logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 208 II GT Line 2020 – brak oświetlenia ambient, błąd kalkulatora LED kabiny

kubakubaw 09 Cze 2025 09:09 678 7
REKLAMA
  • #1 21573893
    kubakubaw
    Poziom 10  
    Cześć wszystkim. Mam pytanie dotyczące oświetlenia nastrojowego w Peugeot 208 II z 2020 roku w wersji GT Line z silnikiem 1.2 PureTech. Chodzi mi o oświetlenie ambient, to które jest w listwach deski rozdzielczej i w listwach drzwi, w którym można zmieniać kolor. U mnie nie działa. Jest aktywowane w systemie. Próbowałem dezaktywować, aktywować na nowo, odłączać akumulator, ale to nie pomaga. Samochód zgłasza błąd "Kalkulator zarządzania diodami LED kabiny błąd połączenia". Cała reszta oświetlenia działa. Lampki sufitowe przednie, tylne, oświetlenie na stopy. Tylko oświetlenie nastrojowe ma jakiś problem. Czy ktoś ogarniał temat? Czy jest od tego oświetlenia jakiś osobny sterownik, moduł? Jak się do tematu zabrać, jeśli ktoś ma jakiś pomysł, jakieś doświadczenia z tym, proszę o pomoc. Pozdrawiam
    AI: Czy w ostatnim czasie były wykonywane jakieś modyfikacje, naprawy lub wymiany w okolicach deski rozdzielczej, drzwi albo instalacji elektrycznej, które mogłyby mieć wpływ na oświetlenie ambient?
    Nie
    AI: Czy podłączałeś samochód pod komputer diagnostyczny (np. Diagbox, Peugeot Planet) i jeśli tak, to jakie dokładnie kody błędów się pojawiają w związku z tym kalkulatorem LED kabiny?
    Tak. Pojawia się błąd "Kalkulator zarządzania diodami LED kabiny błąd połączenia"
  • REKLAMA
  • #2 21577764
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 591
    kubakubaw napisał:
    Cześć wszystkim. Mam pytanie dotyczące oświetlenia nastrojowego w Peugeot 208 II z 2020 roku w wersji GT Line z silnikiem 1.2 PureTech. Chodzi mi o oświetlenie ambient, to które jest w listwach deski rozdzielczej i w listwach drzwi, w którym można zmieniać kolor. U mnie nie działa. Jest aktywowane w systemie. Próbowałem dezaktywować, aktywować na nowo, odłączać akumulator, ale to nie pomaga. Samochód zgłasza błąd "Kalkulator zarządzania diodami LED kabiny błąd połączenia".

Jesteś pewien, że Twoje auto go posiada?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21815555
    stawipaw
    Poziom 2  
    Witam, czy ogarnąłeś problem? Mam to samo w 2008
  • #4 21815785
    kubakubaw
    Poziom 10  
    Witam. Tak, problem został ogarnięty. Miałem już kiedyś to napisać, ale jak to bywa, brak czasu. U mnie problem okazał się dosyć prosty. Sterownik do LED kabiny jest w prawej wnęce bagażnika. Tak jest w 208 II, nie wiem, jak jest w 2008, ale podejrzewam, że tak samo. Ja po prostu miałem uszkodzony przewód. Mój samochód kupiłem jako odzyskany po kradzieży we Francji. Ktoś już tam majstrował i, moim zdaniem, próbował wtyczkę wyjąć na chama. Przewód był uszkodzony i czasami łączył, a czasami nie. Dlatego to mnie zmyliło, bo ambient czasami działał. Wtyczka chyba 4-pin, nie pamiętam dokładnie. Wymieniłem i po problemie.
  • REKLAMA
  • #5 21822303
    stawipaw
    Poziom 2  
    >>21815785 Ja, niestety, nie widzę w bagażniku żadnych sterowników, żadnych dostępów do czegokolwiek. Coś mi musieli odłączyć przy naprawie blacharki, bo oprócz ambientu nie wskazuje temperatury zewnętrznej i błąd niedopompowania kół, a wszystko było. Elektryk się głowi, jest problem ☹️
  • REKLAMA
  • #6 21822335
    artur.heise
    Poziom 33  
    kubakubaw napisał:
    Sterownik do LED kabiny jest w prawej wnęce bagażnika.

Zapewne chodzi Ci o sterownik oświetlenia. :)

Sterownik oświetlenia zamontowany wewnątrz wnęki pojazdu z oznaczeniami 3133 6V NR i 46 HAB

Schemat elektryczny układu sterowania oświetleniem z modułami BSI1, 3133 i 3135

Schemat elektryczny pokazujący połączenia BSI1 z trzema modułami oświetlenia.

Widok wnętrza drzwi samochodu z oznaczeniami wiązek elektrycznych i komponentów

Widok modułu sterownika 4V NR w desce rozdzielczej pojazdu, oznaczony strzałkami.

Schemat instalacji elektrycznej wewnątrz drzwi samochodowych z zaznaczonym elementem
    Załączniki:
    • 208 (P21E) - dziedzina oświetlenie - sygnalizacja funkcja oświetlenie przestrzeni zamkniętej _ kabiny.pdf (268.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 208 (P21E) - dziedzina oświetlenie - sygnalizacja funkcja oświetlenie przestrzeni zamkniętej _ kabiny (okablowanie).pdf (201.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21822358
    kubakubaw
    Poziom 10  
    Dokładnie tak, sterownik jest w prawej wnęce bagażnika, tak jak kolega wyżej pokazał to na rysunku. Odchylasz boczek, dość łatwo się ściąga i powinien tam być. Jeśli go nie ma, powinien być błąd połączenia z kalkulatorem w Diagbox. Nie rozpracowywałem tego zbyt długo, ale z moich obserwacji wyszło mi, że tylko ten sterownik jest odpowiedzialny za ambient. Kolega artur.heise mnie sprostuje, jeśli się mylę, bo widzę, że orientuje się dobrze w temacie francuskich samochodów.
  • #8 21822533
    artur.heise
    Poziom 33  
    kubakubaw napisał:
    z moich obserwacji wyszło mi, że tylko ten sterownik jest odpowiedzialny za ambient. Kolega artur.heise mnie sprostuje, jeśli się mylę, bo widzę, że orientuje się dobrze w temacie francuskich samochodów.

Nie ma czego prostować. :) Jest sterowany po LIN z BSI, a potem LEDy są połączone w szereg- 3135 --> 3136 --3137. Jest duże prawdopodobieństwo, że jeśli jedna ma przerwę, to całośc nie świeci.

@stawipaw u Ciebie zniknął też odczyt temperatury- więc miejscem wspólnym dla obu problemów jest wiązka drzwi prawych- bo tam masz sygnał dla LED i czujnik w lusterku.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot 208 II GT Line 2020 z silnikiem 1.2 PureTech problem z oświetleniem ambient (nastrojowym) w listwach deski rozdzielczej i drzwi, mimo aktywacji w systemie, wynika najczęściej z uszkodzenia przewodu lub problemu ze sterownikiem LED kabiny. Sterownik ten znajduje się w prawej wnęce bagażnika, pod boczkiem, i odpowiada wyłącznie za oświetlenie ambient. Uszkodzenie przewodu lub przerwa w wiązce drzwi prawych może powodować błąd połączenia z kalkulatorem LED kabiny oraz brak działania ambientu, a także problemy z odczytem temperatury zewnętrznej i błędy niedopompowania kół. Sterownik jest komunikowany po magistrali LIN z BSI, a diody LED są połączone szeregowo, więc przerwa w jednej diodzie powoduje brak świecenia całego obwodu. W przypadku braku sterownika w bagażniku lub problemów z wiązką konieczna jest diagnostyka elektryczna i sprawdzenie połączeń, szczególnie w okolicach drzwi i deski rozdzielczej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA