logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Indesit BAAN 13 L – wyciek wody z prawego boku lodówki, zamrażarka działa, gdzie szukać?

Piter3040 09 Cze 2025 15:48 246 1
REKLAMA
  • #1 21574285
    Piter3040
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    Lodówka Indesit BAAN 13 L – leci woda spod lodówki.
    Dziwna sytuacja, bo z prawego boku pojawia się woda spod lodówki. Ostatnio patrzę – mokro. Wytarłem. Podkładam papier i ciągle mokry po kilku godzinach.
    Lodówka szczelnie zamknięta, zamrażarka mrozi. Wg termometru -19°C. W zamrażarce sucho. Za lodówką sucho. Od górnej komory idzie rurka do skraplacza nad silnikiem lodówki z tyłu. W ociekaczu sucho, ale i rurka sucha, i z tyłu lodówki, jak odsunąłem, sucho. Rurka nie wypadła, nadal podłączona do otworu lodówki i wkoło sucho.

Uprzedzę pytanie, czy obok nie ma jakichś rur. Nie ma, lodówka stoi na ścianie przy drzwiach kuchni i nie ma wkoło po tej stronie żadnych rur wodnych czy jakichkolwiek innych. Więc woda może być tylko z lodówki. Rozkładam ręcznik papierowy z prawego boku, no i po 5 godzinach mokry.
    Jak myślicie, co może być przyczyną? Nie wiem, gdzie szukać. Jak odsunąłem lodówkę, macam wszędzie i sucho...
  • REKLAMA
  • #2 21578403
    Piter3040
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    Okazało się po odkręceniu tylnej kraty za lodówką, że rurka idąca od plecków do ociekacza jest uszkodzona i częściowo się wysuneła. Zakupiłem rurkę w Castoramie na metry ciętą o takim samym przekroju czyli 12mm i pasuje idealnie. ( dodam, że można kupić tam rurki na metry o różnych przekrojach , bo może komuś się przyda) Woda tak nietypowo leciała, że nie było widać na pierwszy rzut oka.. Temat do zamknięcia.
REKLAMA