie opcję aparatu, złóż pilota, włóż sprawne baterie i skieruj pilota na oczko aparatu. Przy naciskaniu na klawisze pilota, przy sprawnym pilocie, powinieneś widzieć rozbłyski na diodzie nadawczej w pilocie.
  • #4 21573499
    Ojciec Dyrektor
    Poziom 11  
    Zapomniałem dodać że diody świecące.
    Sygnalizacyjna niebieska i na podczerwień też
  • #5 21573504
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 620
    Gwoli ścisłości to jest rezonator ceramiczny a nie kwarcowy.
  • #6 21573560
    Telo
    Serwisant RTV
    Ojciec Dyrektor napisał:
    Zapomniałem dodać że diody świecące.
    Sygnalizacyjna niebieska i na podczerwień też

Ale co, może by tak po polsku napisać?
  • REKLAMA
  • #7 21573636
    Ojciec Dyrektor
    Poziom 11  
    Tak. Miałem na myśli że przy wciskaniu przycisków świeci niebieska dioda sygnalizacyjna jak również dioda podczerwona.
  • #8 21573958
    strucel
    Poziom 36  
    No to albo rozbiórka jakiś niepotrzebnych pilotów w poszukiwaniu podobnego rezonatora (z tego co widzę 455kHz, często spotykany w pilotach) albo zakup nowego elementu bo jak nie masz czyn zmierzyć to nic więcej nie zdiagnozujesz. Nowy rezonator w okolicach 4zł kosztuje więc dużo nie ryzykujesz.
  • #9 21574026
    Telo
    Serwisant RTV
    Ojciec Dyrektor napisał:
    Tak. Miałem na myśli że przy wciskaniu przycisków świeci niebieska dioda sygnalizacyjna jak również dioda podczerwona.

Po co autor ma wymieniać rezonator, jeżeli pilot działa, wysyła ...
  • #10 21574312
    strucel
    Poziom 36  
    To jest element ceramiczny, mógł się uszkodzić np od pęknąć kawałek i zmienić częstotliwość, jak wstawisz o innej ale zbliżonej wartości rezonator np 500kHz to wysyłać będzie ale tv nie zareaguje. Zapewniam cię że skoro rezonator byłby niepotrzebny i można by zrobić to np na elemencie RC to producent na pewno by z niego zrezygnował.
  • REKLAMA
  • #11 21574779
    Ojciec Dyrektor
    Poziom 11  
    Nowy rezonator zamówiony.
    Zamówiony też pilot zamiennik.
    Mam nadzieję że to nie wina wzmacniacza 🙊

Podsumowanie tematu

✨ Pilot przestał działać po upadku, mimo że zasilanie z baterii dociera do płytki, a diody sygnalizacyjne (niebieska i podczerwona) świecą podczas naciskania przycisków. Płytka nie wykazuje widocznych uszkodzeń mechanicznych, jednak rezonator ceramiczny (częstotliwość około 455 kHz) został delikatnie uniesiony i mógł ulec uszkodzeniu wskutek wstrząsu. Brak oscyloskopu uniemożliwia dokładną diagnostykę. Sugerowano test działania diody podczerwieni za pomocą aparatu w telefonie oraz ewentualną wymianę rezonatora na nowy lub poszukiwanie zamiennika w innych pilotach. Wymiana rezonatora jest tania (około 4 zł), a jego uszkodzenie może powodować brak reakcji telewizora mimo wysyłania sygnału. Zamówiono nowy rezonator oraz pilot zamiennik, aby wykluczyć uszkodzenie wzmacniacza sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA